Andrija Bosanac-Schroetter: “Radi balansa ying i yang energije potrebno je vježbati oba pristupa”

Updated

“Ne koristimo tijelo kako bi ušli u asanu, već koristimo asanu kako bi ušli u tijelo”, rečenica je koju na svom vrlo popularnom satu Yin joge u OM joga studiju u Zagrebu često citira Andrija Bosanac-Schroetter, certificirani učitelj joge.

Premda je Yin joga kao stil prepoznata 90-tih godina, u Kini i na Tajvanu ovaj revitalizirajući stil koji potiče stanje opuštanja i prihvaćanja postoji oko 2000 godina. U našoj regiji, Yin joga popularnost je stekla u zadnjih nekoliko godina i potražnja za ovim pristupom vježbanja sve je veća. O ovom zanimljivom stilu, prednostima te akcijama na kojima yin pristup djeluje na naše mišiće, tkiva i meridijane porazgovarali smo sa majstorom Yin joge Andrijom, koji se potpuno posvetio ovoj divnoj praksi i koji svoje teorijsko i praktično znanje konstantno nadograđuje i produbljuje, te pokretanjem Yin joga Teacher Trainiga omogućuje i ostalima da ovakav stil prepoznaju postojeći i budući jogiji.

yin joga

Kako bi se zapravo definirala Yin joga?

Da bismo mogli pravilno definirati i objasniti što je Yin joga, trebamo razmišljati u terminima yin/yang. Ako je yin ženski princip ili ženska energija (Shakti u indijskoj tradiciji), yang bi bila muška energija (Shiva). Oba principa su prisutna u svima nama gledajući kroz energetski nivo. Također možemo gledati i ljudsko tijelo kroz prizmu yin /yang način. Ako uspoređujemo tkiva, npr. mišićna tkiva bi bila yang tkiva u odnosu na vezivna tkiva. Građena su na drugačiji način i funkcioniraju na drugačiji način, te ih u skladu s time i vježbamo na drugačiji način.

Znači Yin joga je polaganiji i meditativniji pristup vježbanja joge, u kojoj se zadržavamo po nekoliko minuta u pozicijama, kako bi aktivirali ne samo tkiva koja našim načinom života ostaju ‘zanemarena’, nego kako bi potaknuli i usmjerili protok energije (Chi ili prana) kroz naše tijelo.

Yin joga je ‘statičan stil’, pa samim time mnogi smatraju da je jednostavna i idealna za početnike. Je li Yin joga doista toliko jednostavna i na kojim segmentima ona zapravo djeluje?

Točnije bi bilo rečeno da Yin joga nije stil joge, već zapravo pristup jogi koji je baziran na anatomskim, energetskim i filozofskim principima. Ashtanga, Vinyasa, Iyengar, Dharma joga…… su stilovi joge. U ovom kontekstu bi ih mogli staviti u yang stilove joge. Yin jogu ne možemo okarakterizirati na takav način ili dati točno određene upute vježbanja kako bi došli do određenog cilja. Jer nekakav fiksan cilj ne postoji. Ono čemu težimo je balans i zdravlje tijela, snažniji fokus i otpuštanje raznih emotivnih blokada.
Yin joga njeguje statičan način vježbanja u kojoj ostajemo u pozicijama od 2 minute na dulje, nekada i 20 minuta.

Sam opis vježbanja je: “Ne koristimo tijelo kako bi ušli u asanu, već koristimo asanu kako bi ušli u tijelo.” (Bernie Clark). Znači apsolutno je pogodan svim početnicima u vježbanju joge, isto kao i naprednijim vježbačima i učiteljima joge. Ako mislite da je jednostavno ostati opušten i koncentriran u pozicijama od 2, ili u rjeđim situacijama 20 minuta, dobrodošli ste to provjeriti.

meridijani, joga

 

Kineska medicina izdvaja dvanaest meridijana koji vrše 12 osnovnih fizioloških funkcija. Kako se to odnosi na fizičku praksu Yin joge?

