Prednosti joge za djecu

Updated

Danas je izazov biti dijete. Djeca se moraju nositi sa mnogim smetnjama, iskušenjima, pretjeranom stimulacijom i pritiskom vršnjaka. Škole se nose s izazovima kako raditi bolje s manje sredstava, te kako pristupiti na kreativni način najizoliranijem djetetu. U posljednjih nekoliko godina joga je postala mainstream za odrasle, ali jeste li ikada pomislili da prakticirate jogu sa svojom djecom? Joga može značajno pozitivno utjecati na djecu, čak i više nego na odrasle.

Donosimo nekoliko prednosti joge za djecu:

 1. Disanje

S obzirom da živimo u svijetu rastresenosti, čini se da djeca danas ne mogu zadržati svoju pažnju dulje vrijeme. Mala djeca se nose sa frustracijom plakanjem i bacanjem stvari. Kada djeca nauče pravilne, zdrave tehnike disanja i alate za fokusiranje uma, te način kako primjenjivati te alate u svakodnevnom životu zapravo nauče kako pravilno regirati u svim situacijama.

Joga može pomoći djeci u tome jer ih uči da budu prisutni u sadašnjosti te da se koncentriraju i fokusiraju na disanje.  U jogi uče kako im disanje može pomoći tijekom cijeloga dana, u svim situacijama. Vježbe disanja ih mogu energizirati ili opustiti, ovisno o njihovoj potrebi. Različite igre i tehnike disanja pomažu djeci da se povežu s osjećajima u tijelu. Povećava se fokus, kapacitet pluća, smanjuje se stres… Također, djeca mogu naučiti kako se fokusirati u svakoj pozi učenjem pravilnog poravnanja tijela što im pomaže da se fokusiraju na vlastito tijelo i način na koje ono funkcionira.

 1. Osnaživanje i energiziranje

Djeca često misle da je joga sjajna za istezanje, ali ne i za snagu. Učitelji joge bi trebali uklopiti i razgovore o jogi za snagu, informacije koji mišići su aktivirani u kojoj pozi, uključiti igre i sekvence koje osnažuju tijelo, te pružaju svjesnost o tijelu i koordinaciju. Snažna tijela bolje probavljaju hranu, održavaju zdravu tjelesnu težinu i bolje podnose stres.

 1. Istezanje i izduživanje

Izvrsno je da djeca imaju snažno tijelo, no tijelo koje se bazira samo na snazi ne može funkcionirati pod pritiskom. Snažni, nefleksibilni mišići se ne mogu brzo kretati te se povlače na kosti i zglobove. Joga asane izdužuju mišiće, a kroz integraciju disanja i pokreta mišići postaju topliji i fleksibilniji. Mogu se pokretati kada je potrebno i podržati nježne zglobove na funkcionalniji način.

Prednosti joge za djecu

 1. Balansiranje

Balansirajuće poze pomažu djeci da povećaju svoj fokus, te prirodno povećaju pažnju, čak i kod djece koja imaju poteškoće u zadržavanju pažnje. Asane i igre koje su fokusirane na održavanje balansa razvijaju untarnju snagu, bude meditativne osjećaje te potiču umirenje uma.

 1. Svjesnost i fokus

Joga pomaže stvaranju svjesnosti u tijelu kroz duboko disanje i pokret. Djeci daje način da se izraze, izgrade snažnu vezu između onoga što čuju i što čine. Djeca koja imaju zdravu svijest o tijelu su samouvjerenija i snažnija, imaju bolje držanje, bolje dišu i imaju osjećaj tihe snage.

Vođenjem svoga tijela kroz poze, djeca uče više o svojim tijelima i za što su sve sposobni. Uče više o svome umu, te ne samo kako mogu utjecati na vlastite stavove i pristup životu, nego i na stavove ostalih. Uče što mogu postići vlastitim mislima i kako odabiru svoju reakciju u svakoj situaciji. Svjesnost o tijelu, umu i duhu, te o svim njihovim zajedničkim postignućima pomaže djeci da se razviju u samopouzdanije, ljubaznije i odgovornije odrasle osobe.

