Upoznajte se s pet načela Jivamukti joge

Updated

Jivamukti joga je stil joge koju su 1984. godine osmislili David Life i Sharon Gannon. Naziv dolazi od riječi na Sanskrtu ‘jivanmuktih’: ‘jiva‘ znači individualna živuća duša, a ‘mukti‘ oslobođenje od ciklusa smrti i ponovnog rođenja.

Osnovi principi jivamukti joge su izloženi u pet načela ove prakse.

Ahimsa

Označava prasku nenasilja koja se izražava ne samo kroz naše akcije, nego i kroz prehranu. Jivamukti joga ohrabruje vegetarijansku i vegansku prehranu. Vegetarijanska prehrana se često konzumira zbog karmičkih odluka, a osobe se ohrabruje da šire znanja o pravu životinja, zaštiti okoliša te poduzimaju uz to vezane socijalne i političke akcije.

Bhakti

Doslovno se prevodi kao ‘odanost Bogu’. Ovo načelo ne savjetuje odanost prema niti jednom posebnom božanstvu, nego ohrabruje praksu pobožnosti i poniznosti prema višoj sili izvan čovjeka. U mnogim centrima jivamukti joge oltari su ukrašeni s predmetima koji dolaze iz mnogih religija te figurama moralnih autoriteta.

jivamukti joga

Dhyana

Odnosi se na praksu meditacije kao osnovni dio jivamukti joge u kojem se osoba povezuje s vlastitim sebstvom.

Nada

Ovo načelo se odnosi na korištenje zvuka pomoću pjevanja mantri ili glazbe. Teoretski se nada joga odnosi na načelo da se sve u svemiru sastoji od nade, odnsno od vibracije zvuka. Ako se poveže s tom energijom, osoba može osjetiti veće jedinstvo sa svemirom. Jivamukti se pritom najviše služi mantrama, posebno pjevanjem zvuka Om. Također, učitelji jivamukti joge ne pokazuju položaje tijela na satu, nego ohrabruju osobe da slušaju. Kao što suosnivačica  Sharon Gannon kaže: ‘Kada slušamo, bolje čujemo, kada čujemo, više znamo, kada znamo, postajemo, kada postajemo, bivanje je moguće’.

Shastra

Prevodi se kao ‘pravilo’. Odnosi se na povezivanje učenja svih četiriju primarnih tekstova joge: Bhagavadi Gite, Hatha Yoga Pradipike, Upanishade i Patanjalijeve Yoga Sutre. Također, osobe uče Sanskrt, originalni jezik ovih tekstova.

Sva ova načela se zapravo odnose na povezivanje. Ahimsa se odnosi na poštovanje i povezivanje s drugim živim bićima, od životinja do okoliša. Bhakti je povezivanje s višom silom. Dhyana je povezivanje sa sebstvom kroz meditaciju. Nada povezuje praktikante s vibracijskom energijom svemira pomoću zvuka. Shastra je povezivanje s tradicijom i poviješću joge kroz proučavanje jogijskih tekstova i Sanskrta. Jivamukti joga nije ograničena samo na praksu u studiju joge. Ona je više stil života koji se odnosi na sve aspekte života praktikanata te pozitivan utjecaj kroz međusobno povezivanje i poštivanje. Poanta ovog sveobuhvatnog povezivanja je da pojedinac zanemari vlastiti ego, postane svjestan jedinstva svih bića i postigne prosvjetljenje.

Izvor: yogatime.tv
Foto: ieatgrass.com