Kako negativne emocije utječu na naše zdravlje?

Updated

Ljudi dnevno doživljavaju čitav niz emocija, i svaka ta emocija stvara drugačiji osjećaj unutar tijela. Naše tijelo ispušta različite kemijske reakcije kada osjećamo sreću, tugu, ili ljutnju.
Na primjer, ako vaš mozak oslobađa serotonim, dopamin ili oksitocin, osjećat ćete se dobro i sretno. Suprotno tome, ako vaše tijelo ispušta kortizol jer ste pod stresom, imat ćete potpuno drugačije osjećaje i reakcije pošto će vam tijelo biti u tzv. ‘stanju preživljavanja’.

No, što se onda događa kada cijelo vrijeme razmišljamo negativno? Ili pozitivno? Ili kada smo emotivno u nekom neutralnom stanju? Pokušajmo istražiti kako to utječe na naše tijelo i život općenito.

Pozitivno vs. Negativno

Postoji li ravnoteža u našem svijetu? Možda samo djelomično, no većinu vremena provodimo rasuđujući ono što se smatra pozitivnim ili negativnim, ali na primjerima ili iskustvima koja nisu uvijek potpuno realna.

Mozak je izuzetno snažan alat, pa se događa da za vrijeme našeg definiranja kako nešto jest ili bi trebalo biti, očekivani ishod se počinje odigravati u našoj stvarnosti. Jeste li ikada primjetili da neki vozači tokom vožnje izgube strpljenje i planu, te su odjednom u lošem raspoloženju, dok neki istu situaciju prođu smireno i nastavljaju sa svojim danom kao da se ništa nije dogodilo? U pitanju je isto iskustvo, no neki ga vide isključivo kao negativno.

Jesu li onda stvari po prirodi pozitivne i negativne? Ili ih ipak mi definiramo kao takve?

Otpustite pretpostavke što je više moguće

Ako razmislite na trenutak, shvatit ćete da zapravo ne postoje pozitivna ili negativna iskustva dok ih mi sami ne doživimo i definiramo. Što znači da isključivo naša percepcija ima ključnu ulogu u tome kako ćemo se osjećati u odvijanju određene situacije i kako će to utjecati na naše tijelo.

Uvijek možemo radit na tome da krenemo dalje od naših pretpostavki i očekivanja do onog stanja uma i svjesnosti gdje svako iskustvo prihvaćamo kao alat za učenje. Iako možda još nismo tamo, važno je razumjeti kako određene emocije utječu na naše zdravlje.

‘Ako čovjek želi ozdravljenje, prvo se mora zapitati da li je spreman nositi se s glavnim razlozima svoje bolesti. Tek tada je moguće pomoći mu.’

– Hipokrat

Povezanost uma i tijela

Postoji velika povezanost između uma i tijela, i iako nije vizualno dostupna, utjecaj koji um ima na fizičko tijelo je izuzetno snažan. S unutarnjim izazovima možemo se nositi pozitivnim stavom te na taj način stvarati zdrav životni stil ili s negativnim stavom koji nas dovodi do izbjegavanja istih tih izazova. Moguće je čak da probleme obavijemo afirmacijama i pozitivnošću, no i dalje ništa ne mijenjamo – na taj si način opet stvaramo nezdrav životni okoliš. Zašto je tako?

Naše emocije i iskustva u svojoj srži su zapravo energija pohranjena u staničnu memoriju tijela. Jeste li ikada u svom životu proživjeli nešto što je ostavilo emotivni trag ili bol u određenom dijelu vašeg tijela? Gotovo kao da još možete osjetiti što vam se dogodilo? To se vjerojatno događa jer u tom području još uvijek zadržavate energiju nastalu od iskustva. Postoji zanimljiv prikaz koji istražuje kakav utjecaj imaju različite emocije na tijelo:

Kako negativne emocije utječu na naše zdravlje?

Ilustracija pojašnjava područja boli i moguće emocionalne uzroke:

Kada imate bol, zatvorenost ili ozljedu u određenom dijelu tijela, često je razlog emotivne prirode. Na prvi pogled se ne čini da je tako jer nismo baš u dodiru sa sobom i svojim emocijama zbog ubrzanog tempa života, no to je često istina.

Kada se razbolimo, u mnogo slučajeva je razlog što nas tijelo traži da se posvetimo sebi i pronađemo unutarnji mir. Sve je to proces rasta i učenja, nema potrebe za osudom ili strahom.

Moć je u vašim rukama

David Suzuki je u knjizi ‘Unutarnja transformacija’ napisao: ‘Kondenzirane molekule izdahnute tokom verbalnog izražavanja ljutnje, mržnje i ljubomore, sadrže toksine. Nakon sat vremena gomilanja, ti toksini dovoljni su za ubijanje 80 gvinejskih svinja!‘ Možete li sada zamisliti koliko štete nanosite svojem tijelu kada kroz njega procesirate negativne emocije?

Zapamtite, vi imate snagu nositi se sa svime što vam život priredi. Umjesto da svako iskustvo označavate kao dobro ili loše, pokušajte sagledati širu sliku. Zapitajte se kako vam ono može pomoći da nešto naučite? Možete li to iskoristite za promjenu perspektive? Za jasniji uvid u neke emocije koje osjećate? Što god bilo, umjesto da naglo odreagirate – usporite i promotrite.

Otkrit ćete da postoji način kako isprocesuirati emocije i brže izliječiti bolest kada saznate izvor njihova nastanka. Ako ćete konstantno vjerovati da ćete se razboljeti i da je bol izvan vaše kontrole, nastavit ćete imati sve simptome i to u nekontroliranim razmjerima.

Kontrola leži u tome ŠTO privlačite u sebe i svoje tijelo, tek kada to shvatite u rukama ćete imati konce vašeg zdravlja.

Izvor: collective-evolution.com
Pripremila: Monika Hranj