Naš unutarnji kompas – Ajna čakra

Updated

Moderna znanost slaže se sa tvrdnjom da kvaliteta i trajanje našeg života uvelike ovisi o funkcioniranju našeg endokrinog sustava. Endokrini sustav je sustav žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem (endokrine žlijezde), a sastoji se od pinealne i pituitarne žlijezde, tiroidne i paratiroidne žlijezde, timusa, gušterače, te nadbubrežnih i spolnih žlijezda. Proizvodi i luči oko 140 kemijskih supstanci ili hormona koji zatim putuju kroz krv do organa i tkiva u tijelu. Možemo reći da su čakre zapravo suptilna slika našeg sustava žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem.

treće oko

Od svih žlijezda najviše pažnje plijeni pinealna žlijezda ili pripadajuća joj Ajna čakra, koja već dugo vremena predstavlja nepoznanicu. Pinealna žlijezda je crveno sive boje i kod prosječnog čovjeka ona je promjera oko 5-8 mm, češerastog je oblika i smještena u glavi upravo na mjestu gdje se razdvajaju dvije polutke. Dok se još nalazimo u majčinoj utrobi, prva žlijezda koja se razvija sa našim tijelom je upravo pinealna žlijezda. Do naše osme godine života, ona radi u svojoj punoj snazi i razvija se dalje. Ovo je razlog zbog kojeg su mala djeca ponekada iznimno inteligentna i intuitivna, te nas često iznenade nekim svojim zapažanjima i reakcijama. Međutim, kada počnemo ulaziti u pubertet, energija odlazi u donji dio tijela, kako bi se razvili spolni organi. Ovo je ujedno i vrijeme kada počinjemo uviđati takozvane ‘razlike’ između nas i drugih, te se naše tijelo i svijest počinju naglo mijenjati. Radi se zapravo o tome da pinealna žlijezda počinje kržljati, odnosno tijelo se razvija dalje, dok svijest stagnira. Kroz cijeli naš život, mi zapravo nesvjesno nastojimo na raznorazne načine ponovno upaliti pinealnu žlijezdu, odnosno nastojimo povratiti taj mladenački duh i razumijevanje koje smo imali kao djeca.

Za razliku od svih ostalih žlijezda, pinealna žlijezda dobiva energiju preko očiju, odnosno preko svjetlosti sunca. Ovo je jedan od razloga po čemu se pinealna žlijezda razlikuje od ostalih žlijezda koje energiju dobivaju od tijela. Upravo zbog njenog reagiranja na svijetlost smatra se ostatkom trećeg oka.

Termin ‘treće oko’ veže se uz ovu žlijezdu odnosno Ajna Čakru, jer se ona smatra sjedištem čovjekove intuicije. Osim trećeg oka, upotrebljavali su se još i nazivi kao što su: Unutarnje oko, Šivino oko, Horusovo oko, Minnakanam itd. Svi ovi nazivi zapravo su predstavljali sinonim za čovjekovu intuiciju, kao i za čovjekovo sveopće poimanje svijeta, života i univerzalne ljubavi. Tako da možemo reći da okom vidimo svijet oko sebe, dok ga pinealnom žlijezdom shvaćamo. Ona ujedno predstavlja naš unutarnji kompas.. Kada se Ajna čakra probudi, osoba dobiva jako suptilan uvid u sve vidove života.

treće oko

Francuski filozof René Descartes među prvima je načeo ovu temu u svojoj knjizi ‘Traté de l′ Homme’ iz 1664 godine. Vjerovao je u tezu da upravo pinealna žlijezda predstavlja poveznicu između uma i tijela. Pored njega tu su bili još Herofill i Batllie, te mnogi drevni mudraci koji su ostavili zapise po kojima možemo naslutiti da su govorili upravo o pinealnoj žlijezdi. Tako se u ‘Taittireeyi Upanishadi’ jednom starom spisu na sanskrtu navodi sljedeći tekst: ‘Tamo gdje se lubanja dijeli, tamo leže Božja Vrata’. U Bibliji, također možemo naći citat: ‘Ako je tvoje oko cijelo, cijelo tijelo će biti u svijetlu’.

Kroz Ajna čakru, suptilno mjesto pinealne žlijezde, mi zapravo počinjemo imati takozvanu svijest svjedoka. Sva iskustva koja nam se dogode u životu, ovdje dobivaju viši smisao. Bez obzira da li imamo duhovnog učitelja ili ne, kroz našu intuiciju mi rastemo iz dana u dan. Na ovom nivou pak vrijedi izreka ‘Kakav ti je vid , takav ti je svijet’. Ovo je jedan od razloga zbog kojeg mnoge ezoterijske škole pretežno njeguju prakse kroz koje se najprije budi Ajna čakra. Pa je tako i u Kundalini jogi vrlo poznata tehnika Kobrinog daha kojom se aktivira upravo ova čakra. Tehniku Kobrinog daha možete naučiti i u sklopu Master Divine Health Programa koji se održava u Divine Energy Parku.

kundalini joga

 

No kada već spominjemo pinealnu žlijezdu odnosno treće oko ili naš unutarnji vodič, svakako treba spomenuti i problem koji se javlja kada se naruši naš unutarnji kompas. Danas sve češća pojava kalcifikacije te postepenog atrofiranja epifize kod odraslih, dovodi do izrazito materijalnog, grubog i intelektualnog uma. Ne možemo više čuti svoj unutarnji glas, ne može nas više voditi naš unutarnji kompas i mi bivamo sve više podložni vanjskim utjecajima i svemu što moderno društvo danas nameće kao pravilo kako bismo trebali živjeti, što bismo trebali kupovati, kako bismo se trebali osjećati. Ujedno ova preopterećenost informacijama sve više napinje naš živčani sustav dok veze u mozgu sve više slabe.

Svaki čovjek posjeduje neograničen potencijal unutar sebe. Znanost je dokazala da možemo ojačati fizičku strukturu i povećati gustoću dijelova mozga, aktivirati neurone čime se harmonizira prijenos električnih impulsa, samim time i osvijestiti njegove uspavane dijelove, poboljšavajući tako pamćenje, koncentraciju, mentalni potencijal i intuiciju. Stimulirati pinealnu žlijezdu možete i svakodnevnim izlaganjem direktnom suncu barem pola sata, dok postoje i razne tehnike vizualizacije i meditacije.

Tekst: Divine Energy Park, www.dep.life
Foto: Pixabuy