Kako ayurvedska medicina tretira upalnu bolest crijeva

Updated

Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva, točnije rektuma i kolona  (debelog crijeva).

Kolon se sastoji od 5 dijelova: uzlaznog crijeva, koji počinje završetkom slijepog crijeva/tankog crijva, poprečnog kolona, silaznog kolona, sigme i rektuma. Rektum završava analnim otvorom.

Kolitis i dolazi od latinske riječi colon, a ‘itis’ je nastavak koji označava upalni proces. U zapadnoj medicini etiologija ili uzrok nastavka bolesti je nepoznata, ali u Ayurvedi je bolest klasificirana kao Pitta i Kapha u kolonu. Upalni proces debelog crijeva je stanje pri kojem je završni dio kolona pod iritacijom i u gnojnim upalnim žarištima koja pri izbacivanju stolice krvare.
Zahvaća unutarnji sloj crijevnog zida, odnosno sluznicu debelog crijeva.

crijeva, upala

Simptomi ulceroznog kolitisa su:

Ayurveda vrlo uspješno tretira poremećaj rada crijeva i probavni sustav je temelj bilo kakvog ayurvedsog tretmana.
Zapadna medicina liječi ulcerozni kolitis kortikosteroidima te ju tretira kao autoimunu bolest, međutim, u Ayurvedi se poremećaj liječi propisanom biljnom, ayurvedskom terapijom i dijetom.

Klijent je upućen u stanje, prepisuje mu se posebna vrsta prehrane, a ayurvedskom terapijom se tretira upala i liječi sluznica.
Prehrana je ključan faktor u liječenju ulceroznog kolitisa jer je neadekvatna prehrana i dovela do bolesti, uz neke okolišne, potencijalno nasljedne i neke druge faktore. Ayurvedska terapija djeluje u kombinaciji sa propisanom prehranom do te mjere da se simptomi potpuno povlače i kolonoskopija pokazuje zdravo crijevo.

Ulcerozni kolitis je poremećaj koji zahtjeva vrlo discipliniran pristup klijenta – svakoga dana, uz vrlo učinkovito tretiranje ayurvedskom metodologijom. Crijevo koje je jednom prošlo kroz tako tešku upalu ostaje osjetljivo, ali klijenta se dovede u stanje koje ne iziskuje kontinuiranu alopatsku terapiju, kao niti ayurvedsku. Prehrana mora biti od velike važnosti i nakon što se bolest povuče, ali pojedine namirnice koje bi provocirale upalu nisu problem ako se povremeno konzumiraju u manjim količinama.

Vrlo važne napomene vezano uz prehranu jest da se izbjegavaju fermentirane namirnice, kava (u bilo kojem obliku), većina voća i sirovo povrće, kako ne biste iritirali dalje crijevo.

Ulcerozni kolitis je svakako poremećaj koji iziskuje ayurvedsku konzultaciju i vodstvo.

Foto: Pixabay