Šest asana kao priprema za stoj na rukama

Updated

Savršeni stoj na rukama u jogi nije nimalo jednostavan. Zapravo, količina potrebne tjelesne svjesnosti, pokretljivosti i kontrole za pravilan stoj na rukama (Adho Mukha Vrksasana) ga čini jednim od najizazovnijih asana. No, euforija koju iskusite kada doslovno promijenite svoju perspektivu i podignete se u zrak vrijedi vremena, truda i posvećenosti za učenje ovog popularnog položaja.

Stoj na rukama sastoji se od mnoštva komleksnih elemenata, pa se savjetuje da odmah ne skačete u položaj, nego prikladno pripremite tijelo. Kao i druge asane, stoj na rukama zahtjeva da praktikant bude u skladu sa svojim tijelom, ne samo da se drži u položaju, nego i da tranzicije u i izvan položaja budu također sigurne. Poštujte svoje tijelo dajući mu vremena i pripremite ga za prakticiranje stoja na rukama.

Kada učite ovu snažnu inverziju, savjetuje se da gradite snagu u centru, ramenima i zapešćima kako biste bili sigurni i slobodni od ozljeda. Uključivanjem nekoliko sljedećih položaja u svoju praksu zadobit ćete snagu i svijest da jednostavno rasturite svoj stoj na rukama.

Uttanasana

Mnogi ljudi ne shvaćaju nužnost fleksibilnosti mišića stražnje lože kada vježbaju stoj na rukama. Otvoreni mišići stražnje lože čine ogromnu razliku kada učite kako odskočiti u stoj na rukama. Zato vrijeme provedeno vježbajući „osnovni“ joga položaj stojećeg pretklona može zaista transformirati vaš stoj na rukama.

uttanasana

Pokušajmo:

Navasana

Snaga u centu je nužna za održavanje balansa kada se nalazite naglavačke. Navasana je vrlo močna asana za osnaživanje mišića centra koju su vam potrebni ne samo za održavanje stoja na rukama, nego i za izbjegavanje oblika banane koji može ozlijediti donja leđa kada ste u stoju.

navasana

Pokušajmo:

Integracija ramena

Integracija i stabilnost ramena je još jedan ključni položaj za poravnanje u stoju na rukama. Zglobovi ramena su vrlo pokretljivi što je korisno u našem svakodnevnom životu, ali nažalost može učiniti naš stoj na rukama vrlo nestabilnim. Zbog toga je nužno naučiti stabilizirati zglobove ramena kada učite stoj na rukama.

ramena

Pokušajmo:

Plank

Temelj stoja na rukama su naravno vaše ruke. Za prakticiranje stoja na rukama je ključno naučiti osnovne elemente za snažne temelje u rukama. Plank je savršen jogijski položaj za izgradnju ovog temelja jer slično kao i stoj na rukama, zahtjeva da ruke drže većinu tjelesne težine dok se čvrsto dogurujete od poda i odupirete gravitaciji.

plank

Pokušajmo:

Plank sa stopalima uza zid za dodatni intezitet

Vježbanje planka uza zid će vam pomoći da iskusite snagu i integraciju potrebnu za stoj na rukama.

plank, zid, stopala

Pokušajmo:

Urdhva Dandasana

Ako ste uživali u planku uza zid, možda ste spremni za još dodatnog inteziteta i podnošenje više težine u rukama. Sjajan način za dodatnu gradnju snage, integraciju, pobjedu straha i iskustvo stoja na rukama je vježbanje stoja na rukama u obliku slova L.

urdhva dandasana

Pokušajmo:

Nikad ne podcjenjujte moć osnova u svojoj praksi joge. Istinsko razumijevanje i usavršavanje suptilnih pokreta tijela u pristupačnijim položajima učinit će izazovnije položaje puno lakšima za shvaćanje i vježbanje. Budite strpljivi, svakodnevno vježbajte i uživajte u ovom divnom putovanju bez kraja.

Izvor: yogiapproved.com
Foto: yogiapproved.com