3 načina za potpunu prilagodbu Paschimottanasane

Updated

Prilagodite Paschimottanasanu (sjedeći pretklon prema naprijed) prema potrebama vlastitog organizma kako bi vrijeme u toj asani proveli što sigurnije.

Ukoliko osjetite bolno zatezanje u stražnjem dijelu nogu ili vam je teško fokusirati se na disanje:

Pokušajte savinuti koljena. Držeći stopala ispružena, pritisnite koljena jedno uz drugo i savinite ih samo onoliko koliko je potrebno da biste uhvatili svoja stopala. Ako ne možete uhvatiti svoja stopala, položite ih na gležnjeve ili potkoljenice te se naklonite se glavom prema koljenima. Opustite vrat i fokusirajte se na ujednačenu dužinu, zvuk i pokret svog daha te osjetite kako polako ulazi i napušta vaša pluća i rebreni koš.

Ukoliko osjetite pritisak na trbušnu stijenku i niste u mogućnosti udahnuti punim plućima:

Pokušajte lagano odvojiti noge (ne duže od širine kukova) i savinite koljena. To će smanjiti pritisak na trbuh i dijafragmu i time olakšati disanje. Važno je paziti na opstojnost poze, to radimo svjesnom aktivacijom stopala u istom smjeru sa prstima. Pokušajte se pridržavati za vanjski dio stopala i opustiti gornji dio leđa. Udišite postepeno kako bi se vas prsni koš potpuno ispunio.

Ukoliko patite od kronične boli u leđima ili imate problema s kralježnicom i diskovima:

Pokušajte ući u asanu s više ”neutralnom” pozicijom kralježnice, dopuštajući zdjelici lagani nagib prema naprijed. To možete postići opuštajući prepone i naslanjajući pubične kosti o pod. Lagano se ispravite koristeći prepone i trbušne mišiće jer će njihova aktivacija stvoriti unutarnju zaštitu i podršku za leđne mišiće. Ako i dalje osjećate nelagodu malo savinite koljena. Saginjite se prema naprijed samo do vaše osobne granice, ako počnete osjećati pritisak u leđima, znači da ste otišli malo predaleko. Postepeno napredujte u pozi tako što ćete promatrati granice svoje ugodnosti i uvijek imajte na umu aktivaciju i korištenje leđnih mišića.

Pripremila: Barbara Jutriša
Izvor: www.yogajournal.com/poses