Eterična ulja i vaginalne infekcije

Updated

Većina žena imala je iskustva s vaginalnim infekcijama ili upalama urogenitalnog trakta uzrokovanih infekcijama ili mikroorganizmima. HPV infekcija je jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija, uzrokuje je humani papiloma virus, a prenosi se preko spolnog kontakta.

Kod HPV-a i gljivičnih infekcija francuska škola aromaterapije vaginalno primjenjuje kemotipizirana eterična ulja u vagitorijima (vaginaletama) koji svojom aplikacijom otpuštaju ljekovite sastojke eteričnih ulja u krv te tako djeluju antivirusno, antibakterijski i protugljvično. Vagitoriji tj. vaginalete su prirodne aromaterapijske formulacije namijenjene za vaginalnu aplikaciju. Obično se koriste jednom dnevno, navečer prije spavanja, kroz period od 20 dana između menstruacija.

vaginalete eterična ulja

Za uspješno tretiranje urogenitalnih infekcija te HPV-a potrebno je paralelno uz lokalnu terapiju vagitorijima uzimati i pripravke za poboljšanje imuniteta kao što su echinacea, sibirski ginseng ili čempres, uljne kapsule mravinca te probiotike.

Fitoaromaterapijski pristup infekcijama urogenitalnog sustava bazira se na primjeni eteričnih ulja sa izraženim antivirusnim djelovanjem koja sadrže kemijske spojeve kao što su oksidi, fenoli, monoterpenski alkoholi i terpenski ketoni koji djeluju protiv raznih vrsta bakterija, gljivica i virusa, među kojima su herpes simplex virus i HPV.

Prirodni fitoaromaterapijski vagitoriji (vaginalete) u sebi sadrže eterična ulja čajevca, ravnesare, niauli cineol, klinčićevac list, eukaliptus polibraktea kripton, palmarosa i timijan tujanol. U njima se još nalaze macerat kantariona sa svojim protuupalnim i regenerirajućim djelovanjem te biljno ulje tamanu koje djeluje protiv bakterija i gljivica i protuupalno.

Eterična ulja i djelovanje

Eterično ulje čajevca (Melaleuca alternifolia) djeluje antivirusno, antibakterijski, protugljivično, antiteptički te se uspješno bori protiv velikog broja virusa, gljivica i baktrija.

Eterično ulje ravensare (Cinnamomum camphora) ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te pomaže kod bolesti čiji su uzrok virusi (herpes virus, HPV infekcije).

Eterično ulje niauli kemotip 1,8 cineol (Melaleuca quinquenervia) djeluje izrazito protuvirusno i antiinfketivno, protiv bakterija i gljivica.

Eterično ulje klinčićevac list (Eugenia caryophyllata) izrazito je antibaktrijskog i antivirusnog djelovanja kod urogenitalnih infekcija te infekcija herpes virusima.

Eterično ulje eukaliptus polibraktea kemotip kripton (Eucalyptus polybractea) svojim snažnim antivirusnim djelovanjem koristi se za virusne infekcije urogenitalnog sustava (nije prikladno za korištenje kod trudnica, dojilja i male djece).

eterična ulja

Eterično ulje palmarose (Cymbopogon martinii) djeluje protugljivično, antvirusno i antibakterijski te je nezaobilazan sastojaka za tretiranje raznih gljivičnih infekcija, cistitisa i infekcija urogenitalnog sustava.

Eterično ulje timijan kemotip tujanol (Thymus vulgaris) koristi se za klamidijske infekcije, mikoplazmu i ureaplazmu, djeluje antibakterijski i protugljivično.

Biljna ulja u vagitorijima ne koriste se samo da razblaže eterična ulja nego i zbog svog protuupalnog, antivirusnog i regenerirajućeg djelovanja.

Biljno ulje tamanu (Calophyllum inophyllum) djeluje antibakterijski, protugljivično i antivirusno, koristi se za tretiranje različitih urogenitalnih infekcija, djeluje protuupalno te se koristi i kod upalnih stanja kože kao što su ekcemi, dermatitis, psorijaza seboreja, oštećena koža, ožiljci.

Kantarion tj. macerat Gospine trave (Hypericum perforatum) smiruje iritacije i upale, regenerira oštećenu kožu, koristi se za zacjeljivanje rana te u vagitorijima kod raznih bakterijskih ili gljivičnih infekcija.

Za primjenu eteričnih ulja kod urogenitalnih infekcija potražite savjet stručnog fitoaromaterapeuta.

Izvor: Anahata aromaterapija
Foto: Unsplash/Anahata aromaterapija