Sve čari meditacije u prirodi

Updated

Meditacija u prirodi može biti prekrasna praksa, neovisno o vremenu. Bitno je da se odjenete prema vremenskim uvjetima, a priroda koja vas okružuje vašoj će meditaciji dati novu dubinu svjesnosti i povezanosti sa zemljom. Pripremili smo upute koje će voditi vašu povezanost sa prirodom kroz vaša osjetila. Uzmite si vremena da se pripremite za meditaciju i ono što je vrlo bitno je da si pronađete položaj u kojem će vam biti ugodno. Nemojte forsirati lotus ako vas u njemu zatežu koljena ili stopala.

nina levačić

Primjetite senzacije

Obratite pozornost na svoju kožu. Što osjećate? Da li je to vjetar, sunce, hladnoća ili toplina ? Dopustite da ta svjesnost potone dublje u vaše tijelo. Kako se vaši mišići osjećaju? Kako reagiraju na vanjsku temperaturu? Promatrajte dali su vam mišići u grču, kako bi izbjegli senzacije. Ako jesu, svjesno ih opustite. Da li se možete sasvim fokusirati na srž vašeg bića, što osjećate? Dopustite fokusu da omekša i promatrajte sva tri sloja. Odmaknite se korak nazad, promatrajte senzacije koje se događaju i pomake u svome tijelu.

Otvorite oči

Jeste li pokušali meditirati sa otvorenim očima ? Pri meditaciji nas uče da zatvorimo oči, dopuštajući im da ostanu otvorene može biti vrlo uzemljujuće. Ako sjedite dopustite svome pogledu da se spusti na zemlju i fokusirajte se na travu, lišće, snijeg, prljavštinu. Ova meditacija je odlična i u ležećem položaju, fokusirajte pogled na krošnje, vjetar i oblake koji prolaze. Promotrite i cijenite fokus svog pogleda, kako se može kretati i mijenjati ispred vas.

Koristite nos

Dišite duboko kroz nos. Što sve možete namirisati? Promotrite sve mirise oko sebe bez da se fokusirate samo na jedan. Svježe pokošena trava? Mokro lišće? Psi ili neke druge životinje? Možda vi sami? Dali netko kuha? Možda osjetite samo svjež zrak? Duboko udahnite sve što je u zraku, promatrajte mirise koji vas okružuju i potpunim izdahom ih ispustite van.

Slušajte

Koji zvukovi vas okružuju? Slušajte pasivno, bez da želite nešto čuti. Jednostavno zadržite pažnju na osjet sluha. Možda vjetar puše i lišće šušti. Možda su automobili u blizini ili se djeca igraju. Samo osluškujte, bez da se vežete za bilo koji zvuk. Na primjer, ako čujete neki razgovor, pokušajte ne razmišljati o sadržaju tog razgovora, već o samom zvuku  glasova koji su samo dio kakofonije zvukova koji vas okružuju.

Foto: Pinterest/Udahni