Patvorenje ili lažiranje eteričnih ulja

Updated

Patvorenje eteričnih ulja znači da je originalno eterično ulje djelomično ili potpuno zamijenjeno drugim tvarima sintetskog ili polusintetskog porijekla a deklarira se i prodaje kao originalno eterično ulje.

Razlog patvorenja eteričnih ulja je cijena, nedostatak sirovine, loša berba, velika potražnja i mala proizvodnja.

eterična ulja

Plinska kromatografija je tehnika analize sastava eteričnih ulja i glavni način otkrivanja patvorina. Npr. ako uzorak eteričnog ulja prave lavande sadrži 4% kamfora to je znak da je ono patvoreno lavandinom.

Neki od načina patvorenja eteričnih ulja:

• Patvorenje organskim otapalima i biljnim uljima. Ovo je vrlo jeftin način patvorenja, ali iznimno čest. Npr. dodavanje maslinovog ulja u lavandin, organska otapala kao što su izopropil miristrat.

• Dodavanje kemijski obrađenih eteričnih ulja. Jeftinim eteričnim uljima kao što su lavandini patvore se ulja bogata esterima, poput prave lavande i bergamota.

• Dodavanje jeftinijih ulja u skuplja ulja. Umjesto prave lavande prodaju se ulja lavandina, geraniji umjesto prave ruže, citronela umjesto matičnjaka.

• Dodavanje izoliranih prirodnih spojeva u eterična ulja. 1,8-cineol, spoj dobiven pročišćavanjem eteričnog ulja eukaliptusa globulusa, dodaje se u eterično ulje ružmarina raznih kemotipova. To se zove konverzija kemotipa patvorenjem.

• Dodavanje sintetskih spojeva identičnim prirodnim tvarima. Tako se skupo ulje anisa patvori sintetskim anetolom, kora cimetovca se često patvori cinamaldehidom, timijan kemotip timol patvori se sintetskim timolom.

• Dodavanje sintetskih spojeva sličnog mirisa. Umjetni miris ylang ylang sadrži kompleksnu smjesu sintetskih spojeva geranil-acetata, benzil-benzoata, benzil-cinamata te još cijelog niza spojeva.

• Kombinacija navedenih načina patvorenja. Najbolji primjer za to je bergamot. Ovo vrlo traženo i relativno skupo eterično ulje sadrži spojeve kumarine koji jako upijaju UV zrake. To svojstvo upijanja UV zraka traži se kao jedan od kriterija kvalitete koji se dokazuje u laboratoriju. Ukoliko se bergamot razrijedi otapalima, sintetskim linalolom i linalil-acetatom ili acetiliranim Ho-uljem ili lavandinom, smanjuje se apsorpcija UV zračenja.

• Prodavanje eteričnih ulja dobivenih iz biljaka iz konvencionalnog uzgoja za ona iz organskog uzgoja. Eterična ulja iz organskog uzgoja su obično skuplja zbog većeg truda oko uzgoja i manjeg prinosa biljnog materijala.

Izvor: Stribor Marković, www.plantagea.hr