VIDEO: Osviještena prehrana

Updated

Osviješteno se hraniti znači biti slobodan, sretan i zdrav.

Uobičajene prehrambene navike suvremenog društva ne podržavaju ove životne principe – pa kako biti zdrav i sretan, a pogotovo slobodan, u današnjem društvu?

Prehrana je temelj naše svakodnevice i svi naši pokušaji da se njome ne bavimo – ne prolaze dobro. Potrebno je osvijestiti naše navike i ponašanja prema hrani te posljedice koje to ima. Možemo li biti doista zdravi – ako ne znamo što unosimo u sebe?

Hrana je doslovno dio našeg tijela – jer ona sačinjava naše stanice, organe, tekućine i sve što naše tijelo jest. Hrana djeluje na tijelo, ali i na um, raspoloženje, emocije… i to znamo, ili barem nazirmo. No kako točno djeluje? Kako jedan ananas djeluje na um, tijelo, endokrini sustav, i kakve veze ima koje je godišnje doba?

Sve je povezano, a hrana i mi pogotovo (s veseljem se povezujemo :-), i zato želimo naučiti kako se hraniti zdravo, logično, mudro.

Zadnjih 20-ak godina sve je snažniji trend povratka smislenoj i prirodnoj prehrani – kako bismo bili zdravi i mogli živjeti doista punim plućima. Na žalost, prehrana koja će podržavati naše zdravlje ne sadrži uobičajeno omiljene namirnice – no to ne znači da ih se moramo u potpunosti odreći! Nije ideja biti radikalan, već zdrav – i zato treba osvijestiti svoju prehranu i početi razmišljati o hrani koja nas podržava u našim namjerama.

Zato je ova tema dio edukacije za učitelje joge – jer se joga itekako bavi hranom i zna točno kako hrana utječe na tijelo, um, svijest i raspoloženje.

Donosimo vam video u četiri nastavka o osvještenoj prehrani koji možete pogledati u nastavku!

Ovo je predavanje održano na Poligonu za učenje joge YogaPRO.
Predavačica: Sanja Radović