Proljeće i Kapha dosha

Updated

Proljeće je vrijeme kada se budi Kapha dosha. Kvalitete Kapha doshe su: hladno, ljepljivo, maglovito, sporo, masno, teško, gusto, mekano. Sve što se ponaša u skladu s navedenim kvalitetama ima odlike Kaphe.

Jedan dobar primjer je sir. Kada ga ostavimo u hladnjaku, on je tvrd i u formi. Ne možemo ga modelirati. Međutim, ako ostavimo tvrdi sir na suncu, počet će se topiti, istjecati iz svoje forme, postat će ljepljiv, gust i mekan. Kapha dosha u nama ponaša se na isti način. Kada zasja sunce i snijeg se počne topiti sa prvim zrakama sunca, sve što je u nama bilo zaleđeno i statično, počinje istjecati iz svoje prvobitne forme. Znači da nam počne curiti nos, sinusi otpuštaju sakupljenu sluz, osjećamo se teško i tromo. Neki to zovu proljetnim umorom.

Prema Ayurvedi, Kapha dosha dolazi u kasnu zimu i najjači utjecaj osjećamo do kasnog proljeća zato što ta vremenska i godišnja doba nose značajke Kaphe. Zrak je vlažan, hladan, težak, snijeg kopni i postaje težak pod nogama.

Proljeće i kapha dosha

Vrijeme koje prethodi treba posvetiti stabiliziranju Kapha doshe u nama, ako osjećamo neke od simptoma:

Pojedinci koji imaju više značajki Kapha doshe u svojoj konstituciji, jače će osjetiti navedene simptome. Pojedinci koji su više Vata ili Pitta konstitucijskih značajki, osjećat će olakšanje sa toplijim, vlažnijim vremenom, s time da su Pitta konstitucije sretnije kada je zrak još suh i hladan.

Kako si pomoći?

Hrana je nešto što unosimo svakih nekoliko sati u organizam i ima najveći utjecaj na to kako se osjećamo u vlastitom tijelu. Hrana koja potiče i ‘diže’ Kaphu u tijelu je: hladna, ljepljiva, slatka, teško probavljiva, masnija hrana, u što bismo ubrojili: mliječne proizvode (osim vrućeg, začinjenog mlijeka), meso, pšenične proizvode i svu pečenu, tešku hranu.

Kako bismo stabilizirali osjećaj umora i potakli metabolizam da radi brže:

Pijte i jedite toplo, male količine, počnite se kretati po svježem zraku (sada više nema izgovora), ustanite rano. Pričekajte tjedan dana i osjećaj umora će se smanjiti i počet ćete osjećati one prave Kaphine kvalitete, kao što su: snaga, stabilnost, izdržljivost, ljubav, suosjećanje i brza sposobnost regeneracije.

Jedni od najljepših ljudi svijeta su vrlo jakih Kapha značajki.

Kapha je, prema Ayurvedi, najbolja i najstabilnija dosha jer je najuzemljenija i najizdržljivija od sve tri.  Budući da svi imamo sve tri doshe u sebi – učinimo najbolje što možemo od svoje Kaphe i pozdravimo ju jutarnjim suncem.

Izvor: Sanus Vita