Mandarina – eterično ulje sezonskog voća

Updated

Eterična ulja su smjese spojeva dobivenih tiještenjem ili destilacijom biljke. To su jaki koncentrati koji vrlo brzo ulaze u kožu te se moraju razrijediti u biljnom ulju i gotovo nikada se ne nanose čisti na kožu. Citrusna eterična ulja su fototoksična što znači da se ne smiju koristiti 24 sata prije izlaganja suncu.

374850566_d075e674b3

Kvalitetna eterična ulja su kemijski i botanički definirana što znači da su farmaceutske kvalitete te se mogu koristiti za primjenu u aromaterapiji. Budući da je većina eteričnih ulja na našem tržištu loše kvalitete i sintetskog porijekla preporučujem korištenje eteričnih ulja brandova Oshadhi, Florihana i Pranarom.

Načini korištenja eteričnih ulja

Najjednostavniji način upotrebe eteričnih ulja je u aromalampici ili difuzeru. Osim toga, eterična ulja mogu se inhalirati, koristiti za izradu prirodne kozmetike, dodavati u kupke, koristiti za aromamasaže, u kulinarstvu, oralno, rektalno ili vaginalno te lokalno utrljavati u većoj koncnetraciji za što je potrebno aromaterapijska edukacija.

Eterična ulja crvene i zelene mandarine dobivaju se hladnim tiještenjem kore tj. usplođa mandarine. Ulje zelene mandarine dobiva se od još nezrelog ploda dok se za crvenu mandarinu koriste zreli plodovi.

Obje vrste eteričnog ulja mandarine su blaga te ga mogu koristiti i djeca, zbog toga se nazivaju ‘uljem dječje radosti’.

Aromaterapijsko djelovanje zelene i crvene mandarine je slično, no ipak postoje određene razlike.

Eterično ulje crvene mandarine

(Citrus reticulata) je vrlo blago ulje koje ima umirujuće djelovanje, pomaže kod nesanice, nervoze, stresa i depresije, astme i alergija, ubrzava usporenu probavu i ublažava grčeve. U kozmetici se koristi za njegu i revitalizaciju masne kože jer regulira izlučivanje sebuma. Pogodno je i za korištenje kod djece. Nije fototoksično i može se nanositi na kožu prije izlaganja sunčevim zrakama.

Eterično ulje zelene mandarine

(Citrus reticulata) pomaže kod probavnih problema, stimulira probavu, pomaže kod mučnine u želucu, ublažava grčeve, umiruje, pomaže kod nesanice i stresa, koristi se za njegu kože, blaže je od crvene mandarine pa ga mogu koristiti djeca. Osnovna razlika između crvene i zelene mandarine je da je zelena mandarina blaža, učinkovitija kod probavnih problema te ima drugačiji miris.

Foto: Flickr