Sat Kriya – moćna vježba za čitav psihofizički sustav

Updated

Joga ima na desetke varijacija u filozofiji i stilu. Svaka joga je naravno, dobra i čini brojne blagodati za naše tijelo i um. U Kundalini jogi veći je naglasak na jačanju energetskog tijela putem izvođenja kriya ili tehnika čišćenja kojima aktiviramo čitav psihofizički sustav.

Jedna od najpoznatijih kriya u kundalini jogi je Sat Kriya! O svim blagodatima ove, zaista moćne prakse koja radi na buđenju Kundalini energije, odnosno naše više svijesti razgovarali smo sa Sat Kriya Kaur (Ljiljanom Valdec Horvat) koja vodi satove Kundalini joge u OM jogi i Divya Yoga centru.

IMG_2018

Što je Sat Kriya i kako se izvodi?

Sat Kriya jedna je od nekoliko vježbi u praksi Kundalini joge koja je kompletna kriya sama za sebe. Značenje riječi ‘Kriya’ je akcija ili niz akcija koje izvršavaju određeni proces u nama s predvidljivim ishodom. Većina kriya sastoji se od niza vježbi koje su sinergizirane, no Sat Kriya sve elemente snažno objedinjuje kao zasebna vježba poput neprocjenjivog dragulja. Sat Kriya je kompletna kriya u jednom položaju. Ova jednostavna, ali moćna praksa ima mnoge dobrobiti o kojima ćemo kasnije nešto više reći, ali njena primarna uloga je da radi na buđenju Kundalini energije odnosno naše više svijesti.

Sat Kriyu izvodimo na sljedeći način:

Napomena o dahu:

Nekoliko stvari na koje treba pripaziti tijekom izvođenja vježbe:

Kako Sat Kriya djeluje na energetsko i fizičko tijelo?

Kontinuirani pokreti i kontrakcije ‘stisni-opusti’ stvaraju snažno pumpanje kundalini energije (kozmičke vitalne životne sile koja sklupčana leži u bazi naše kralježnice, prvoj Muladhara chakri). Na fizičkoj razini, kada je Sat Kriya pravilno učinjena, tijelu daje energiju koja je potrebna kako bi se izliječio i regenerirao svaki organ u tijelu. Ona također ima i mnoge druge brojne dobrobiti:

Također, kažiprst predstavlja energiju Jupitera za kojega se kaže da aktivira našu moć ili sreću, jer simbolizira rast i širenje, a mudra koju koristimo u ovoj vježbi snažno aktivira tu energiju.

Na energetskoj razini Sat Kriya radi prvenstveno na tzv. ‘nižem trokutu’: prva, druga i treća čakra koji korespondira sa najranijim fazama našeg ljudskog razvoja, prva čakra osobito se odnosi na rođenje, djetinjstvo i pitanja od temeljne sigurnosti; bivstvovanja i pripadanja. Sat Kriya, radeći na donjem trokutu, ima moć da doslovno ‘izdubi’ duboko ukorijenjene rane iz našega ranog života. To je razlog zašto se, između ostalog, preporučuje i za liječenje mentalnih i psiholoških neravnoteža.

Smatra se da je Sat Kriya jedan od najboljih načina kako bi se izliječili psihički recidivi neadekvatnog roditeljstva i teških rana iz djetinjstva. Toliko duboko ona ide!

Sat Kriya radi u oba smjera; ona ne provodi samo energiju donjeg trokuta kroz srce i suptilne centre gornjeg trokuta, ona također vuče kozmičku energiju kroz krunsku čakru prema dolje i cirkulira natrag gore. To je još jedno od briljantnih čuda koje dobivamo vježbajući Sat Kriyu, kao uostalom i Kundalini jogu.

Ako radite Sat Kriyu ili bilo koju drugu Kundalini praksu kroz dulje vrijeme, imajte na umu da ćete imati dobre i loše dane, baš kao što je i život. Kao što je Yogi Bhajan rekao ‘Izdrži i biti ćeš podržan’. Pustite vremenu kako bi istinski spoznali nešto. Sat Kriya ne mora biti jedina vježba koju ćete ikada napraviti, ali ako je dio vaše svakodnevne prakse, vi ste na dobrom putu da budete zdravi, sretni, i potpuni.
Portrait of Yogi Bhajan, 1984Yogi Bhajan, 1984.

Zašto je baš za Sat Kriyu Yogi Bhajan rekao da ako se samo nju prakticira do kraja života, da je to dovoljno za sretan i zdrav život?

Sat Kriya je gotovo mistično putovanje – ova najsnažnija Kriya u kundalini jogi ujedno je i najkompletnija. Ako ne radite ništa drugo, radite ovu Kriyu samo 3 minute dnevno i to vam može dati nevjerojatno iskustvo ozdravljenja.

