Proljetni post u Ayurvedi

Updated

Proljetni post je draža konstrukcija od “proljetnog detoxa” jer detoxi se radi u specifičnim situacijama, sa određenim (ne svim) konstitucijama i u određena doba godine, ovisno o tome u kakvom ste klimatskom pojasu.

4 napitka koji tope masnoće

Definicija posta u ayurvedi podrazumijeva suzdržavanje od krute hrane na 8-12h, kako bi se probavni trakt pokrenuo i počistio. Obroci trebaju biti tekući, lagani, povrtni ili voćni. Za proljeće je najbolje post raditi na toplim, povrtnim juhama.

Proljeće nosi sa sobom višak sluzi i osjećaj inercije. To je radi povišene Kapha doshe, koja je, prema Ayurvedi, najsnažnija u kasnu zimu i rano proljeće. Kakvo je proljeće – vlažno, prohladno, zemlja se polako zagrijava, sve raste, buja i pupa. Takva je i Kapha dosha. Njeno vrijeme je rano jutro i rano predvečerje. Ponaša se kao tvrdi sir. Kada je u hladnjaku – u krutom je stanju – hladan i mastan, ali krut. Čim ga stavmo na sunce, počne se topiti. Ista stvar je sa Kaphom u nama. Kapha je vrlo slična ami = toxinima koji nisu probavljeni i čuče u želucu, u obliku sluzi (pa nemamo puno apetita), u sinusima i začepljen nam je ujutro nos (u Kapha vrijeme), osjećamo se tromi nakon obroka koji je sadržavao brašnaste, mliječne namirnice ili slatkiše.

Uz to često dođu glavobolje, umor, letargija. Ljudi to pripisuju proljetnom umoru, ali ayurvedska patofiziologija je zapravo takva da se lagano topi sve što je zaostalo u tijelu u vidu ame = toksina i čine razne smetnje u organizmu.

Kako si pomoći da se osjećate bolje u ove nemirne proljetne dane:

Uvjeti:

Kada NE raditi post:

Možete pogledati i video u kojem Larisa govori o proljetnom postu i njegovim dobrobitima.

Izvor: Sanus Vita