Mokraćni trakt i infekcije u Ayurvedi

Updated

Gotovo svi smo se našli u situaciji da imamo nekakav pritisak u donjem dijelu trbuha. Možda se radilo o nakupljenim plinovima u crijevu, možda smo nešto krivo pojeli, a nekad se radi o bolnom mokraćnom mjehuru. I muškarci i žene nađu se u situaciji da ih boli mjehur, pecka ih pri mokrenju ili osjećaju nekakve druge senzacije koje su vezane uz probleme sa mokraćnim traktom.

urinarni trakt, infekcije

Ayurvedska anatomija i fiziologija dijeli tijelo na 3 dijela. Predio donjeg abdomena, gdje se nalazi mjehur, početni i završni dio debelog crijeva, maternica i jajanici su područja Vata doshe. Postoji nekoliko „tipova“ problema sa mokraćnim traktom i gotovo svi su vezani uz poremećaj Vata doshe jer je to njeno područje.

Situacije koje su riskantne i mogu pogoršavati i/ili dovesti do upale/bakterija u mokraćnom traktu:

Upala mjehura, bez bakterija:

Bakterijska upala mjehura:

Biljni napici za smirenje

Zdravlje mokraćnog trakta ovisi o zdravlju crijeva, osobito debelog crijeva. Ako nešto sa stolicom nije u redu ili imate vaginalne upale, napuhnuti ste, imate puno plinova, teško praznite crijevo ili imate mekane stolice, mokraćni trakt je vrlo blizu i šanse za infekcijom ili nekim drugim problemima sa mjehurom su velike.

Preveniranje infekcija mokraćnog trakta:

Izvor: Sanus Vita