Otvaranje čakri: Novi mitovi i stare istine

Updated

Dr. David Frawley (Pandit Vamadeva Shastri) je učitelj Veda rođen u SAD-u. U Indiji je priznat kao vedski učitelj, a njegova znanja uključuju ayurvedu, jogu, vedantu i vedsku astrologiju te drevna vedska učenja. U ovom tekstu dr. Frawley piše o čakrama, njihovoj svrsi te njihovom pogrešnom shvaćanju.

Čakre su postale popularne u new-age razmišljanju, alternativnoj medicini i jogi, kao i kundalini, snaga koja ih puni energijom. Međutim, postoji veliki nesrazmjer u tome kako se čakre vide danas i kako su opisane u tradicionalnoj jogijskoj literaturi. Danas se čakre uglavnom koriste za fizičko iscjeljivanje. To je posve suprotno od jogijskog procesa Samorealizacije koji se odvija izvan tijela i uma. Otvaranje čakri zahtjeva radikalnu promjenu u svijesti, koja se obično događa nakon godina meditacije. To nije jednostavno poput emocionalnog otvaranja ili fizičkog čišćenja.

Ono što se dogodilo sa čakrama je analogno onome što se dogodilo s jogom. Joga označava meditaciju, definira se kao ‘negacija dualističkog procesa uma‘ (Yoga Sutra 1.2). No, danas je joga postala primarno asana, odnosno svodi se na jogijske položaje tijela, koje su zapravo samo pomoć u jogijskom putovanju. Čakra znači ‘kotač‘, doslovno ‘ono što se okreće‘. U jogijskoj literaturi se odnosi na sedam vitalnih centara suptilnog ili astralnog tijela, na tijelo životne energije koje je temelj fizičkom tijelu. Njihovo otvaranje dozvoljava pristup višim stanjima svijesti  koje dovode do svijesti Vrhovnog Sebstva. Međutim, danas se čakre, kao i joga, definiraju u fizičkim terminima što obmanjuje njihovu pravu svrhu i funkciju.

Zablude o čakrama i iscijeljivanju

Mnoga new-age razmišljanja navode da su neravnoteže i blokade čakri uzrok fizičkim bolestima, koje je potom potrebno tretirati ispravljanjem funkcije dotične čakre. Ova zabluda je rezultirala razvojem raznih grupa praktičara koji tvrde da mogu iscijeliti naše čakre. Drugi pak tvrde da mogu energizirati čakre i tako ih iscijeliti te nam pružiti unutarnje znanje i iskustvo. Neke od tih aktivnosti mogu biti vrlo skupe, a mnoge su vrlo sumnjive.

Većina iscjeljenja čakri se povezuje s vanjskim akcijama, poput rada s kristalima, uzimanja biljnih preparata, rada s tijelom, terapije zvukom ili bojama te vibracijskim iscjeljenjem, a često se koriste i razni alati. Također, fizički iscjeljitelji tvrde da pomoću svojih mentalnih sposobnosti mogu izravno raditi sa čakrama. Rad na taj način bi trebao otvoriti čakre i dovesti do viših stanja svijesti.

Jogijski pristup otvaranju čakri se povezuje s procesom Samospoznavanja, a ne odvija se zbog iscjeljenja ili dobivanja mističnih sposobnosti. Zato joga za otvaranje čakri zahtjeva unutarnju praksu poput mantranja, pranayame, meditacije, dok su vanjske prakse, poput prehrane ili korištenja biljaka, samo sekundarna pomoć.

Prema sustavu joge, u uobičajnom ljudskom stanju, koje je rijetko transcendentalno, osim kod ljudi sa stalnom duhovnom praksom, čakre su zatvorene, odnosno ne funkcioniraju. Rezultat zatvorenih čakri nije bolest, nego ignorancija. Ta ignorancija proizlazi iz shvaćanja vanjskog svijeta kao prave stvarnosti i života bez poznavanja istinskog Sebstva, koje nije niti tijelo niti um, nego svjesnost oslobođena misli. Čakre osobe mogu biti zatvorene, a ona može biti zdrava, emocionalno balansirana, mentalno kreativna i uspješna u mnogim životnim područjima. Svrha otvaranja čakri nije unaprjeđenje glavnih područja ljudskog života, nego potraga koja nadilazi smrtnost i potrebu za besmrtnošću.

