Prakticiranje joge mijenja način na koji se mozak nosi s boli

Updated

Ponekad, nakon provođenja puno vremena ispred računala, imamo dubok otpor prema prakticiranju joge ili bilo kojem obliku istezanja i vježbanja. Većinom zato što nas tijelo boli od sjedenja. To je upravo razlog zašto tijelo treba jogu.

Veliki jogiji su to znali cijelo vrijeme, a na kraju je i znanost prepoznala da vježba usmjerena na tijelo smanjuje bol i povećava cjelokupno zdravlje.

Na godišnjem sastanku Američkog društva za bol, dr.sc. M. Catherine Bushnell, znanstveni voditelj Odjela za intramuralna istraživanja u Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje (NIH), objasnila je na plenarnoj sjednici načine na koje joga pomaže ljudima da izađu na kraj s kroničnom boli. Priopćenje za tisak pod nazivom ”Joga i kronična bol imaju suprotne učinke na sivu tvar mozga”, ističe ove glavne pronalaske.

Um, poput joge i meditacije, može se protiviti anatomskim učincima kronične boli. ”Prakticiranje joge ima suprotan učinak na mozak kao i kronična bol”, kaže Bushnell.

Bazirano u Chicagu, Američko društvo za bol (APS) je multidisciplinarna zajednica koja okuplja drugačije grupe znanstvenika, kliničara i drugih profesionalaca koji zajedno rade na povećanju znanja o boli i preobražavanju javne politike i kliničke prakse i na taj način smanjuju patnju vezanu s boli. Zajednice poput ove stvaraju mrežu podrške i vrijedne edukacijske resurse kako bi pomogli ljudima da bolje nauče načine na koje izlaze na kraj s boli. Bol i patnja su univerzalni, danas imamo dovoljno sreće da imamo pristup drevnim praksama kao što su joga i meditacija, kao i suvremenim kliničkim istraživanjima.

Prakticiranje joge mijenja način na koji se mozak nosi s boli

Studije povezuju sivu tvar i depresiju s povećanom fizičkom boli. Prakticiranje joge je odlična stvar koju ili možete sami raditi ili se okružiti s drugima koji su izabrali da budu na putu iscjeljenja. Odlazak na sat joge može biti odličan način da osjetite “zarazne” osjećaje vezane za to koliko je život lijep, da postoje i drugi ljudi koji se suočavaju sa životnim izazovima i nose se s njima s Pozdravom Sunca ili Psom prema dolje!

Učinak prakticiranja tehnika um-tijelo

”Veličina insule sive tvari povezuje se s tolerancijom na bol, a povećanje insule sive tvari može biti rezultat trajne prakse joge. Ohrabrujuće vijesti za osobe s kroničnom boli su da prakse um-tijelo čine zaštitni učinak na sivu tvar mozga koja neutralizira neuroanatomske učinke kronične boli.” – dr.sc. M. Catherine Bushnell

Postoji mnogo istraživanja o boli u tijelu poput ovog korisnog članka. Iako je naš prvi instinkt ignorirati ili potisnuti bol, važno je zapamtiti da je bol način kojim tijelo komunicira s nama, da mi moramo poduzeti akciju.

Ako mi poduzmemo akciju bivajući prisutni u našem tijelu, vježbanjem, istezanjem ili radom, možemo smanjiti bol i razviti više zdravih navika u našim životima. Osim gore navedenih rješenja, nemojte podcjenjivati snagu zagrljaja, maženja s vašim kućnim ljubimcem ili dobrog smijanja do suza da vas trbuh zaboli kako biste smanjili bol u vašem tijelu. Još jedan poticaj za uzimanje troškova i razvijanje boljeg mehanizma za suočavanje s boli jest da ćete biti na puno boljem mjestu da pomognete onima oko vas koji rade isto.

Saznajte i Što se događa s mozgom kada meditiramo?

Pripremila: Karmela Delišimunović
Izvor: upliftconnect.com