Koristite Drishti kako bi poboljšali fokus

Updated

Što je Drishti?

Drishti je usredočen pogled, koncentrirana mirna točka koju u jogi izgrađujemo očima. Kad moćno stojimo u položaju ratnika, jedna od stvari koja čini ovu asanu snažnom je naš drishti, naš jogijski pogled.

Disciplina koju nam daje drishti pomaže nam da postanemo fokusirani jogiji, te da možemo vidjeti stvari onakvim kakve zaista jesu, a ne da velikoj istini dodajemo naše ponekad preuveličane i izmišljene priče. Ovaj koncentrirani fokus stvara jak osjećaj da smo potpuno prisutni u trenutku, sa snagom i stavom ratnika.

Gdje usmjeravamo našu pažnju, energija tamo teče. Možete reći da je vaša pažnja jedna od najvažnijih i esencijalnih osobina koje imate kao ljudsko biće, jer vam omogućava da radite velike stvari s pozitivnim kvalitetom vaše pažnje. To što izgrađujemo svoj jogijski pogled pomoći će nam da izgradimo snažnu pažnju i namjeru, koja nam je itekako potrebna u ovom modernom svijetu ispunjenom distrakcijama, uređajima koji nas preokupiraju, medijskim izvještajima i svim materijalnim stvarima za koje nam kažu da ih moramo imati kako bismo živeli sretno i ispunjeno.

Kao jogiji, trebali bi njegovati naš drishti kako bi ostali na pravom putu, raščistili nered iz našeg uma i izoštrili našu svjesnost. Ako provedete samo jedan sat gledajući program na televiziji, i sami znate s koliko reklama nas je ovaj medij zaokupio. Teško je oduprijeti se hipnotičkim vizualnim stimulansima reklama i prodajnih oglasa. Vizualne slike su izuzetno jake: ono što vidimo očima našeg uma može odrediti gdje usmjeravamo pažnju, a samim time, i gdje će naša energija teći.

Snažan drishti, na kome radimo svaki dan na svojoj joga prostirci, ukoliko to odlučimo, donosi ovakvu vrstu realnosti našoj pažnji. Usmjeravajući naš pogled do točke mirnoće pomaže nam da ostanemo usredotočeni. Pomaže nam da ostanemo fokusirani na zadatak koji je pred nama. Kad naš pogled luta tu, tamo i naokolo, gubimo balans. Doslovno padamo iz položaja drveta ili zaboravljamo na ono što smo radili. Sljedeće je da odlutamo u svojim mislima ili se upetljamo u dešavanja vanjskog svijeta.

Drishti za svaki položaj

Ono što je najljepše kod joge i raznih stilova joge koji postoje, kao što je Ashtanga, je postojanje učenja kod svakog položaja u kojem pravcu jogij treba usmijeriti svoj drishti. Na primer, u položaju Pas koji gleda gore, postavljamo drishti na vrh našeg nosa. Kod sjedećih savijanja unaprijed, drishti je na vrhovima naših nožnih prstiju. U položaju trokut, ispraćamo pogledom ruku koja je ispružena. Suprotno od toga, gledamo dolje prema nožnim prstima. Usmjeravanje pažnje vezuje nas za sadašnji trenutak. Manje nam luta pažnja i naša joga praksa postaje efikasnija jer pokrećemo svoju pranu prema mjestima gdje treba ići, umjesto da se rasipa.

Sljedeći put kada se nađete na prostirci, pokušajte postaviti namjeru da zaista koristite svoj jogijski pogled tokom prakse. Bit ćete zapanjeni koliko ćete se bolje osjećati nakon što ćete odraditi svoju praksu u potpunosti i koristeći drishti svo vrijeme. Možda ćete željeti provjeriti i vidjeti kako izgleda kad dozvolite da vaš drishti odluta. Možda otkrijete da time što ćete dozvoliti da vaš drishti luta unaokolo, bez fiksne fokalne točke, budete zaneseni bilo čime što je ispred vas, i sljedite život umjesto da budete vlastiti intuitivni vodič. Ovo je zabavan način koji ilustrira koliku razliku radi kada držite svoju pažnju usmjerenom, i to ne samo kad se radi o jogi, već i u životu van joga prostirke.

Poboljšajte svoj fokus, poboljšajte svoj život

Vjeruje se da ako ne povećamo svoju koncentraciju koristeći drishti, naša životna energija će lagano iscuriti iz nas, i nećemo imati potrebnu vitalnost da uspješno hodamo na svom jogijskom putu. Kako možemo bilo šta napraviti ako svoje dragocjene životne trenutke trošimo na pregledavanje facebooka, instagrama ili twittera? Kako mislimo voditi jasan život kad smo konstantno upleteni u nove vijesti i reklame s interneta i televizije. Živimo u veoma vizualnom svijetu koji je izuzetno manipulativan. Moramo u sebi njegovati snažan drishti kako bismo ostali na jogijskom putu, stajali snažno i znali tko smo zaista.

Time što ćete održavati vaš drishti snažnim možete zaobići svaku prepreku. Bit ćete fokusirani i pažljivi u svojim odnosima, moći ćete voditi razgovore bez da vas lako ometu u tome. Vaše svjesno prisustvo u sadašnjem trenutku povećavat će se što više budete koristili svoj drishti. Znamo da je sadašnjost zaista ovdje, a njegovanjem tog snažnog osjećaja svjesne pažnje poboljšat ćete svoj život na bolje.

Izvor: jogaportal.com
Foto: yourlife.yoga