čakra centri

Danas se čakre općenito opisuju kao centri moći unutar fizičkog tijela gdje se nadi sushumna ili centralni kanal identificira sa kralježnicom. Čakre se povezuju s različitim centrima na kralježnici i fizičkim procesima kojima vladaju, kao što su probava, respiratorni sustav ili reprodukcija. No, tradicionalna joga vidi utjecaj čakri na fizičke funkcije samo na sekundarni način.

Današnja tendencija da čakre zamijenjujemo s njihovim funkcijama u fizičkom tijelu je utemeljena na nedostatku razumijevanja prirode i funkcije suptilnoga tijela. Suptilno tijelo je suptilni produžetak fizičkoga tijela i ima slični oblik, iako je sastavljeno od finije materije, nego što su materije u fizičkom svijetu, ono se ne može percipirati kroz fizička osjetila. Suptilno tijelo pripada drugim područjima postojanja kojima uglavnom imamo pristup u snovima ili nakon smrti. Suptilno tijelo dopušta životnoj energiji da uđe u fizičko tijelo, bez njega se fizičko tijelo ne bi moglo niti pomaknuti. Suptilno tijelo je uvijek aktivno unutar fizičkoga tijela kao izvor njegove vitalnosti, iako je njegova aktivnost zamagljena velom fizičkih stanja.

Čakre nisu dio uobičajnog funkcioniranja suptilnog tijela. One imaju značajnu ulogu u stanjima više svijesti ili duhovnog buđenja. Čakre predstavljaju otvaranje ili stapanje suptilnog tijela sa sviješću iza njega. Iako možemo povezati dijelove i funkcije suptilnog i fizičkog tijela, trebamo shvatiti da oni nisu isti i da je suptilno tijelo nešto potpuno drugo.

Kundalini

Da bi čakre mogle pravilno funkcionirati trebaju drugi, mnogo jači izvor energije nego što im fizičko tijelo može pružiti. To je uloga kundalinija ili zmijolike snage, koja leži uspavana u suptilnom tijelu. Kundalini nije fizička snaga niti energija kojom se može upravljati osobnom voljom. Kundalini je koncentrirana energija svijesti ili pažnje. To nije energija odvojena od svijesti, nego energija koja se manifestira sa svjesnošću kada se oslobodi od misli. Samo kada osoba ima usmjerenu svijest/misao, kundalini se doista može aktivirati, jer samo tada osoba može pristupiti stanju svijesti iza misli.

Buđenje kundalinija zahtjeva da prana ili životna energija uđe u sushumnu ili središnji kanal. To se događa kada je prana privučena iz stanja stagnacije prema misaonom procesu vanjskog svijeta.  Dok god se naša fizička energija identificira s fizičkim tijelom i njegovim funkcijama, ne može se privući u središnji kanal. Zbog toga dizanje kundalinija i otvaranje čakri uključuje stanje samadhija u kojemu napuštamo običnu svijest. U početku uključuje stanje transa u kojemu prestajemo biti svjesni fizičkoga tijela. Kasnije se može izvoditi u budnom stanju, bez ikakve određene fizičke akcije, ali na toj razini fizičko tijelo se više ne percipira kao pravi identitet osobe.

Čakre i fizički organi

Nazivi za čakre na Sanskrtu mogu biti nerazumljivi što je razlog zašto su se čakre imenovale prema odgovarajućim fizičkim lokacijama: krunska čakra, čakra između obrva, grlena čakra, srčana čakra, čakra solarnog pleksusa, seksualna čakra i korijenska čakra. Iako je ovo zgodan način imenovanja, on može donijeti puno zabune u povezivanju čakri s fizičkim tijelom. Točnije i jednostavnije je povezivanje čakri s elementima kojima vladaju: zemlja za korijen kralježnice, voda za urino-genitalno područje, vatra za područje trbuha, zrak za područje oko srca, eter za grlo, um za treće oko i svjesnost za krunsku čakru.

Kozmičke funkcije ovih elemenata daju pristup otvorenim čakrama, a ne njihove uloge kao dio našeg osobnog postojanja. Otvorene čakre daju saznanje o jedinstvu objektivnih dijelova svemira (elemenata) skupa s instrumentima spoznaje (organi osjetila) i instrumentima akcije (organi akcije) koji su subjektivni dijelovi svemira. Kada su čakre otvorene možemo iskusiti kozmičku prirodu ovih elemenata unutar naše duboke svijesti.

