5 zabavnih tehnika disanja za djecu

Updated

Kada shvatite da je vaš dah povezan s načinom kako se osjećate, imate moć održati mirnoću kada god to želite. ‘Duboko udahni’ je predivna i jednostavna mudrost, ali može biti teško kada imate izazove što je jedan od razloga zašto ih prakticiramo u jogi.

Slijedi pet jednostavnih i zabavnih tehnika disanja koje mogu pomoći djeci da nauče da je dah povezan s načinom kako se osjećaju, a mogu biti korisne za neke respiratorne probleme, poput astme.

5 zabavnih tehnika disanja za djecu

  1. Vrući balon zraka

Sjedeći u ugodnom položaju prekriženih nogu skupite ruke oko usta. Duboko udahnite kroz nos i polako pušite kroz usta šireći ruke izdahom kao da upuhujete veliki balon vrućeg zraka. Kada je vaš balon dovoljno velik završite s izdahom, počnite disati normalno dok se nježno ljuljate lijevo-desno, diveći se svom velikom, prekrasnom balonu vrućeg zraka koji putuje u nebo. Ovaj dugački, duboki izdah upuhivanja balona vrućeg zraka ima relaksirajuće učinke, a slika balona je živahna za dječju maštu.

  1. Vatreni dah zmaja

Isprepletite prste ispod brade. Udišite podižući ramena tako da uokvire lice. Izdišite podižući glavu uz zvuk ‘hah’ prema nebu kao zmaj koji ispuhuje vatru. Istovremeno spuštajte ramena dok ne stignete do kraja izdaha ‘hah’. Ova tehnika osnažuje i zagrijava iznutra stoga je dobra za energiziranje. Pomaže nam da osjećamo hrabrost kada smo nervozni ili umorni.

  1. Vrtite prste

Sjedeći s prekriženim nogama, usmjerite kažiprste obje ruke jedan prema drugom. Stavite ih ispred usta i pušite prema prstima istovremeno ih vrteći. Tako stvarate duboke izdahe uz lagan šuštavi zvuk.  Također možete sjesti s prekriženim nogama, ispreplesti ruke iza glave i zaokrenuti se iz torza na lijevu i desnu stranu uz zvuk šuštanja.

  1. Cijev od jezika

Neki ljudi mogu zarolati svoj jezik, a neki ne mogu. Ako možete, jezik zarolajte u cijev, malo ga izvucite van i udahnite zrak kroz cjevčicu. Izdahnite polagano kroz nos. Ova tehnika ima predivne učinke hlađenja, osvježava grlo i pročišćava. Ako ne možete zarolati svoj jezik, nasmijete se i udahnite zrak kroz zube, te izdahnite kroz nos.

  1. Dah bumbara

Tehnika poznata kao Bhramari pranayama. Sjednite s prekriženim nogama, udahnite kroz nos, prste stavite na uši te izdahnite uz zvuk ‘hum’ poput zujanja bumbara. Ova nježna, utješna rezonancija ima umirujuće učinke, a uz zatvorene oči još više umiruje.

Izvor: cosmickids.com
Foto: childrenscolorado.org