Što zajedničko imaju inverzije i seks?

Updated

Postoji nekoliko razloga zašto se upravo inverzije nazivaju kraljevskim asanama, zašto su uključene u gotovo sve stilove joge i najčešće kod praktikanata postaju omiljene asane. Ako ste ikada probali jednu od inverzija, izazove u balansu i snazi koji se bude u stoju na glavi ili rukama, upoznati ste sa stimulirajućim osjećajem gdje se krv iz nogu i ramena slijeva u glavu te pruža neobičan ugođaj.

www.tumblr.com

Vraćanje tijela u normalan položaj daje nam osjećaj kao da smo se ponovno rodili i kao da je sve baš onako kako treba biti. Nema sumnje da nam ti položaji pružaju dobar osjećaj te da izuzetno zdravo djeluju na srce, noge, kralježnicu i um, no kakve to veze ima s našim ljubavnim životom?

Donosimo tri razloga zašto se inverzije često kompariraju sa seksom, upravo zbog aktivacije moždanih kemikalija poput dopamina, vazopresina i oksitocina.

Inverzije podižu raspoloženje

Biti “naglavačke” usmjerava protok krvi prema glavi i mozgu. Povećan protok krvi znači povećanu količinu kisika dostavljenu u stanice. To znači povećanu bioraspoloživost kisika i glukoze – dva elementa potrebna za optimalno funkcioniranje mozga, memoriju i bistar um. Ali bistar um nije jedina prednost povećanog protoka krvi prema mozgu, još se aktivira endorfin koji regulira naše raspoloženje.

Inverzije podižu razinu serotonina i dopamina

Dopamin i serotonin su transmiteri koji se proizvode tijekom seksa i sličnih ugodnih stvari, primjerice, kada jedemo čokoladu. Nije iznenađenje da se te kemikalije proizvode tijekom vježbanja kada je krvotok pojačan. Kada uđete u inverziju, krv bogata kisikom ulazi direktno u vaš mozak, što stimulira proizvodnju serotonina i dopamina, stvarajući osjećaj ushićenja, čak euforije.

Inverzije pojačavaju samopouzdanje

Bonus koji nose inverzije je povećanje samopouzdanja. Asane kao što su Shirshasana, Adho Mukha Vrksasana pa čak i Adho Mukha Svanasana povećavaju snagu centra i tonus mišića u gornjem dijelu tijela. Vratni mišići su ojačani, ramena i trapezius isto tako, a kralježnica svaki taj dio tijela na kraju poravnava. Sve to vodi boljem držanju, što povećava samopouzdanje. Pravilno držanje odaje samopouzdanje i ima pozitivan učinak na produkciju testosterona i hormone moći.

Testirajte se odmah, ako sjedite pred računalom i primjećujete da se držite pogrbljeno, sjednite uspravno, ispravite kralježnicu i odmaknite ramena od ušiju. Ispravite prsa i uzmite par dubokih udaha i izdaha. Zar se ne osjećate automatski bolje, kao da imate sve pod kontrolom?!

Ako vam ovo nije dovoljno razloga za isprobati stoj na glavi sljedeći put na satu joge, mislite na one ružičaste obraze i zdravi sjaj koji će ostati na licu nakon te kraljevske asane.

Foto: tumblr.com