Da bi suptilni dijelovi mogli funkcionirati, potrebno je fizičke centre staviti u stanje odmora ili ravnoteže. To je razlog zašto joga razvija mirnoću tijela, daha, osjetila i uma (asana, pranayama, pratyahara i dharana). Primjerice, predrasuda za otvaranje vodene čakre je da se pojačava seksualni nagon. Sasvim suprotno, otvaranje ove čakre zahtjeva stavljanje fizičkih seksualnih organa u stanje latentnosti i stanje smanjene seksualne aktivnosti.

Slično, otvaranje čakre zraka je potpuno drugačije od stanja ranjivosti ili pretjerane emocionalnosti. Da bismo otvorili ovu čakru moramo zaći u područje iza osobnih emocija i shvatiti kozmičku energiju iznad svih emocionalnih fluktuacija. To zahtjeva otvaranje univerzalnim emocijama suosjećanja i posvećenosti te kontakt s univerzalnom životnom silom.

Stoga, strogo govoreći, ne postoji seksualna čakra ili srčana čakra, ili bilo koja druga koja se povezuje s fizičkim funkcijama. Postoji čakra smještena u suptilnom tijelu u području koje korespondira s područjem organa u fizičkom tijelu i koje je njegov suptilni dio. No, pravilno otvorena čakra nije povezana s funkcijama fizičkih seksualnih organa, nego s kozmičkim elementom vode i njegovim odgovarajućim aktivnostima.

Znakovi otvorenih čakri uključuju odgovarajuću kontrolu i nevezanost od fizičkih elemenata i organa. Dok god je osoba vezana za svoje fizičke organe, suptilni organi ne mogu doći u centar interesa. Buđenje svijesti koje ide iza suptilnog tijela, znači da osoba može kontrolirati svoje tijelo i njegove funkcije. Primjerice, osoba tijekom toplog sunčanog dana može nositi zimski kaput.

čakre i sebstvo

Znakovi otvaranja čakri

Da vam pružimo dojam što se događa kada su čakre otvorene, proučit ćemo čakru po čakru. Primjetit ćete da su znakovi otvaranja čakri općeniti. Iskustva mogu varirati, osobito kao fenomeni ili sposobnosti. Osnovno iskustvo je produbljivanje osjećaja jedinstva svemira s osobnom prirodom čovjeka.

Čakra zemlje

Kada se prva čakra otvori, osoba postaje svjesna kozmičkog elementa zemlje i svjesna jedinstva sve materije kao kristalizacije energije svjesnosti. Osoba može iskusiti kvalitetu kozmičkog elementa zemlje, kao što su čvrstoća, grubost, gustoća i teksture kao različita vibracijska stanja osobne svjesnosti. Osoba može osjetiti različite suptilne mirise. Također, osoba razumije sve formativne aktivnosti u svemiru kao različita djelovanja kozmičke energije zemlje u njenom kapacitetu da stvara i održava oblik.

Čakra vode

Kada se druga čakra otvori, osoba postaje svjesna kozmičkog elementa vode i svjesna jedinstva tekućih oblika kao kristalizacije energije svjesnosti. Osoba može iskusiti kvalitetu kozmičkog elementa vode, kao što su mekoća, vlažnost, hladnoća i tekuća priroda kao različita vibracijska stanja osobne svjesnosti. Osoba može osjetiti različite suptilne okuse kao esenciju (rasa) koja proizlazi iz svih iskustava. Također, osoba razumije sve aktivnosti pročišćenja u svemiru kao različita djelovanja kozmičke energije vode u njenoj ulozi pročišćavanja.

Čakra vatre

Kada se treća čakra otvori, osoba postaje svjesna  kozmičkog elementa vatre i jedinstva sjajnih stanja kao kristalizacije energije svjesnosti. Osoba može iskusiti kvalitetu kozmičkog elementa vatre, kao što su svjetlo, boja, toplina i osvjetljenje kao različita vibracijska stanja osobne svjesnosti. Osoba može osjetiti različite suptilne uvide i vizije te vidjeti svjetlosti ili auru iza svih stvari. Također, osoba razumije sve aktivnosti osvjetljenja u svemiru kao različita djelovanja kozmičke energije vatre u njenoj moći osvjetljenja.

