Što je to Vipassana i zašto je toliko popularna?

Updated

Možda i niste čuli za Vipassanu ali zasigurno jeste za mindfulness meditaciju. No, jeste li znali da mindfulnes, ova pomama koja je preuzela zapadni svijet poput oluje, postoji već tisućama godina na istoku pod svojim pravim imenom, Vippassana meditacija.

Vipassana doslovce znači “uvid” ili “bistar pogled”. Radi se o tome da pokušavamo vidjeti svijet kakav doista jest, bez osuđivanja, rasprava ili tumačenja. U budističkoj tradiciji, ovaj oblik meditacije služi kako bi pružio uvid u pravu prirodu stvarnosti.

Ne govorimo o prirodi u samo teoretskom smislu. Ovo je zapravo vrsta meditacije koju je Buddha koristio dok je sjedio zadubljen u prirodu ispod drveta.

vipassana meditacija

Kako prakticirati Vipassana meditaciju?

Nema ničega složenog kada je u pitanju ova vrsta meditacije, zapravo ona je strašno jednostavna. Ona od nas traži da budemo svjesni i promatramo ono što se događa u sadašnjem trenutku. Za vježbu, samo pronađite udobno mjesto i dišite normalno, bez ikakvog dodatnog truda. Zatim usredotočite svoju pažnju na uspon i pad trbuha.

Ovo je mjesto gdje bi vaša pažnja trebala ostati, zato što je to jedino što bi se trebalo događati u ovom trenutku. Misli bi vam trebale biti u cijelosti usredotočene na rast i pad a za to vrijeme imajte mantru “uspon….pad”. U trenu kada um odluta, kao što neizbježno hoće, misli tada promatraju koju god distrakciju i označe je u svom najjednostavnijem obliku.

Dakle, naprimjer, ako postoji glasan zvuk koji vam oduzima pažnju dajte etiketu toj misli -“slušanje”. Ako je ometanje unutarnje, poput misli o prošlosti Ili budućnosti, prihvatite i označite te misli kao “sjećanje i planiranje”. Zamisao svega jest ne kažnjavati se radi distrakcija već ih samo biti svjestan, dati im oznaku, i vratiti se unazad na uspon i pad daha.

Ostanite prisutni i izbjegavajte negativne oznake

Ideja je ovdje biti stvarno pristuan u svemu što radite. Često smo ometani i stoga u cijelosti odsječeni od sadašnjeg trenutka u kojem ne vidimo stvari kakve doista jesu. Dodatno, davanje čisto proizvoljnih značenja svakome i svemu što susrećemo odvodi nas još dalje od istine.

meditacija, vipassana

Primjerice, često mislimo da je pranje suđa vrlo iritantan svakodnevni zadatak. Stoga dajemo negativnu oznaku i moguće budemo iziritirani dok peremo suđe. Umjesto toga, Vipassana meditacja ohrabruje nas da mislimo o ovom zadatku kao o nečemu što nije ni dobro ni loše već samo “pranje suđa”.

Nijedan zadatak nije sam po sebi dobar ili loš, stvar je u mislima koje imamo o njemu koje ga čine dobrim ili lošim. Ukoliko smo svjesni ovih misli, i ako se odmaknemo od negativnih asocijacija, možemo pomaknuti svoj um dalje od nezadovoljstva.

Biste li se trebali okušati u Vipassana meditaciji?

Za mindfulness se pokazalo kako ima nevjerojatne prednosti. Od popravljanja raspoloženja i ublažavanja depresije do smanjenja fizičke boli, mindfulness je močan alat. Prisutnost u sadašnjem trenutku umiruje negativne misli koje nas čine vezanima za prošlost ili budućnost. Omogućuje nam postizanje mentalne jasnoće uz koju se možemo lakše s odgovornošću u našim životima sa obnovljenim osjećajem za mirnoću i svrhu.

U ovom sve stresnijem svijetu, pronaći ovu mirnoću postaje sve privlačnije. Stoga vidimo škole, ustanove, zatvore i sportaše kako se okreću mindfulnessu kako bi poboljšali performans, produktivnost i povećali sveukupnu sreću.

Ovo se možda čini teškim ili zastrašujućim na prvu, ali istina je da je jako jednostavno. Započinjanje mindfulness ili meditacijske prakse ne mora biti golema obveza, i zasigurno ne morate početi sa sat vremena meditacije na dan.

Pokušajte pronaći male načine koji će vam pomoći da budete pristniji u životu. Spustite svoj mobitel i samo dišite, dopuštajući svom umu da se utiša i mislima da pristignu u trenutak. Pokušajte ovo svaki dan malčice duže i promatrajte što će se dogoditi.

Izvor: www.doyouyoga.com
Foto: Unsplash