Aswagandha – Jaka i čudotvorna biljka

Updated

Čudotvorna biljka koja raste u Indiji, Africi i Bliskom Istoku. Izgledom podsjeća na rajčicu, obitelj iz koje dolazi, a za terapijske svrhe koristimo njen korijen.

Njeno ime znači “miris konja”, što znači da je dosta neugodnog okusa i intenzivnog mirisa. Daje snagu mladog pastuha i stoga spada u jače tonike u Ayurvedi. Zato ju se preferira uzimati u kapsulama.

Jako puno poklonika “zdravog života” pije Aswagandhu za sve moguće boljke koje ih snađu, međutim, ona nije uvijek prvi i nije univerzalni izbor u ayurvedskom liječenju jer ima kontraindikacija za njeno korištenje.

Aswagandha je jedna od najkorištenijih biljaka u Ayurvedi. Spada u Rasayane. Rasayane su tonici/pomlađivači organizma.

Korisne informacije o Aswagandhi:

Svojstva: lagana, uljnata, oštra

Terapeutske indikacije: afrodizijak, revitalizator, tonik, imunomodulator, anksiolitik, sedativ, antibakterijska, fungicid, anti-stres, antiupalna

Organi: reproduktivni sustav (muški), živčani sustav, endokrinološki

Koristi se kod: impotencija, neplodnost, iscrpljenost, stres, živčana napetost i iscrpljenost, starije dobi, gubitak pamćenja, spermatoreja, burn-out sindrom, nesanica, reumatizam, kašalj

Primjene: KORIJEN: prah, kapsule, ekstrakti

Aswagandhu dajem kao tonik pri slabosti tijela, sportašima daje više snage, muškarcima je jak afrodizijak, povećava broj i mobilnost spermatozoida u razmazu, revitalizira živčani sustav i dobra je s nekim biljnim anksioloticima u kombinaciji za tretiranje nesanice.

Aswagandha - Jaka i čudotvorna biljka

Oprezno s Aswagandhom:

Aswagandhu ne uzimate kada se razbolite (za što sam jako puno puta čula da ljudi rade), kada nemate apetita, začepljeni su vam sinusi, teško probavljate hranu, napuhanuti ste i jezik vam je obložen (nije čist i ružičast).

Sa ayurvedskom stanovišta, kada nemate dovoljno Agnija (metaboličke vatre), a to se dešava kada se razbolite i kada ima u tijelu Ame (toksina), odnosno jezik je obložen kao rezultat toga, tada Aswagandha pogoršava sve simptome koje imate i bit će vam gore ili će oporavak ići puno sporije.

Obratite pažnju na datum pakiranja praha. Ako uzimate/kupujete Aswagandhu u prahu, morate ju potrošiti unutar 6 mjeseci jer churne (prah) gube svojstva nakon tog vremena.

Kapsule imaju duži vijek trajanja. Ako i pijete nešto što je premašilo rok trajanja, ne morate očekivati nuspojave, već samo slabije djelovanje.

Aswagandha se koristi kao dodatak nekim ayurvedskim formulama, ali se i pije sama. Za recepte, dozu i način korištenja, obratite se svom terapeutu.

Vjerujte mi da je jako teško analizirati koliko i gdje toksini postoje u vašem tijelu i važno je da se ne medicirate sami sa ovako jakom i čudotvornom biljkom, da si ne biste napravili više štete nego koristi.

Izvor: sanusvitablog.com