5 poza za djecu koje će im pomoći da izgrade strpljenje

Updated

Putujete li ove sezone sa djecom? Većina roditelja zna da je gotovo nemoguće potpuno se opustiti na odmoru, posebice oko samoga putovanja, odlazaka i dolazaka. Otkazani letovi, gužve u prometu i beskrajni redovi na šalterima izmore cijelu obitelj i tako na brzinu unište užitak odmora.

Dok se mi odrasli s takvim situacijama nosimo nekim svojim metodama, bilo to izrađivanje popisa, pakiranje hrane ili nošenja na put predmeta koji bi nam umanjili stres, djeca nemaju takvu kontrolu nad sobom i svojom okolinom. Tu može pomoći joga. U svojoj knjizi I Am Yoga autorica i dječja instruktorica joge Susan Verde prenosi važnu poruku o moći imaginacije i samoizražavanja kod djece.

Verde s nama dijeli 5 poza koje najmlađima mogu pomoći kod nošenja sa stresom prazničnoga putovanja:

Disanje iz trbuha

Neka vaše dijete stavi ruke ili omiljenog plišanca na trbuh i polako udiše na nos, zamišljajući kako mu se trbuh puni zrakom te prazni svakim polaganim izdisajem. Dijafragmatsko disanje tako psihološki usporava broj otkucaja srca i snižava krvni tlak, čime prekida lučenje stresnih hormona iz amigdale. Djeca se mogu fokusirati na nešto pozitivno i umirujuće te na taj način postati povezaniji sa sobom i povratiti kontrolu. U tekstu 5 zabavnih tehnika disanja za djecu pročitajte koje još tehnike disanja možete isprobati sa svojim mališanima.

Stajaća poza

Bili na aerodromu ili u zabavnom parku, djetetu čekanje može biti frustrirajuće. Duge redove možete učiniti ugodnijima tako da sa djetetom radite stajaću pozu. Probudite maštu i zabavite se jačajući i istežući tijelo. Dajte djetetu da isproba asanu drvo. U njoj će pronaći izazov da održi ravnotežu te priliku da nađe fokus. Neka stavi jednu nogu na svoj gležanj ili bedro i pronađe sistatičnu točku, drishti, u koju će gledati, nastojeći održavati ravnotežu. Može pokušati i izdužiti svoje “grane” pružajući ruke u vis. Pitajte ga kakvo je drvo. Možda se nasmijete i vrijeme vam brže prođe. Ne zaboravite na drugu stranu vježbe!

Poze istezanja

Uvjeti putovanja često nisu prilagođeni pokretu tijela. Natrpana sjedišta aviona i duge vožnje punim autom mogu prouzročiti mnogo neudobnosti, a time i žaljenja. Ako niste u mogućnosti stajati, dajte djetetu da isproba pokrete za istezanje gornjeg dijela tijela, naprimjer kružne pokrete ramenima ili istezanje ruku iznad glave. U ovakvim zgodama dobro je upotrijebiti i maštu – neka na kreativan i zanimljiv način dotiče “oblake” ili lovi “zvijezde” umjesto da štipa brata ili sestru. Koordinirajte pokrete ruku tako da ih podiže kada udiše, odnosno spušta kod izdisaja.

Ako se možete ustati sa sjedišta u vlaku ili avionu ili se pak protegnuti na odmorištu dok vozite, probajte pozu zvijezde (UtthitaTadasana). Razmaknite koliko možete obje ruke i noge, šireći cijelo tijelo. Ili probajte pozu ratnika da istegnete i savinete noge kako biste se osjećali moćno!

Poze za spajanje sa Zemljom

Kada stignete na odredište, uvijek se morate nositi s umorom ili jet-lagom od putovanja. Djeca se mogu osjećati nebalansirano i mrzovoljno, kod čega im mogu pomoći poze koje povezuju sa Zemljom. Pas prema dolje je odličan primjer takve poze. Polažući obje ruke i stopala na dno te izdižući bokove prema nebu, dijete će se osjećati spokojno i snažno povezano. Jednak pritisak na obje strane tijela oživljava i osvježava. Ne zaboravite lajati! 🙂
Također, Savasana ili poza opuštanja prilika je tijelu da se odmori. Lezite na leđa, opustite svaki dio tijela i svom se težinom oslonite na zemlju.

5 poza za djecu za strpljenje

Poza djeteta

Novo mjesto, novi ljudi ili suviše brižna obitelj često mogu uznemiriti i gušiti dijete. Kad pronađe mjesto na kojem će se postaviti u pozu djeteta, stvara se osjećaj sigurnosti i osobnog prostora. Neka sjedne na pete, čelo stavi na tlo, a ruke ili ispruži duž tla ili ih drži sa strane. Ovom pozom ima priliku reći “dosta je” ili “trebam malo vremena za sebe”, radeći pauzu od stresne situacije i tako vraćajući kontrolu.

Savjeti o jogi koje smo vam predstavili čine putovanje s djecom manje napornim, ali, još važnije, osjećaj empatije u kombinaciji s maštom je taj koji može napraviti pravu promjenu u takvoj situaciji.

Pripremila: Lana Miličević
Izvor: mindbodygreen.com
Foto: penfieldbuildingblocks.org/pinterest.com