3 mliječna napitka koji hlade organizam

Updated

Mali trikovi u ljetnoj prehrani olakšat će vašem organizmu preživljavanje na +40 stupnjeva. Svi već znamo da je neophodno piti dovoljno vode kako ne bi došlo do dehidracije. Svakako treba imati na umu i konzumiranje laganije prehrane, kako ne bismo dodatno opterećivali organizam već izmučen visokim temperaturama. Prednost valja dati lako probavljivim izvorima proteina, među kojima su i niskomasni mliječni proizvodi.

Donosimo vam 3 ljetna napitka od mliječnih proizvoda koji rashlađuju organizam i dodatno ga obogaćuju elementima prijeko potrebnim ljudskom tijelu kako bi moglo normalno funkcionirati.

Lassi

Lassi je poznati napitak za rashlađivanje tijela po drevnoj indijskoj recepturi. Osnovni sastojak ovog napitka je jogurt, odličan izvor korisnih bakterija koje nas mogu zaštititi od brojnih neželjenih ljetnih infekcija. Uz to osvježava i hladi. Redovitim konzumiranjem jogurta poboljšava se ravnoteža crijevne mikroflore. Zato ga je najbolje uzimati poslije jela ili kasno poslijepodne.

Ako se pitate koja je razlika između jogurta i lassi napitka, odgovor leži u lakšoj probavljivosti. Jogurt je uz to mastan, dok je lassi prozračan i lagan.

Još je jedna bitna razlika,a to je razlika između domaćeg i kupovnog jogurta. Korisne bakterije su u domaćem jogurtu svježije i aktivnije te stvaraju zdravu mikrofloru. Ako ipak niste u mogućnosti sami raditi domaći jogurt, preporučujemo onaj od Mini mljekare Veronike iz Desinića. Veronika je mljekara koja direktno surađuje s domaćim farmerima i kooperantima te su njeni proizvodi sto posto hrvatski. U procesu obrade mlijeka koristi samo metodu pasterizacije (a ne i homogenizacije i sterilizacije), što doprinosi kvaliteti i hranjivosti njihovih proizvodaUpravo zbog toga se Veronikino svježe mlijeko nakon nekoliko dana lako ukiseli.

Da biste napravili lassi, pjenjačom miješajte svjež i hladan jogurt dok ne postane kremast. Dodajte isto toliko vode ili vode pomiješane s malo mlijeka. Stavite malo meda za zaslađivanje. Da biste povećali hranjive vrijednosti, možete dodati i prstohvat šafrana ili kardamoma. Ovo piće je jako dobro za hlađenje tijela, bogato je vitaminima, pogotovo vitaminom B12.

Za slanu verziju ovog osvježavajućeg napitka možete umjesto meda dodati prstohvat soli, u kombinaciji sa začinima kao što su mljeveni đumbir, kumin, korijander.

3 mliječna napitka koji hlade organizam

Thandai

Drugi osvježavajući mliječni napitak je hladno mlijeko u kombinaciji sa začinima, popularnog naziva Thandai u Indiji, gdje ga se smatra jednim od popularnijih napitaka. I u ovoj kombinaciji je bitna kvaliteta mlijeka. Procesom pasterizacije mlijeko se zagrijava na temperaturu između 55 i 75 stupnjeva i na taj se način uništavaju mikroorganizmi štetni za zdravlje, a zadržava se izvorna kvaliteta mlijeka.

Priprema se tako da se kratko zagrije mlijeko sa začinima, kako bi otpustili aromu, nakon čega se stavlja na hlađenje. Začine koje možete koristiti a koji prema ajurvedi imaju rashlađujući efekt su: komorač, šafran, kardamon, biber. Smjesu možete po želji zasladiti, najbolje s agavinim sirupom, brezinim šećerom ili nekim sličnim prirodnim zaslađivačem. Napitku na kraju dodajte pola šalice mljevenih badema koje ste prethodno izmiskali i umiješali sa malo mlijeka.

Sirutka

Zbog svojeg osvježavajućeg okusa i nutrijenata koje sadrži, sirutka se preporučuje konzumirati u ljetnim mjesecima kad je potrebno piti puno tekućine jer osim što ćete ugasiti žeđ, obogatit ćete tijelo potrebnim vitaminima i proteinima bez unošenja teške hrane. Sirutka je u izvornom obliku tekućina koja sadrži manje od 1 posto bjelančevina i preko 93 posto vode. Nastaje prilikom proizvodnje sira nakon što se mlijeko zgruša.

Sirutka je proizvod kojemu čak 70% suhe tvari čini laktoza, proteini, mineralne tvari, glukoza i aminošećeri. Proteini koji se nalaze u sirutki su hranjivo najvrjedniji te povećavaju razinu hormona koji umanjuju apetit. Radi toga je idealna za konzumiranje u ljetnim danima jer rashlađuje i čini nas sitima. Također obiluje elektrolitima, odlično hidratizira tijelo i daje energiju. Preporuča se osobama oboljelim od hipertenzije, šećerne bolesti, a naročito kod snižavanja kolesterola u krvi. U starom narodu je poznata kao odličan prirodni lijek za sve bolesti vezane uz jetru.

Dijelovi teksta preuzeti sa linka Mini mljekara Veronika

Tekst pripremila: Petra Šafranko, certificirana učiteljica Divine Health Programa u Divine Energy Parku
Foto: pixabay.com