Meridijani su zapravo krivi termin nastali drugačijom percepcijom ljudskog tijela. U originalu su se nazivali “mrežom kanala” kroz koje struji inteligentna životna energija (Chi). Njih zapravo ima beskonačno, ali u pojednostavljenom principu se može gledati na 12 meridijana. Postoje putevi tih mreža kanala (meridijana) koji se nalaze na površini ljudskog tijela i na njih možemo utjecati joga asanama, akupresurom, akunpunkturom…. Postoje i oni dijelovi tih kanala koji se nalaze u dubljim dijelovima ljudskog tijela i na njih ne možemo utjecati recimo direktno (poput akupresure ili akupunkture).

U samoj Yin joga praski se fokusiramo više na one meridijane koji se nalaze na površinskim dijelovima tijela i kroz određene asane stimuliramo pravilan protok energije. Ako uzmemo na primjer meridijane ruke, imamo 3 yin (pluća, perikard i srce) i 3 yang meridijana (debelo i tanko crijevo i trostruki grijač). Yin meridijani se nalaze na unutarnjem dijelu ruke u odnosu na yang meridijane i ako aktiviramo tkiva na tom dijelu ruke, bilo da legnemo na nju, savinemo je ili je ispružimo, direktno utječemo na protok energije tim meridijanima.

Koja je razlika između Yin joge u odnosu na Ashtanga jogu ili Hatha jogu?

Svi stilovi u kojima vježbamo asane koristeći pranayamu ili još neke tehnike zovemo Hatha joga (uključujući i Yin jogu i Ashtanga Vinyasa jogu). Glavna razlika je u pristupu vježbanju. U Yin jogi nema estetskih pravila kako asana treba izgledati da bi bila pravilna, već se podređuje svakoj osobi po njenoj individualnoj anatomskoj građi. Također nema ni fiksnog slijeda asana koje su složene u određene serije ili slijedove.

Ono što bi moglo biti zajednička crta ovim stilovima, ali zapravo i svim Hatha joga stilovima, je rad na sebi. Kako izvana tako i iznutra. Tražimo mjesta gdje smo najslabiji i najranjiviji te na nježan, a opet direktan način (yin način) se zadržavamo tamo, ne bježeći u zonu ugode i pomičući vlastite granice.

yin joga

Koji su pozitivni učinci ovog jogijskog stila vježbanja?

Pozitivni učinci su zdravije i snažnije tijelo. Jača sposobnost koncentracije i uklanjanje raznih emotivnih blokada. Pošto živimo u patrijarhalnom društvu (yang), radi balansa je možda potrebnije staviti naglasak na yin aspekt.

Zadire li Yin joga malo dublje energetski i fizički od ostalih stilova?

Zadire onoliko duboko koliko sam pojedinac to želi i traži. Ulazak u energetske i fizičke sfere ovisi više o vježbaču, nego o stilu.

Koje su yang aspekti Yin joga prakse?

Ima ih dosta pa da ih sve ne nabrajamo, ali jedan od bitnijih je pristup stresu. Danas je uobičajeno mišljenje da je stres loš i negativan. Zapravo, stres uopće nije loš. Bez stresa ne bi mogli živjeti. Stres je neophodan za život. Ono što je loše je previše stresa, i premalo vremena za odmor nakon perioda stresiranja. Pošto na Yin jogi svaku fizičku aktivaciju nazivamo stresiranje tkiva, koje radimo u granicama koje nam tijelo dopušta, nakon određenog vremena uzimamo moment odmora kako bi se tijelo oporavilo i pripremilo za daljnje vježbanje/stresiranje. Ako pristupamo tako, tijelo će nam biti jače i snažnije, a također taj princip koji naučimo u joga studiju, možemo primijeniti u svakodnevni život.

Za koga je Yin joga idealna?

