Vodič za meditaciju u hodu

Updated

Meditacija u hodu je vrsta meditacije u kojoj svoju potpunu pažnju usmjeravate na hodanje.

‘Prošećimo’ su poznate riječi Stevea Jobsa koje je izgovarao prije svakog svog važnog sastanka. Više je preferirao duge šetnje nego besposleno sjedenje u uredu. Ljudi koji su poznavali Jobsa uvijek su bili spremni za razgovore tijekom dugih šetnji. Tijekom šetnji je kontemplirao, pregovarao i vodio sastanke. Steve Jobs je duboko proučavao Zen kada je studirao, a imao je čak i svog učitelja Zena kao duhovnog savjetnika u tvrtki NeXT, koju je osnovao nakon što je otpušten iz Applea 1986. godine. Kada se vratio u Apple 1997. godine, strast za Zenom mu je pomogla u dizajnu minimalističkih proizvoda koji su revolucionarizirali tehnološku industriju. S obzirom da je bio uronjen u Zen, dobro je poznavao prednosti svjesnog hodanja.

No, što je točno svjesno hodanje? Jednostavno rečeno, meditacija u hodu je prakticiranje meditacije dok hodate. Iako se ne čini kompliciranim, nije lako usavršiti svjesnost svakoga koraka.  Thich Nhat Hanh vjeruje da je meditacija u hodu ‘dubok i ugodan način za produbljivanje veze s našim tijelom i sa Zemljom‘.

Vodič za meditaciju u hodu

Što je meditacija u hodu?

Satipatthana Sutta je široko proučavano predavanje iz Theravada budizma koje opisuje temelje svjesnosti u prakticiranju meditacije. U ovoj Sutti Buda identificira četiri područja kojih moramo biti svjesni: tijelo (kaya), senzacije/osjećaji (vedana), um (chitta) i elementi Buddhina učenja (dhamma).

U Kaya Sutti, hodanje je jedno od položaja kojih moramo biti svjesni, zajedno sa sjedenjem, stajanjem i ležanjem. Buddha predlaže četiri vježbe svjesnih položaja:

Redovnik zna kada hoda,

‘Ja hodam’,

Zna kada stoji;

‘Ja stojim’;

Zna kada sjedi;

‘Ja sjedim’;

Zna kada leži;

‘Ja ležim’;

Ili samo zna u kojem je položaju njegovo tijelo,

stoga on zna.

U prakticiranju svjesnog hodanja vaša potpuna svjesnost pripada procesu hodanja. Mnogi od nas hodaju samo da stignu s jednog mjesta na drugo. Osjećamo se prisiljenima da idemo naprijed, da što prije stignemo na cilj. Ali, praksa meditacije u hodu zahtjeva da šetamo. Cilj nam nije na umu. Svrha meditacije u hodu je sama meditacija u hodu. Uživamo u procesu hodanja, a ne u samom dolasku na cilj. Meditacija u hodu je također prikladnija za ljude koji nisu navikli sjediti dok meditiraju.

Kako prakticirati meditaciju u hodu

1.) Satipatthana Sutta predlaže da pronađite mjesto gdje ćete moći neometano hodati oko 3 metra. Također se preporučuje hodanje bosih stopala kako bi se osvijestile senzacije u tijelu.

2.) Osvjestite svoja stopala. Primijetite sve senzacije. Počnite prebacivati težinu s lijeve na desnu nogu.

meiditrati u hodu

3.) Podignite glavu, usmjerite pogled ravno ispred sebe i podignite prsa. Ruke mogu opušteno visjeti sa strane ili ih možete obuhvatiti na leđima.

4.) Sada počnite hodati. Ispružite desnu nogu prema naprijed i primijetite redistribuciju težine. Kako se težina usmjerava prema naprijed, primijetite kako se stopalo podiže. Pružite lijevu nogu i ponovite.

5.) Kao što je poznato u svim praksama meditacije, um odjednom počne lutati. Kada meditiramo fokusirani smo na dah i svaki put kada um odluta, vraćamo fokus na dah. Također, kada prakticirate meditaciju u hodu možete koristiti neke riječi da vratite svijest u tijelo kada um počne lutati. To mogu biti jednostavne riječi, poput ‘podizanje, kretanje, premještanje’.

6.) Na kraju puta stanite i duboko, svjesno udahnite. Potom se okrenite i sve ponovite.

Kada počnete prakticirati meditaciju u hodu, možda će vam se hodanje činiti robotskim. To će se promijeniti kada redovito počnete prakticirati meditaciju u hodu.

Prednosti meditacije u hodu:

Buddha je opisao pet prednosti ove vrste meditacije.

1. Osoba je u formi za duga putovanja;

2. Osoba je u formi za nastojanja;

3. Osoba ne obolijeva često;

4. Sve što je osoba pojela, popila, okusila se dobro probavlja;

5. Pribranost koju osoba poprima je dugotrajna.

Meditacija u hodu ima mnoge prednosti baš kao i meditacija u sjedećem položaju.

Još nekoliko prednosti:

1. Pomaže da se povežete s prirodom

Svjesno hodanje je nabolje prakticirati vani što vam pomaže da se povežete s prirodom oko sebe. Provođenje vremena u prirodi može imati terapeutske učinke za tijelo i um.

2. Pomaže vam da ostanete u sadašnjosti

Svrha svjesnosti je da vam vrati fokus na sadašnjost.

3. Smanjuje stres i anksioznost

Ljude koji teže meditiraju u sjedećem položaju meditacija u hodu jako opušta.

4. Nadopunjuje meditaciju u sjedećem položaju

Meditacija u hodu potpomaže praksu meditacije u sjedećem položaju te pomaže da njegujete svjesnost.

5. Osnažuje tijelo

Vaše tijelo i mišići se kreću dok hodate, odnosno osnažuju se.

6. Ubrzava metabolizam.

Hodanje ubrzava metabolizam, te može biti vrlo korisno nakon obroka.

7. Daje vam energiju

Meditacija u hodu može biti vrlo energizirajuća za vaše tijelo i um kada se osjećate umorno ili tromo.

Izvor: soulfularogya.com