6 zdravih blagodati soka od šećerne trske

Updated

Indija je jedna od najvećih svjetskih proizvođača šećerne trske, odmah nakon Brazila. Cijena soka se kreće od 10 do 40 indijskih rupija što znači da ne košta više od 4,5 kune i dostupan je unutar cijele zemlje. Najviše se proizvodi u saveznim državama Uttar Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu i Andhra Pradesh.

Šećerna trska jedna je od glavnih usjeva za proizvodnju šećera: 70% svjetskog šećera dolazi od šećerne trske dok preostalih 30% dolazi od usjeva šećerne repe. Ovo nije slučaj u Indiji zbog toga što se šećerna trska primarno koristi za proizvodnju šećernog sirupa (gur), smeđeg šećera (khandasari), a tek onda šećera koji se dobiva korištenjem kemikalija i sumpora. Preostala vlaknasta masa može se koristiti za izradu goriva, papira, zvučnih izolacijskih ploča, a u nekim zemljama se koristi i za proizvodnju alkohola.

Nutritivna vrijednost šećerne trske u 28.35 grama: Energija 111.13 kJ (25.56 kcal), Ugljikohidrati 27.51 g, Proteini 0.27 g, Kalcij 11.23 mg (1%), Željezo 0.37 mg (3%), Kalij 41.96 mg (1%), Natrij 17.01 mg (1%).

U Indiji je uobičajeno vidjeti nekoliko desetaka kolica sa sokom od šećerne trske (ganne ka ras) parkiranih na svakom uglu. Prodavači dobivaju od trske prekrasnu zelenu tekućinu koja nije samo slatka i ukusna već je i toliko hranjiva da se smatra pravim rudnikom zdravlja, oko čega se jednoglasno slažu doktori, nutricionisti i škola indijske tradicionalne medicine.

6 zdravih blagodati soka od šećerne trske

Blagodati soka od šećerne trske

Ako ste u potrazi za blagodatima soka od šećerne trske, saznat ćete kako se koristi kao prirodni lijek za nekoliko problema. Bogat je antioksidansima, pomaže u borbi protiv infekcija i podiže imunitet. Obiluje željezom, magnezijem, kalcijem i ostalim elektrolitima tako da je izvrstan u sprječavanju dehidracije. Pomaže kod prehlade i ostalih infekcija, snižava temperaturu tako što podiže tjelesnu razinu proteina. Osim ovih, još je nekoliko zdravstvenih blagodati soka od šećerne trske za koje trebate znati:

  1. Sok od šećerne trske je diuretik što znači da pomaže kod infekcija urinarnog trakta, bubrežnog kamenca i osigurava normalan rad bubrega.
  2. Prema Ayurvedi, sok od šećerne trske pomaže ojačati jetru i sugerira se kao lijek za žuticu. Žutica je bolest u kojoj se pojavljuje žuta pigmentacija kože i membrane zbog povišene razine bilirubina u tjelesnim tekućinama, a javlja se zbog oslabljene funkcije jetre. U ovom slučaju, sok od šećerne trske obnavlja vaše tijelo s izgubljenim proteinima i hranjivim tvarima koji su tijelu potrebni za brz oporavak.
  3. Energetski napitak – sok od šećerne trske obiluje ugljikohidratima, proteinima, željezom, kalijem i ostalim bitnim hranjivim tvarima što ga čini idealnim energetskim napitkom. Tijekom ljetnih mjeseci, čaša hladnog soka od šećerne trske podići će smanjenu razinu energije. Također, ojačava krvnu plazmu, suzbija umor i suhoću organizma.
  4. Ayurveda sugerira kako sok od šećerne trske ima laksativna svojstva te tako poboljšava rad crijeva i oslobađa od zatvora. Sok od šećerne trske ima i alkalna svojstva što znači da pomaže smanjiti kiselost organizma i bol u želucu.
  5. Ima nizak glikemijski indeks (GI) pa se preporučuje dijabetičarima. Studija je pokazala kako sok od šećerne trske nije utjecao na povišenje glukoze u krvi dijabetičara ali se svakako prije konzumiranja treba posavjetovati s liječnikom.
  6. Sok od šećerne trske bogat je mineralima te tako prevenira propadanje zubi i neugodan zadah.

 

Izvor: food.ndtv.com
Foto: healthifyme.com