Čakra zraka

Kada se četvrta čakra otvori, osoba postaje svjesna kozmičkog elementa zraka i jedinstva plinovitih stanja kao kristalizacije energije svjesnosti. Osoba može iskusiti kvalitetu kozmičkog elementa zraka, kao što su pokret, mogućnost promjene, suptilnost i prodiranje kao različita vibracijska stanja osobne svjesnosti. Osoba može osjetiti različite suptilne energetske kontakte, te osjetiti osnovnu vibracijsku energiju kozmičke životne sile. Također, osoba razumije sve kontakte u svemiru kao različita djelovanja kozmičke energije zraka u njenoj ulozi energiziranja.

Čakra etera

Kada se peta čakra otvori, osoba postaje svjesna kozmičkog elementa etera i jedinstva svih prostora kao kristalizacije energije svjesnosti. Osoba može iskusiti kvalitetu prostora, kao što su lakoća, suptilnost, prožimanje i jasnoća kao različita vibracijska stanja osobne svjesnosti. Osoba može osjetiti različite suptilne energetske kontakte, te osjetiti suptilne zvukove i prepoznati osnovnu prostornu strukturu svemira. Također, osoba razumije pozadinu svih vibracija u svemiru putem kozmičkog elementa etera kao njegove matrice.

Čakra uma ili treće oko

Kada se šesta čakra otvori, osoba postaje svjesna kozmičkog uma i jedinstva svih umova kao kristalizacije energije svjesnosti. Osoba može iskusiti kvalitetu uma, kao što su senzibilnost, kreativnost, odvajanje i nevezivanje kao različita vibracijska stanja osobne svjesnosti. Osoba dobiva sposobnost integriranja svih kozmičkih elemenata i  i njihovih receptivnih organa i funkcija kroz aktivnosti probuđenog uma. Osoba može ovladati nad umom te dobiva kontinuirane uvide u božanske percepcije. Također, osoba  shvaća da je sve što mislimo manifestacija kozmičkog principa uma.

Čakra svjesnosti

Kada se sedma čakra otvori, osoba postaje svjesna Sebstva ili čiste svjesnosti kao jedine stvarnosti i osnovnog svojstva svemira. Osoba može iskusiti kvalitetu svjesnosti, kao što su beskonačnost, besmrtnost, mir i blaženstvo kao vlastitu prirode i osnovu prirodu svemira. Osoba postaje svjesna te se može dovesti u stanje Samo-realizacije, vidjeti sebe u svim bića i sva bića u sebi. Također, osoba shvaća da su sve stvari manifestacija Vrhovnog Sebstva koje je jedina stvarnost.

Postoje također i osnovni znakovi buđenja suptilnih energija i sposobnosti, kao što su suptilni zvukovi, svjetlost, vizije božanstva itd., uglavnom u području trećeg oka. Ali takva iskustva se mogu dogoditi i puno prije otvaranja čakri.

Otvaranje čakri: novi mitovi i stare istine

Fizička iskustva i sposobnosti

Svaka čakra može pružiti svjesnost određenih razina svemira ili drugih svjetova koji se nalaze iza fizičkog svijeta. Područja astralnog svemira, koja su predivna u usporedbi s fizičkim svijetom, mogu postati dostupna našem iskustvu. Također, možemo dobiti uvide u suptilno djelovanje prirode, osjetila, životne sile, procese kozmičke kreacije i njihove moći.

Ipak, ne odabiru svi jogiji istražiti svjetove ili sposobnosti koje su povezane s čakrama. Mnogi sjajni jnaniji ili jogiji na putu spoznaje, trude se ići direktno u čistu svjesnost ili Apsolut. U svome buđenju jedva mogu primijetiti razlike u čakrama i njihovom funkcioniranju. Ramana Maharshi je pojasnio taj način viđenja. Za njega je postojala samo jedna čakra, Sebstvo, iz kojeg izviru svi fenomeni čvrstog i suptilnog svijeta, a tijela se pojavljuju kao slike u zrcalu ili mjehurići u valovima mora.

