Kako ukloniti jesensku neravnotežu jogom

Updated

Jesen donosi promjenjivo vrijeme, pa naša tijela i umovi trebaju vrijeme za prilagodbu što može uzorkovati dodatni stres.

Vjerovali ili ne, povezanost sa zemljom i prakse uzemljenja tijela i uma su najbolje što možemo učiniti tijekom sezone jeseni. Ako to ne učinimo, mogli bismo patiti od nekih uobičajnih simptoma ovog godišnjeg doba.

joga, jesen

Patite li od jesenskih simptoma?

Osjećate li se pomalo nervozno, anksiozno ili imate poteškoća s koncentracijom? Bole li vas kosti i zglobovi? Imate li suhu i nadraženu kožu ili vam zvoni u ušima?

Ovo su samo neki od simptoma koji ukazuju da postoji neravnoteža u Vata doshi. Međutim, malo njege, prikladne prehrane i praksa joge mogu pomoći u uspostavi ravnoteže tijekom jeseni.

Znanost života je također znanost naše prirode

Jogina sestrinska znanost, Ayurveda što doslovno znači ‘znanost života’, povezuje jesen i zimu s Vatom, jednom od tri doshe koje definiraju prirodu osobe, hranu, biljke, godišnja doba i brojne druge stvari koje nas održavaju u ravnoteži s prirodom i u tijelu i u umu.
Priroda Vate se ne povezuje samo sa zrakom i vjetrom, nego i sa stvarima koje su hladne, suhe, hrapave, lomljive i teške, odnosno s onima koje povezujemo s jeseni i zimom. Gledano iznutra, Vata se povezuje s našim živčanim sustavom, pokretima kostiju i zglobova, ušima, kožom, kao i energijom misli koje prolaze kroz naš um.

Uzemljenje tijela i uma

Stoga ukoliko imate neke od gore nabrojanih simptoma uključite u svoju praksu joge nekoliko uzemljujućih asana kao što su pretkloni koji će dopustiti tijelu i umu da se opuste, stajaće položaje u kojima osjećate ravnotežu cijelog tijela, rotacije koje pomažu da se tijelo očisti i izbace toksini, te naravno vježbe pranayame i meditaciju koji pomažu tijelu i umu da se smire i opuste.

8 joga položaja za jesen

Uttanasana
Fokusirajte se na uzemljenje nogu i stopala, koristeći dah i uddiyana bandhu kako biste dopustili tijelu da uđe dublje u položaj za opuštanje živčanog sustava.

Paschimottanasana
Uzemljite sjedeće kosti koristeći dah i bandhu kako biste ušli dublje. Još bolje, koristite restorativnu verziju ovog položaja s jednom i dvije deke na nogama za potporu torzu dok se opuštate.

Ardha Matsyendrasana
Predivan sjedeći uzemljujući twist u kojem ćete uživati i koji će vas sigurno uzemljiti. Pripazite da su vam kod izvođenja obje sjedne kosti na podu i da je kralježnica ravna. Kod svakog novog udaha još malo se izdužite i kod izdaha rotirajte prema natrag.

Ardha Matsyendrasana

Janu Sirsasana
Ovaj položaj smiruje um i emocije, stimulira živčani, reproduktivni, endokrini i urinarni sustav.

jogijske tehnike za hlađenje organizma

Parshvakonasana
Pokušajte koristiti ruke kako biste intenzivirali okretanje držeći čvrsto noge ili držeći čvrsto ruke izvan koljena u Anjali mudri.

asane za ljubitelje planinarenja

Virabhadrasana I i II
Kocentrirajte se na disanje uz namjeru jednakog balansiranja težine na oba stopala i pronalaska mirnoće u položaju.

Trikonasana
Pruža iste dobrobiti kao i Virabhadrasana, ali zahtjeva malo više ravnoteže.

Garudasana
Balansirajući položaj koji zavrće ruke, ramena, noge i bokove u twist i aktivira cijelo tijelo. Možete malo ući u pretklon dok ste u ovom položaju.

Nije vrijeme za asanu? Onda samo sjedite i dišite

Ako otkrijete da vas je Vata jesenske sezone previše usporila da biste se okušali u fizičkoj praksi joge, pokušajte samo nekoliko minuta sjediti u tišini i disati, najbolje vani kako biste osjetili elemente na koži.

Dok nam vjetrovi donose promjene i utječu na naše tijelo i um, pronađite vrijeme da se uzemljite, koristite jogu kao alat i vjerojatno ćete osjećati manje sezonskih simptoma.

Izvor: www.doyouyoga.com