Shiva meditacija – kročimo kroz život na svjesniji način

Updated

Shiva i meditacija su neodvojivi. Postoji mnoštvo prikaza Shive kako sjedi u dubokom meditativnom položaju. To je zato što je Shiva Bog meditacije.

Shiva meditacija je proces koji podsjeća na njegovu unutarnju mirnoću. Ova meditacija otvara treće oko te omogućava funkcioniranje uma na najvišoj mogućoj razini. Pomaže da zagospodarite svojim umom i suzbijete misli koje vas obeshrabruju. Veliki jogiji smatraju da ova meditacija mijenja život jer omogućava da se uključite u svakodnevni život na svjesniji način.

Tko je Shiva?

Shiva je Adiyogi – prvi guru joge. Prema jogijskom shvaćanju, on je prije 15 000 godina postigao prosvjetljenje, ekstatično je plesao na Himalajama i stvorio 84 lakih asana svojim pokretima.
Ali, kada pitate nekoga tko je Shiva, nema jasnog odgovora. I u tome je ljepota Shive. Shiva je univerzalna svjesnost. Shvaćanje da ste jedno s njim pomaže u shvaćanju funkcioniranja svijeta. Meditacija na snažnu univerzalnu energiju ili misao može podići vaše biće.

Shiva se štuje u mnogim oblicima i ima mnoštvo imena. On je jogi, kozmički plesač, obiteljski čovjek, asketa, itd. Shiva se također predstavlja u obliku lingama. No, na najvišoj razini je prvobitna duša svemira bez oblika i granica.

Naziva se različitim imenima kao što su Shankar, Shambho, Maheshwar, Mahadev, Bhairav, itd. Shiva se simbolički prikazuje kao mišićavi muškarac odjeven u tigrovu kožu sa zmijama koje obavijaju njegovo tijelo i prekriven je pepelom. Uz sebe nosi koplje naziva ‘trishul’ i bubanj nazvan ‘damaru’. Ima plavi vrat i dugačku, gustu, tamnu kosu. Ganga teče iz njegove glave, a mjesec sjaji na vrhu glave. Ima istaknuto treće oko, odnosno oko uma, koje omogućava percepciju i razumijevanje sebe na podsvjesnoj razini. Shiva meditacija pomaže u otvaranju vašeg unutarnjeg oka.

Tehnika Shiva meditacije

Priprema

Započnite s istezanjem jer će vam pomoći da sjedite ugodnije bez osjećaja napetosti ili ukočenosti u tijelu. Istegnete leđa, bokove, stražnjicu, ramena, bedra i stopala. Probajte asane kao što su Paschimottanasana (sjedeći pretklon prema naprijed), Utthita Padahastasana (stajaći položaj uz pridržavanje ispružene noge rukom), Baddha Konasana (položaj leptira), Vajrasana (položaj sjedenja na koljenima uz ravnu kralježnicu), itd.

Zatim pronađite mjesto koje nije bučno  i gdje možete čuti zvukove prirode, poput pjeva ptica ili šuma vjetra. Odjenite ugodnu odjeću prilagođenu vremenu kako vam ne bi bilo hladno ili vruće.

Ugasite sve uređaje i završite sve obaveze kako vas pri meditaciji ništa ne bi ometalo ili vas prislilo da ranije završite.

Sjedeći položaj

Sjednite tako da vam bude ugodno, bilo na pod, stolac ili se prislonite uza zid. Držite leđa ravno, ali ne prečvrsto. Smjestite ruke u ugodni položaj na koljena ili ih obujmite blizu unutarnjih bedara.

Kada sjedite, razmotrite asane poput Sukhasane (sjedeći položaj uz prekrižene noge), Padmasane (lotus položaj), Ardha Padmasane (polu-lotus), Varjasane (sjedeći položaj na koljenima uz ravnu kralježnicu). Neka vam bude ugodno u položaju ili se prilagodite tako da vas sjedenje ne ometa u meditaciji.

Disanje

Dišite polagano i svjesno osjećajući svaki pokret. Udahnite brojeći do 6, zadržite dah brojeći do 6 te izdahnite brojeći do 6. Fokusirajte se na način kako zrak ulazi, gdje se zadržava u tijelu i kako izlazi. Disanju posvetite punu pažnju i vratite se na disanje kada vam koncenetracija oslabi.

Osjetite životnu silu koja vam ispunjava tijelo kada udišete, osvjestite pauzu između udaha i izdaha, pri izdahu zaboravite pojam sebstva i tijela te osjetite jedinstvo sa svime što vas okružuje.

Vizualizacija

Disanje na gore opisani način pomaže da se tijelo opusti i umiri. Dišući osvjestite područje između obrva i vizualizirajte Shivu u bilo kojem obliku se pojavi u vašem umu.

To može biti Nataraja, kozmički plesač, Adiyogi, svećenik u meditaciji, Ardhanarishwara, utjelovljenje muško-ženskog aspekta. Osjetite njegovu pristunost i auru, neka vas obuzme. Mislite samo na Shivu.

Mantranje

Kako biste se povezali sa Shivom, pozovite ga. Mantrajte ‘Om Namah Shivaya‘, odnosno obratite se Shivi s poštovanjem. Om je iskonski, primarni zvuk, prvi zvuk kreacije. Izgovaranje Oma odjekuje kreacijom, životom i energijom.

Namah Shivaya‘ je nuđenje pobožnosti Shivi. Mantrajte u vlastitom ritmu. Mantra će vam pomoći da osjetite Shivu u sebi.  Nastavite dok se ne povežete sa Shivom, dok ne osjetite da nema sebstva, vi ste Shiva i Shiva je vi.

shiva mantra

Izlazak iz blaženstva

Ostanite u stanju potpunog blaženstva u kojem možete osjetiti božanstvo. Neka meditacija ukloni sve misli i pomogne vam da se fokusirate samo na jednu stvar.

Protrljajte dlanove i smjestite ih na zatvorene oči. Osjećat ćete se lagano poput pera jer ste nadišli vlastitu težinu. Neka se taj osjećaj uzemlji i potom lagano otvorite oči te završite meditaciju. Meditacija može trajati od pola sata do jednog sata i dva sata. Na početku možete meditirati 5 do 10 minuta, a zatim produživati trajanje meditacije.  Za najbolje rezlutate se preporučuje svakodnevno meditiranje.

Prednosti Shiva meditacije

Shiva meditacija je jedinstvena, predivna i transcendentalna. Samo kada je počnete prakticirati, možete shvatiti njezin puni potencijal.

Izvor: stylecraze.com
Foto: patheos.com