8 zdravih zamjena za šećer

Updated

Pečenje kolača i priprema slastica neizostavni su dio blagdana, kao što je većinom slučaja i njihovo prekomjerno konzumiranje. Slatko je jedan od pet osnovnih okusa i malo tko ga ne voli. Međutim, danas je hrana puno slađa nego prije i većinom se za zaslađivanje koristi rafinirani bijeli šećer koji je jedan od glavnih uzročnika bolesti modernog doba.

božić, keksići, slatko

Bijeli šećer je lišen svih hranjivih tvari, a tijelo ga doživljava kao otrov i radi sve što može kako bi ga što prije izbacilo. Danas je 95% šećera dobivenog iz šećerne trske GMO, što ga čini još štetnijim. Osim toga, ono stvara ovisnost veću od heroina, smanjuje inteligenciju i izaziva upalne procese po cijelom tijelu. Potiče dijabetes, pretilost, hrani stanice raka, kao i loše gljivice i bakterije u tijelu.

Uz mnoštvo zdravih alternativa za šećer možemo i dalje (zdravo) uživati u najdražim slasticama ovih blagdana te zadovoljiti želju za slatkim bez da si ugrožavamo zdravlje.

kokosov šećer

Donosimo vam osam zdravih zamjena za šećer:

Ima toliko zdravijih i slatkih zamjena za bijeli šećer da zaista nema potrebe da koristimo rafinirani bijeli šećer.

stevia, šećer

Isto tako ima toliko zdravijih inačica omiljenih nam slastica, pogotovo u ove blagdane. Stoga vam donosimo recept za zdraviju verziju veganskog pudinga od vanilije!

Puding od vanilije

Sjemenke chije preliti bademovim mlijekom i ostaviti na pola sata da se stvori gel. U blenderu blendati jednu bananu, dodati mlijeko sa chijom i jednu žlicu javorovog sirupa.

Tekst pripremio: Divine Energy Park, organizacija za razvoj svijesti zdravlja, prirode i mira, www.dep.life
Foto: Unsplash