KAKO PSI UNAPREĐUJU NAŠE MENTALNO ZDRAVLJE

Updated

Pse udomljavamo jer nam donose radost i unose energiju u svaku prostoriju u kojoj se nađu. No jeste li znali da su psihološke prednosti posjedovanja psa daleko dublje i iznenađujuće nego što smo mislili?

Ne radi se samo o preslatkim selfijima i maženju. Psi iz temelja podižu mentalno i emocionalno zdravlje u svakoj fazi našeg života.

Pas i vlasnik

PSI POMAŽU DJECI U BORBI S ANKSIOZNOSTI

Nevjerojatni učinci pasa na mentalno zdravlje djece dobro su istraženi i znanstveno potkrijepljeni. Studija koju su proveli australski znanstvenici otkrila je da su djeca u dobi od 3 do 5 godina koja imaju psa kod kuće bila društvenija i boljeg ponašanja od svojih vršnjaka koji nisu imali pse kod kuće. Naravno, društvena prilagođenost igra bitnu ulogu u cjelokupnoj dobrobiti djeteta.

Jedna od najiznenađujućih prednosti koje psi imaju za djecu je smanjivanje anksioznosti. Istraživanja su pokazala da redovita interakcija sa psima podiže raspoloženje i ublažava stres djece na način koji je teško zamijeniti. Iako možda mislite da imate najluđeg psa, možete biti sigurni da vaš krzneni prijatelj opušta sve koji ga poznaju.

Djevojčica i pas
Albai dog running to catch girl in meadow

PSI POMAŽU ODRASLIMA DA OSTANU AKTIVNI I DRUŠTVENI

Znamo da je važno svakodnevno provesti 30 minuta umjerene tjelovježbe, ali tko ima vremena za to? Pa, vlasnici pasa imaju!

Prema istraživanju iz 2017. Vlasnici pasa dnevno hodaju u prosjeku 22 minute više od prosječne osobe. Ta dodatna aktivnost dovodi do manje sjedilačkog života, što je povezano sa samopoštovanjem i boljim raspoloženjem.

Uz to, parkovi za pse  također utječu na društveni život odraslih. Možda se također osjećate da sklapanje prijateljstava izvan posla može biti teško u odrasloj dobi.

Istraživanja su pokazala da ljudi stječu nove prijatelje posjedovanjem i šetnjom svojih pasa. Divno je povezati se s ljudima koje redovito viđate i s kojim dijelite ljubav prema psima!

PSI POMAŽU STARIJIMA U BORBI S USAMLJENOŠĆU I UBLAŽUJU ALZHEIMEROVU BOLEST

Pokazalo se da su psi fantastični prijatelji starijim osobama. Ništa se ne može usporediti sa situacijom kada vaš pas stavi glavu u vaše ruke kako biste se osjećali voljeno.

Istraživanja su pokazala da psi mogu pomoći osobama s demencijom. Posjedovanje psa može pomoći osobi s Alzheimerom da se osjeća neovisnijom što povećava kvalitetu njihovog života.

Dakle, aktivniji način života koji pas potiče uvelike koristi emocionalnom zdravlju starijih osoba.

Važno je napomenuti da su psi prilično zahtjevni kućni ljubimci, stoga je važno provjeriti može li se osoba brinuti za njih.

Pas i stariji

PSI SU NAM NAJBOLJI PRIJATELJI, ALI NISU TERAPEUTI!

Nabrojali smo nekoliko činjenica koje govore zašto su psi odlični kućni ljubimci, no željeli bismo napomenuti da psi nisu terapeuti. Pomažu nam i podupiru nas na predivne načine, ali kao odgovorni vlasnici želimo ih pružiti najbolji mogući život.

Svakodnevno ih nastojimo usrećiti i oni nam tu energiju vraćaju.

Nemojte udomiti ili kupiti psa kako bi rješavao emocionalne i mentalne teškoće. Oni su predivni ljubimci u svakom pogledu, ali moramo biti odgovorni skrbnici kakvog štene zaslužuje.

Brinite se za njih, a oni će se brinuti za vas!