Kako živjeti u skladu s godišnjim dobima

Updated

Pošto se lagano nazire prelazak iz ljeta (kasnog ili babljeg ljeta) u jesen, možemo osjetiti tu promjenu i u našem tijelu, raspoloženju, zdravlju itd. To je vrijeme u kojem postepeno prelazimo iz vatrenog, ekspanzivnog načina života u smireniji i polaganiji tempo. Jako je povoljno razdoblje za završavanje projekata koje smo započeli za vrijeme proljeća i ljeta, te okretanje našeg fokusa unutra, prema sebi.

jesen, joga, meridijani

Prema teoriji tradicionalne kineske medicine, element koji je dominantan u vrijeme jeseni je metal sa svojim meridijanima (pluća i debelo crijevo). Energija pluća je energija otpuštanja svih veza kako bismo otvorili prostor za rast i nova iskustva. Svaka navezanost uzrokuje određenu staganciju energije (prana/chi) u tijelu, koja se očituje na fizičkom, mentalnom i emotivnom planu.

Svaka nemogućnost da otpustimo nepotreban teret nas koči u životu. Tokom jeseni, zbog stagnacije energije u meridijanima pluća i debelog crijeva se to najbrže demonstrira kroz probleme s disanjem poput kašljanja, astmatičnih problema, problema s grlom, konstipacije, problema s kožom, pojačanog osjećaja tuge i melankolije, slabljenja imuniteta…

Kako ne biste došli u melakolično stanje donosimo nekoliko trikova kako si možete pomoći i dovesti sebe i tijelo u balans.
Dišite punim plućima, bez obzira radite li određene vježbe pranayame ili ćete samo otići u šumu i prodisati tamo. Otpustite stare navike, obrasce i utege i dopustite promjeni da se dogodi. Promijenite prehranu, preporuča se što više kuhane hrane u odnosu na sirovu, lokalna sezonska hrana.

joga, jesen

Posvetite se nekom obliku tjelovježbe (osim joge, možete i zaplesati ponekad!
Od asana koje vam preporučujemo to su pretkloni, zakloni, rotacije….. (Anahatasana, Supta virasana, Ustrasana, panda, mačka koja vuče svoj rep, ruke u položaju orla…)

Također, ako vam ikada dođe na satu joge da zaplačete, slobodno to napravite. Na taj način oslobađate brojne blokade koje su se nakupile u vama tokom vremena.

I ne zaboravite, budite sretni jer život je prekratak i prelijep za išta drugo.

Autor: Andrija Bosanac-Schroetter, učitelj Yin joge
Foto: Unsplash