Hipotireoza i problemi sa štitnjačom u Ayurvedi

Updated

Danas je vrlo čest poremećaj i klijenti mi dolaze sve češće sa poteškoćama sa štitnom žlijezdom. Hipotireoza je poremećaj pri kojem štitnjača ne stvara, ne izlučuje dovoljno hormona štitnjače. Najčešći uzrok je kronična autoimuna upala štitnjače ili Hashimottov tireoiditis.

Štitnjača luči hormone T3 – trijodtironin i T4 – tiroksin. Tireotropin ili TSH je hormon hipofize, koja regulira rad same štitnjače i o kojem ovisi koliko T4 i T4 hormona će štitnjača pustiti u krvotok.

Uzroci:

  1. a) Primarna hipotireoza = problem u štitnjači
  2. b) Sekundarna i tercijarna = problem u hipofizi ili hipotalamusu

Simptomi i kada se javiti liječniku:

Nizak tlak, potreba za puno sna, dobitak težine, umor, suha koža, kosa i sluznice, konstipacija, poremećaji menstrualnog ciklusa, teško podnošenje hladnoće, depresija, slabost, smanjen libido, opadanje kose

Dijagnoza hipotireoze:

Terapija:

Hipotireoza i problemi sa štitnjačom u Ayurvedi

Ovdje bih završila pristup sa stanovišta zapadne medicine i osvrnula se na Ayurvedsku perspektivu problema sa štitnjačom, osobito hipotireozom.

U Charaka Samhiti (klasičnom tekstu) se spominje disbalans dosha, funkcije i strukture koje dovode do hipotireoze, a ne sama dijagnoza Hipotireoze. Ona kao takva ne postoji.

Liječi se istim preparatima duže od 5000 godina (klasične, originalne recepture) i funkcionira i danas.

Spominju se termini poremećaja:

Ne postoji klasifikacija bolesti, već disbalans ili oštećenja funkcija ili struktura tkiva prema ayurvedskom rasporedu i tretira se uzrok!

Ayurveda, kao funkcionalna medicina, polazi od stanovišta uravnoteženog organizma, koji će regulirati svoje procese ako ga vratimo u početnu, normalnu funkciju.

Znači da ćemo to raditi pravilnom prehranom, preparatima koji se daju ciljeno na oporavak fukcije štitnjače i pravilnim životnim stilom. Ono što se od klijenta očekuje jest da dođe spreman na promjenu svojih navika.

Terapija se sastoji od:

Izvor: sanusvitablog.com
Foto: b92.net