Ayurveda i proljetni detoksikacijski čaj

Updated

Ayurveda je tradicionalni sistem liječenja koji je nastao prije oko 5000 godina u Indiji. Sama riječ Ayurveda znači Znanje o Životu (Ayur – Život; Veda – Znanost) i uči nas kako živjeti zdravo i u ravnoteži, odnosno u skladu s prirodom. Prema Ayurvedi, svaka promjena sezone ima utjecaj na tri doshe: Vata, Pitta i Kapha. Kako bi držali doshe u ravnoteži trebali bi slijediti dnevnu rutinu (Dinacharya) i sezonski režim(Ritucharya), te prilagoditi prehranu.

http://cdn.artofliving.org/

Mi trenutno ulazimo u novo godišnje doba- proljeće. Toplina proljeća polagano rastapa Kaphu, koja se skupljala tijekom zimskih mjeseci. To je glavni razlog pojave čestih prehlada, problema sa sinusima i alergija u ožujku, travnju i svibnju. Ritucharya nam pomaže kako putem pravilne prehrane i čajeva uspjeli spriječiti te probleme.

Jedan od jednostavnih i jako učinkovitih napitaka je i Ayurvedski Zlatni tonik. Kombinacija đumbira i kurkume jako je djelotvorna za čišćenje toksina koji su se nakupili tijekom zime. Idealno bi bilo kada biste ovaj čaj spremali sa svježim sastojcima, ali ako ih ne možete nabaviti, može poslužiti i kvalitetan organski prah od đumbira i kurkume.

Ovaj će čaj ubrzati vas metabolizam, ugrijati vas i očistiti od toksina. Idealno bi ga bilo piti ujutro ili prije obroka.

Sastojci:

Stavite kuhati vodu s đumbirom i kurkumom. Kada zavrije ostavite oko 15-tak minuta da kuha na laganoj vatri. Kada je kuhano neka odstoji još 10 minuta poklopljeno. Dodajte malo limuna i čaj je spreman. Ja ga obično pijem bez zaslađivača, ali ako vam je baš potreban možete dodati jednu malu žličicu šećera od kokosa.

Foto: Pinterest