Da, Yogi Bhajan je rekao da, ako bi se podučavala samo jedna joga vježba koja će trajati ostatak života, to bi bila Sat Kriya. Zašto? Ovo je vježba koja u sebi sadrži sve blagodati kundalini joge. Sat Kriya je vježba, ali toliko energetski moćna i efikasna da je dobila status Kriye. Nema puno vježbi iz bilo koje grane joge koje će vam dati takve fascinantne prednosti u tako kratkom vremenu. Ona je puno više od fizičkog, ona je medij kojim direktno komuniciramo sa svojom Dušom.

Sat Kriya se izvodi 1 minutu, postepeno se povećava na 3, 6..itd..kada je zapravo osoba spremna povećavati minutažu ove vježbe – kada se mogu osjetiti rezultati?

Sat Kriya je prilično ‘žilava’ vježba kada počinjemo praksu kundalini joge. Vrlo je jednostavna, ne traži posebne fizičke predispozicije, svatko ju može raditi, no nemojte biti samouvjereni. Ovo je snažna vježba i treba joj pristupiti s poštovanjem i obzirom. Počnite polako, sa jednom do 3 minute i gradite postepeno produživanje prakse. Nekim praktikantima je u početku teško izdržati čak i 1 minutu, neka vas to ne obeshrabri. Čak i ako ste napredni jogi, čak i ako prakticirate Kundalini jogu, ali niste raditi Sat Kriyu, počnite sa manjom minutažom. Kada osjetite da ste spremni polako ju povećavajte, krenite po jednu minutu svakih nekoliko dana ili nakon tjedan dana. Vodstvo učitelja je preporučljivo, osobito ako niste nikada radili ovu praksu, učitelj će vas podržati, dati vam odgovore na pitanja, uputiti vas u srž prakse, no u Kundalini praksi vi ste u konačnici sami svoj ‘master’, učitelj vam otvara vrata, ali vi morate naučiti slušati unutar sebe; bez ovog iskustva praksa Kundalini joge neće dati one rezultate koje možemo dobiti i koje očekujemo.

Stoga, kada osjetite da ste spremni, da su energije u vašem tijelu ugodno raspoređene, da nema napetosti, možete krenuti dalje. Ukoliko osjetite da ste precijenili svoje mogućnosti, vratite se korak unatrag, budite strpljivi i ustrajni i rezultat neće izostati. Stoga je teško reći koliko vremena će nam trebati da osjetimo rezultate jer svi smo drugačiji i kod svakoga od nas se praksa Kundalini joge manifestira drugačije. Općenito, vi ćete prve rezultate vidjeti već nakon par dana (probava će se poboljšati, um će biti mirniji jer će se aktivirati neutralni (meditativni) dio uma, vaše meditacije će biti dublje i intenzivnije, bolje ćete spavati itd. Preporučujem svakome da uzme ciklus od 40 dana i svakoga dana napravi ovu kriyu (čak i samo 3 minute). Redovitost u praksi daje brže i dugoročnije rezultate. Napravite Sat Kriyu svakoga dana u određeno vrijeme samo 3 minute, radite to kroz 40 dana i pišite nam o iskustvima, biti ćete zapanjeni koliko divnih promjena ćete uočiti.

Praksu Sat Kriye polako gradimo do 11, 22, i konačno 31 minute, neki masteri Kundalini joge ju rade čak i 62 minute.

sat_kriya_kundalini_yoga

Na što treba obratiti pažnju kod izvođenja ove vježbe?

Osim već gore navedenog, poseban naglasak treba staviti na nekoliko stvari.
Ukoliko Sat Kriyu želite implementirati u Kundalini ili neku drugu joga praksu, Sat Kriyu radite uvijek na kraju seta.
Nakon vježbe opustite se u Shavasani barem onoliko vremena koliko ste ju radili. To nam se ponekad ne da, ali duboko opuštanje nakon ove Kriye je gotovo jednako važno kao i sama kriya. Tjelesnom sustavu je potrebno vrijeme za regeneraciju.

Da li može doći do ozlijede prilikom izvođenja ove kriye?

Kod ove vježbe ne može doći do ozljeda bilo koje vrste ako se radi prema uputama i pazi na nekoliko ključnih stvari:
Počnite sa 1-3 minute. Nemojte nikada početi sa više od 3 minute čak i ako osjećate da to možete, čak i ako već prakticirate Kundalini jogu ali se s ovom kriyom susrećete prvi puta. Poštujte snagu ove kriye. Dozvolite joj da pripremi vaše tijelo za novo iskustvo. Ovo je vrlo moćna vježba koja djeluje na svim razinama našega bića, te ukoliko ne poštujemo njenu snagu može doći do naglog skoka kundalini energije, što može rezultirati buđenjem više svijesti koju još nismo spremni integrirati. Također se ne preporučuje raditi ovu kriyu ako uzimate antidepresive, te pod utjecajem alkohola ili droga.

Foto: Udahni/Pinterest