BUDITE MANJE FRUSTRIRANI NA POSLU

Updated

Za prosječnu osobu, vrijeme provedeno na poslu duže je čak i od spavanja i jedenja zajedno. Pod pretpostavkom da ne možemo lako promijeniti količinu vremena koje provodimo na poslu, možda možemo promijeniti svoj odnos s njim. Na taj način možemo poboljšati kvalitetu vremena koje provodimo tamo. Razgovarajmo o nekoliko jednostavnih stvari koje biste mogli učiniti upravo sada kako bi bili manje frustrirani na poslu, bilo da ste pripravnik koji je započeo prošli tjedan ili vodite tvrtku.

Žena sjedi za radnim stolom i drži se za glavu

Jačanje odnosa

Bez obzira na količinu vremena koju provodimo na poslu, međuljudski odnosi koje tamo gradimo igraju značajnu ulogu u tome koliko je to vrijeme korisno i značajno. Nedavno  globalno istraživanje otkrilo je da je kolegijalnost jedna od najjačih snaga koja nas motivira da damo sve od sebe. Kako onda izgraditi jače odnose na poslu?

1. Pokažite zahvalnost

Zahvalnost ima jedinstvenu sposobnost pozitivnog utjecaja i na davatelja i na primatelje. Prema istoj globalnoj studiji, 79 posto radnika osjeća se podcijenjeno, a to je uglavnom zbog nedostatka uvažavanja. Nema svako radno mjesto učinkovit program koji će pomoći u tome; zapravo, većina nema.

Bez obzira na to ima li vaše radno mjesto formalni program ili ne, još uvijek možete pomoći u poticanju kulture uvažavanja i zahvalnosti u svom timu. To može biti nešto tako jednostavno kao što je odvojiti trenutak da svjesno razmislite o vrijednosti koju vaši kolege donose vašem radnom danu i zahvalite im na tome. Kada odvojite trenutak da pokažete zahvalnost za nečiju spremnost da pomogne, ili javno prepoznate jedan od njegovih nedavnih doprinosa, ne dajete im samo spoznaju da je njihov trud prepoznat. Dajete si i priliku da cijenite vrijednost koju oni donose vašem svakodnevnom iskustvu na poslu. Zahvalnost je također zarazna. Možda ćete otkriti da što više pokazujete zahvalnost za doprinose koje daju vaši kolege, više ćete zahvalnosti dobiti od drugih i bolje ćete se osjećati u pogledu vremena koje provodite poslu. To će pridonijeti da budete manje frustrirani na poslu.

2. Vježbajte empatiju

Svako ima svoje bitke, a mnoge od tih bitaka su nevidljive vanjskom svijetu. Zapamtite da su kolega s posla koji je propustio rok ili inače raspoloženi kolega vjerojatno suočeni s izazovima kojih niste svjesni. U žaru tih vrlo frustrirajućih trenutaka, odvojite nekoliko minuta da pažljivo razmotrite svoju situaciju i proširite istinsku empatiju. Odvojite trenutak da zastanete i shvatite odakle potječu vaše frustracije prije nego što reagirate.

Budući da ste se potrudili sagledati situaciju iz njihove perspektive u tom ključnom trenutku, vjerojatnije je da će oni suosjećati sljedeći put kada se suočite s neočekivanim izazovima koji ometaju vaš rad.

Dvije osobe iskazuju empatiju

3. Osvijestite svrhu rada

Kako objašnjava bihevioralni ekonomist Dan Ariely, rad sa svrhom jedan je od najjačih čimbenika koji nas motivira kao pojedince i kao tim. Iako se ta svrha ponekad može činiti nedostižnom, uvijek je tu. Možete pronaći svrhu u bilo kojoj vrsti posla. Bilo da se brinete za svoje najmilije, spašavate živote svaki dan u službi prve pomoći ili oblikujete umove sutrašnjice kao učitelj. Pomaganje nekome da vidi svrhu vlastitog rada može biti od velike pomoći. Odvojite trenutak kako biste nekome dali do znanja koliko je njihov rad važan za vas, vaš tim i vanjski svijet. To će pomoći da ojačate odnose i budete manje frustrirani na poslu.

4. Uzmite si vremena

U svakoj od ovih aktivnosti postoji jedna shema koje se ponavlja, a to je da je potrebno vrijeme. Odvojite vrijeme za izgradnju snažnijih odnosa, za iskazivanje zahvalnosti, za prakticiranje empatije i za rasvjetljavanje svrhe iza posla koji vi i vaši kolege obavljate svakodnevno. Može se činiti kao da je teško odvojiti vrijeme, pogotovo ako radite u užurbanom okruženju, ali tada je to najvažnije od svega.