SVAKODNEVNA TJELESNA AKTIVNOST

Updated

Razumijem. Svi smo barem jednom rekli: „Tko ima vremena za vježbanje kad…“ Samo nadopunite: …sam roditelj koji radi, radim noćne smjene, sam poduzetnik, student, osoba koja putuje na posao. Niste sami kada pokušavate shvatiti kako uklopiti vježbanje u svoj dan. Ali uz ove savjete tjelesna aktivnost postaje svakodnevnica.

Pred vama je 10 načina da se više krećete tijekom svakodnevnog života, a da ne morate odvajati posebno vrijeme iz užurbanog rasporeda!

Idite stepenicama

Znam. Ovo je tako dosadno, a čuli ste to tisuću puta. Ipak, to je jedan od najboljih savjeta s razlogom. Kretanje stepenicama umjesto dizalom povećava broj otkucaja srca, pomaže u ravnoteži i poboljšava snagu donjih ekstremiteta. Ako imate nekoliko minuta, možete čak napraviti nekoliko podizanja pete s ruba s ruba stepenice za snagu potkoljenice ili ili stepenicama dvije po dvije.

Preskočite lift, tijelo i srce će vam biti zahvalni.

Žena hoda po dugačkim stepenicama. Nosi dugi bež kaput.

Iskoraci

Često to radim i ponekad me smiješno gledaju, ali hej – ja sam zauzeta žena i moje vrijeme je dragocjeno!

Kada kupujete, pokušajte raditi iskorake držeći se za kolica. Kolica su dobra točka ravnoteže, a možete napraviti 10-20 iskoraka u jednom prolazi, ovisno o tome koliko su dugački prolazi u vašem supermarketu. Samo naprijed, iznenađujuće je zabavno!

Sjednite na loptu za vježbanje

Zamijenite svoju uredsku stolicu s loptom za vježbanje. To može pomoći kod bolova u leđima i poboljšati držanje, a dok sjetite na lopti, možete napraviti i neke lagane pokrete istezanja za vrat, zdjelicu i kralježnicu.

Isprobajte pokrete koje radite kada vrtite hula-hoop i zatezanje i otpuštanje zdjelice. Ako želite dodati malo trbušnog rada, možete isprobati i sjedeći marš ili druge vježbe na lopti – sve dok sjetite za stolom!

Parkirajte daleko

Iako moramo biti sigurni, ako ste u sigurnom i dobro osvijetljenom području, razmislite o parkiranju dalje od ulaza gdje idete. Dodavanje nekoliko minuta hodanja zbraja se tijekom vremena i može povećati dnevni broj koraka.

Šetajte psa

Naše lokalno sklonište i druge agencije za posvajanje uvijek traže volontere za pomoć. Dobrovoljno prošetajte nekoliko pasa.

Možete povećati svoje vrijeme koje provodite vani, pomoći psu i svojoj zajednici i provesti kvalitetno vrijeme u aktivnosti.

Žena šeta psa na povodcu.

Napravite plesnu zabavu

Razmaknite namještaj iz prostorije i pustite glazbu! To možete učiniti dok kuhate večeru, vješate rublje ili usisavate.

Ples je nevjerojatan način sagorijevanja kalorija i rada na ravnoteži i koordinaciji. Osim toga, možete ga pretvoriti u igru ili natjecanje sa svojom djecom. Moraju naučiti o rocku 80-ih, zar ne? Pustite ACDC (ili što god vas potiče na ples) i zaplešite!

Zamijenite društvene igre aktivnim igrama

Tijekom sljedeće večeri obiteljskih igara, zamijenite karte ili društvene igre aktivnim igrama.

Evo popisa: igra skrivača, utrke u vrećama krumpira, Twister, glazbene stolice, preskakanje užeta, gumi-gumi, natjecanje u hula-hoopu, limbo… Igre koje ste nekada igrali kao dijete sada su jednako zabavne za igranje.

Igre poput ovih mogu se igrati s ljudima bilo koje dobi, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Vježbajte ili se istežite dok gledate TV

Hodajte na traci za trčanje, koristite sobni bicikl, istegnite se na podu, koristite utege za jačanje gornjeg dijela i cijelog tijela ili vježbajte pilates tijekom sljedećeg gledanja Netflixa.

Ako gledate 30-minutnu emisiju i krećete se cijelo vrijeme, to je 30 minuta vježbanja koje prije niste radili! Možete ga čak ograničiti na vrijeme kada se pojave reklame ako vam se to čini kao dobar početak.

Samo nekoliko ponavljanja potisaka za triceps ili podizanja ruku s laganim utezima za ruke učinit će veliku razliku u snazi, držanju i dobrobiti za vaše ruke.