Iskreno, idealna je za svakoga. Posebice u našem zapadnjačkom društvu, koje je još uvijek patrijarhalno (yang). Često i način vježbanja postane takav, i automatski time način života. Radi balansa yin i yang energije potrebno je vježbati oba pristupa. Vježbajući samo yin ili samo yang način, nećemo doći u balans.

Prije Yin Teacher Traininga, završio si i TT200 Ashtanga Vinyasa joge. Kako te put s dinamičnog stila odveo u Yin jogu?

Nakon prvog susreta s yin načinom vježbanje kojeg sam imao u Gaia yoga studiju, shvatio sam da je to put kojim moram ići ako želim balans. Po prirodi sam vrlo yang tip osobe i svaki dinamički stil vježbanja mi se odmah svidi. Ovdje se dogodio i život da tako kažem pa sam se zaljubio u ono što mi predstavlja najveći izazov, a to je polagano vježbanje bez nekog estetskog ideala u asanama, koliko funkcionalnom osjećaju. Prepuštanje kontrole i gledajući na stvari kako one zapravo jesu, a ne kako bih ih želio vidjeti. I nakon nekog vremena počeo uživati u njima i u svim nesavršenostima koje zapravo nas čine onim što stvarno jesmo.

yin joga, andrija bosanac

Od kad je Yin joga postala hit među domaćim jogijima?

Koliko je meni poznato, do 2015. godine u Zagrebu se Yin joga s kontinuitetom mogla vježbati u Gaia Yoga Shali. Neki studiji su imali određene prekide u radu s Yin jogom. Nakon završetka drugog modula Yin Yoga Teacher Training programa, započeo sam s nizom radionica o Yin jogi, u kojima sam prezentirao yin pristup vježbanja i same osnovne Yin joge. Vjerojatno zbog društva u kojemu živimo, kao i zbog užurbanog i stresnog (yang) načina života, ljudima se ovakav pristup svidio i vrlo brzo su ga primijenili u svoju osobnu praksu. Danas se u Zagrebu može vježbati Yin joga u skoro svakom većem studiju – OM joga, Gaia, Pink Elephant, Divya, Velvet Pepper. Također je jedan od najbrže rastućih stilova i u svijetu. Primjerice, u Londonu je 2005. godine bio samo jedan studio gdje se mogla vježbati Yin joga, dok se 2015. moglo vježbati u preko 50 studija.

Problem bi se mogao reći je nedostatak Yin učitelja?

Do ove godine je bilo tek nekoliko certificiranih Yin joga učitelja u Hrvatskoj, što se promijenilo prvim Yin Yoga Teacher Trainingom koji smo održali u lipnju ove godine u Zagrebu. Došli su vrsni svjetski učitelji Yin joge (Sebastian Pucelle i Murielle Burellier) i održali prvi modul Yin TT-a. Sljedeće godine u lipnju i srpnju također organiziramo Yin Yoga Teacher Training, ali ovaj put dodajemo i drugi modul na kojemu se osim anatomskih principa, detaljno obrađuju principi meridijana ljudskog tijela u odnosu na vježbanje s joga asanama.

Gdje si se školovao za učitelja Yin joge i koliko traje program te koji su ti daljnji planovi?

Za učitelja Yin joge sam prvo putovao u Prag na dva modula kod Sebastiana i Murielle. Godinu poslije sam išao na Bali na najveći Yin Yoga Teacher Training (200-satni) koji se može pohađati, a da nije kod osnivača Yin joge. Sam program su vodili njegovi najstariji asistenti i učitelji (Jo Phee i Joe Barnett). Također, ponovio sam ove godine prvi modul koji je bio održan u Zagrebu, te imam odslušano 350 sati Yin Yoga Teacher Training programa. Trenutno sam na listi čekanja za još jedan TT, ovaj put kod osnivača Yin Yoge, Paula Grilleyja.

Foto: Andrija Bosanac-Schroetter