Zašto trebamo biti gladni?

Updated

Kao djecu, stalno su nas nudili i pokušavali nas nahraniti ne bismo li ‘narasli veliki‘. Kad odrastemo, dosta nas pokušava odabrati namirnice sa čim manjim brojem kalorija i udjelom masti. Zašto je tome tako?

Naša inteligencija tijela ovisna je o konceptu Agnija – probavne vatre u nama. To je jedan od termina kojima opisujemo Agni, ali i jedan od kvalitetnijih. Da bismo se osjećali zdravo i dobro, bitno je da su nam tkiva nahranjena, što znači da se ne osjećamo slabi, već da je tijelo u kojem živimo snažno i puno energije, da osjećamo užitak u hrani, ljubavi, svježem zraku, da se osjećamo sposobni i entuzijastični kada se nešto lijepo dogodi nama ili drugima. Da bismo postigli to stanje, naš metabolizam treba dobro fukncionirati. Drugim riječima, da bismo bili zdravi, trebamo biti:

Zašto trebamo biti gladni?

Kada smo gladni, bilo koja hrana nam odgovara. Imamo dovoljno kiseline i probavnih sokova da probavimo pojedeno. Ukoliko jedemo kada nismo gladni ili na silu, ta neprobavljena hrana će stajati i stvarati toksine, koji s vremenom čine mnoge probleme u tijelu i koncentraciji.

Gdje ima vatre, nema depresije!

Ako osjećate da niste gladni i da vam hrana teško ‘sjeda’ nakon obroka, treba pomoći probavnom sustavu. To znači da, za početak, svu hranu – KUHATE. Agni znači VATRA. Ako dodamo vatre u hranu, onda pomažemo svom Agniju u želucu da se ne muči, dajući mu hranu koja je prerađena i lagana, kako bi on mogao poslati u tanko crijevo na razgradnju i absorpciju pojedeno.

U tom slučaju, hrana postaje lakša jer je Agni (vatra) već dodana u nju. Zato se jede kuhana hrana kada smo slabi i bolesni. Sirova hrana nema Agni i treba nam puno više kapaciteta (i jači metabolički procesi) da probavimo sirovo. Pečena hrana na ulju i masti je teška radi promjene molekularnog sastava koji se dešava pečenjem u ulju te nam može iritirati upalne procese koji postoje u probavnom traktu (a kojih nismo ni svjesni).

Ako imate pečenje ili žgaravicu iza hrane, vrijeme je da smanjite obroke, jedete ih češće i počnete ih kuhati. To je, ionako, najlakši način obrade hrane, a ujedno najzdraviji i najprobavljviji.

Izvor: sanusvitablog.com
Foto: pixabay.com