 1. Tok, povezivanje i integracija

Kada povežemo asane dajemo djeci osjećaj laganog pokreta. Također, joga im pomaže u osvještavanju da su svi naši pokreti serije koordiniranih veza između mišića, kosti, zglobova i živaca. Starija djeca su sposobnija izolirati različite mišićne grupe i imati profinjenije pokrete, primjerice u Ratniku 1 mogu držati podignute ruke i istovremeno opuštena ramena. Sve to pomaže djeci u stvaranju osjećaja integriteta.

 1. Nekompetitivnost

U današnjem svijetu često slušamo kako biti najbolji i postići najviše. Joga uči djecu da su njihova tijela različita, a različita tijela čine različite stvari i sva su u redu. U jogi ne postoje bolji ili lošiji, svi samo istražujemo svoja tijela i učimo na svoj način. Joga je zaista za svako tijelo.

 1. Prihvaćanje sebe

Na isti način kao što joga daje djeci priliku da uče o nekompetitivnosti, također uči djecu da njeguju i prihvaćaju sebe takvima kakvi jesu. U društvima koja šalju poruku nedostatnosti, joga uči djecu da vole sebe. Kada djeca u ranim godinama nauče ove vrijedne lekcije, dobiju alate da suzbiju osjećaje sumnje u sebe u tinejdžerskim godinama i kasnije u životu.

 1. Prihvaćanje drugih (Namaste: svjetlo u meni pozdravlja svjetlo u tebi)

Joga uči o prihvaćanju i toleranciji drugih. Prakticiranjem joge djeca rano nauče da sva živa bića treba poštovati i prihvaćati takvima kakvi jesu što može pomoći u stvaranju miroljubljivijih lokalnih zajednica i svijeta u budućnosti.

joga i djeca

 1. Ohrabrivanje zdravih navika

Sve vježbe započete u djetinjstvu omogućuju djeci da održe fizičku aktivnost i zdravlje kao životni stil. No, joga uz navedno ide malo dublje jer podučava djecu zdravim pristupima prehrani, sposobnosti da se umire i fokusiraju um.

 1. Podržavanje pozitivnog mentalnog zdravlja

Sve navedene prednosti joge za djecu su povezane. Kada djeca nauče da vole i prihvaćaju sebe takvi kakvi jesu, da vide dobro u drugima, da fokusiraju i umire svoj um te da budu svjesni svojih prirodnih sposobnosti, oni nauče alate za prilagođavanje u životu. Veće su šanse da imaju pozitivne i optimistične stavove o životu i svojim sposobnostima, te da manje pate od stanja anksioznosti, depresije i drugih mentalnih poteškoća.

Joga je meditativna po svojoj prirodi. Stoga, bilo da se dijete nalazi u balansirajućoj pozi, sjedi u meditaciji ili se kreće kroz serije asana imat će mnoštvo benefita. Mlađoj djeci može pomoći pomisao na omiljenu boju ili igračku dok se odmaraju na matu. Starijoj djeci će biti lakši dulji odmor koji je manje strukturiran.

Također, joga uči djecu da relakscija ne samo da nije zabranjena, nego je ohrabrena. Relaksacija nije lagana i zahtjeva praksu, a joga omogućuje da se um smiri i opusti. Djeci se često govori da moraju biti angažirani i produktivni. Njihovi maleni umovi često skaču s jedne aktivnosti na drugu tijekom cijeloga dana dok ne legnu u krevet. Joga ih podučava da ne mora biti tako. Ako djeca nauče kako se opustiti i umiriti bolje će podnostiti stres kasnije u životu.

Postoji mnoštvo načina kako se djecu može zainteresirati za jogu. Mlađa djeca vole igre, poze iz joga knjiga za djecu i pjevanje pjesma uz velike, ekspresivne pokrete. Starija djeca vole stvarati vlastite poze, izvoditi izazovne balansirajuće poze te učiti o mišićima i drugim aspektima anatomije.

Djeca su zapravo prirodni jogiji! Imaju urođeno povjerenje i otvorenost što im pomaže da prime i prihvate učenja joge. Odrasli mogu puno naučiti od djece o tome kako prihvatiti jogu. Ako počnu prakticirati jogu, djeca će imati mnoštvo koristi i neizmjerno će uživati.

Isprobajte sa svojom djecom vođenu meditaciju na hrvatskom jeziku na Youtube kanalu ‘Šalji dalje’.

Izvor: mindbodygreen.com/doyouyoga.com
Foto: omsweetom.ca/health.usnews.com