8 meditacijskih mantri koje podižu svjesnost

Updated

Mantre se koriste tisućama godina diljem svijeta za stišavanje uma, razvoj unutarnjeg mira, razvoj vrlina poput empatije i zbog iskustva Boga. Iako su mantre jednostavne riječi i zvukovi koji se neprestano ponavljaju, one imaju neizmjernu moć dopiranja u svijest. Ne samo da su te riječi i zvukovi manifestacija energije koja vibrira na drugoj frekvenciji, nego su ispunjene starim značenjima. Mantre i napjevi se smatraju starijima od 3 000 godina.

Ako biste željeli u svoj život unijeti mistični utjecaj meditacijskih mantri, razmislite što vam je sada najpotrebnije u životu. Trebate li više ljubavi ili empatije? Ili biste htjeli unijeti više samo-prihvaćanja i oprosta u život?

8 transformativnih meditacijskih mantri

Svi imamo različite želje, potrebe i preferencije, stoga je vrlo važno odabrati mantru koja vas privlači, a ne samo onu koja je poznata ili popularna. Obratite pažnju na svaku od sljedećih mantri i na njihovo dublje značenje. Odaberite onu koja vas privači na dubljoj razini i onu koju biste željeli očuvati u svojem podsvjesnom umu.

Eksperimentirajte s različitim mantrama, ne morate izabrati mantru iz drugog jezika (primjerice Sanskrta), osim ako ne rezonira s vama. Zapravo, mogli biste stvoriti vlastitu mantru koja će biti mnogo moćnija nego neka već postojeća.

  1. Om

Om se smatra prvim zvukom i početkom svih ostalih zvukova. U načelu, Om je zvuk beskonačnosti te se smatra da vibrira na najvišoj točki svemira, na 432 Hertza. Ovaj drevni zvuk se može pjevati sam kako bi se povećao fokus, čistoća i jasnoća uma ili kao početak neke druge mantre.

  1. Om Mani Padme Hum

Ovu mantru koriste tibetanski budisti kako bi probudili Chenreziga, Budino utjelovljenje suosjećanja. Doslovno se prevodi kao ‘Pozdrav dragulju u lotusu’ , ali može se interpretirati i na sljedeći način:

Om – ovaj zvuk čisti ponos

Ma – čisti ljubomoru i potrebu za stimulacijom

Ni – čisti strast i želju

Pad – čisti ignoranciju i predrasude

Me – čisti posesivnost

Hum – čisti mržnju

Smatra se da ova mantra sadrži sva Budina učenja u sažetom obliku.

  1. Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

Ova hindustička molitva se prevodi kao ‘Neka sva bića budu sretna. Neka sve moje misli, riječi i akcije pridonose na neki način sreći svih bića.‘ Mantra pomaže u osvještavanju naše neprekidne povezanosti s kompletnim životom, te nam pomaže da otvorimo srca za razumijevanje, ljubav i suosjećanje prema drugima.

8 meditacijskih mantri koje podižu svjesnost

  1. Elohim/Hamsa/Satnam/Tao/Shiva/Ram

Pjevanje imena Boga/Svjesnosti/Izvora je također vrlo moćni oblik meditacijskih mantri. Odaberite ime koje vam odgovara i ponavljate ga u sebi ili na glas. Neka slogovi vibriraju kroz vas i ispune vaše srce, um i dušu značenjem i moći.

  1. Hare Krishna Hare Krishna, Krishna Krishna Hare Hare, Hare Rama Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare

Ovu mantru je popularizirao pokret Hare Krishna (ISKCON). Predstavlja oblik transcendentalne vibracije za koju se smatra da ponavljanjem širi svjesnost jer ponavlja tri imena Vrhovnog Bića, Hare, Krishna, Rama. Kada se ponavlja pomaže da se iskusi okus Krishnine Svjesnosti, odnosno čistoća postojanja.

  1. Ho’ Oponono

Drevna havajska riječ se prevodi kao ‘Žao mi je. Molim te, oprosti mi. Hvala ti. Volim te. Izgovara se u slogovima ho – oh – pono – pono. Izvrsna mantra ako ste pod stresom, ljuti ili posramljeni. Možete ponavljati doslovno riječ Ho’ Oponono ili prijevod ‘Žao mi je. Molim te, oprosti mi. Hvala ti. Volim te.

  1. Ham – Sa

Ham i Sa se sa Sanskrta prevode kao ‘Ja sam to.‘  Mantra potvrđuje svjesnu prisutnost i beskonačno stanje nepodijeljenog Bića. Uz udah izgovorite Ham (‘Ja sam’) i uz izdah Sa (ispunjenje praznine između sebe i drugih stvara jedinstvo).

  1. Stvorite vlastitu svetu meditacijsku mantru

Nema pravila koje kaže da morate koristiti riječ ili ideju iz nekog drugog jezika. Zašto ne biste koristili riječi ili ideje iz hrvatskog, engleskog ili bilo kojeg drugog materinjeg jezika? Sljedi nekoliko savjeta:

Izvor: lonerwolf.com