Preuranjeno otvaranje čakri

Otvaranje čakri zahtjeva čistoću tijela, srca i uma. Ne može se izvoditi namjerno ili prisilno niti u stanju emocionalnog nemira. Pokušaji da se probudi kundalini bez prethodnog pročišćenja tijela i uma često imaju popratne nuspojave jer se um ili energija prane uznemire što može dovesti do različitih iluzornih iskustava. Zbog toga, tradicionalna jogijska literatura preporučuje pravilan način života, kao što su vegetarijanska prehrana i kontrola seksualne energije, te pravilne stavove, kao što su nenaslje, neposesivnost te ostala pravila i ograničenja, opisani kao yame i niyame.

Moguće je imati neuobičajna iskustva s kundalinijem i čakrama, iako su većina iskustava koji su označeni kao preuranjeno buđenje kundalinija, zapravo živčane i mentalne smetenje uobičajne prirode.  Iako um može biti nepročišćen, još uvijek može postojati jača aktivnost nižih čakri, koja je popraćena povećanim fizičkim porivima. Zato jogijski tekstovi govore da egoisitična bića mogu otvoriti čakre do pupka, ali njihovo iskustvo će biti zamagljeno i funkcioniranje čakri će biti poremećeno.

Granice iscjelitelja

Određeni iscjelitelji mogu utjecati na čakre pomoću vanjskih pomagala ili spiritističkih energija što može pomoći u tretiranju različitih fizičkih ili emocionalnih poremećaja. Međutim, istinsko buđenje naših čakri  ne može doći izvana, od druge osobe. Niti jedna osoba, alat ili predmet ne mogu otvoriti vaše čakre sa svoje razine jogijskog funkcioniranja. Ne mogu otvoriti čakre kao što niti njihove asane ne mogu stvoriti meditaciju. Guru, učitelj ili osoba koja ima probuđenu unutarnju svijest, može pružiti vodstvo ili početno iskustvo, ali ne može obaviti posao za nas. Pravo otvaranje čakri zahtjeva vještu praksu joge, koja može trajati godinama, ponekad i cijeli život, a koja proizlaze iz dubljih jogijskih praksi pranayame, meditacije, mantri, te discipliniranim životnim stilom.

Prije svega trebamo shvatiti da otvaranje čakri nije kraj, nego dio procesa Samo-realizacije, koje se odvija primarno kroz predanost Božanstvu (Bhakti ili pobožnost) ili kroz propitivanje istinske prirode osobe (jnana ili znanje). Trenutna tendencija da se fokusiramo na tehnikalije čakri, umjesto da razvijamo pobožnost ili mudrost, pokazuje da ne razumijemo pravu svrhu duhovne prakse. To je slično ideji da možemo biti zabrinutiji oko fiziologije trbuha, nego oko hrane koju jedemo. Čakre su mape. One pokazuju put i popratne puteve s kojih osoba može skrenuti. Važno je povezati  se s tim Cijem, kao najvažnijom potragom.

Siddhi

Jogijska literatura govori o različitim siddhijima ili jogijskim sposobnostima, kao što su sposobnost levitacije ili sposobnost povećavanja ili smanjivanja osobe. Kada se čakre otvore moguće je doživjeti takve sposobnosti u suptilnom tijelu. Ovi siddhiji se primarno povezuju sa suptilnim tijelom, koje je kao suptilna materija posve savitljivo. Gotovo je nemoguće prevesti te siddhije u teško, fizičko tijelo, ali svakako to nije niti cilj jogijske prakse.

Također, postoje mnoge suptilne energije koje se nalaze između fizičke svijesti i pravog buđenja kundalinija i čakri. No, ne bismo trebali niti jedno neobično iskustvo povezati s prosvjetljenjem ili buđenjem kundalinija. Vizije, izvantjelesna iskustva, trans, kanaliziranje, mistični snovi, duhovi, inspiracije i druga slična stanja mogu proizlaziti iz određenih područja uma i nisu nužno znak duhovnog iskustva. Iako su priznata, takva stanja ne moraju biti znak buđenja kundalinija i ne treba ih se povezivati sa Samo-realizacijom. Samo-realizacija uključuje potpuni razvoj naše svjesnosti, a ne predavanje osobama ili iskustvima izvan sebe.

Izvor: yogainternational.com
Foto: Pixabay/gostica.com/wellofharmony.com.au