Meditacija za svaku doshu

Premda nam se čini da je prošlo puno više vremena od ulaska u Novu godinu, još uvijek nije kasno s odlukama kojih se želimo držati u 2019. Nova godina je idealno vrijeme za novi početak! Larissa Hall Carlson, bivša dekanica Kripalu School of Ayurveda kaže da je meditacija važna za sve doshe, tijekom cijele godine, ali posebno je važna u ovo doba godine dok se ponovno fokusiramo na ciljeve i postavljanje namjere za nadolazeću godinu.

dosha, ayurveda

U nastavku, donosimo Larissine omiljene novogodišnje meditacije za svaku doshu.

Vata: Japa meditacija

Uravnoteženost je jedan od najučinkovitijih načina stabilizacije prekomjernog ili rasprostranjenog uma. Kada se lagana i suptilna svojstva vata doshe povećavaju prekomjerno tijekom hladne i vjetrovite zimske sezone, višak vate često se očituje kao mentalni nemir, stres, strah ili anksioznost. Srećom, ritmično ponavljanje mantre tijekom Japa meditacije usporava nemiran um i pojačava fokus. Izaberite  jednu mantru te je ponavljajte nekoliko minuta dok ne osjetite mir i opuštenost..

Kako vježbati Japa meditaciju?
Odaberite mantru koja rezonira s vama. Jedna od popularnijih mantri za smirenje uma među jogijima je Yogash Chitta Vritti Nirodhah. Uzmite svoju malu/brojanicu, udobno se smjestite ravne kralježnice i zatvorite oči. Ponavljajte mantru 108 puta, koristeći umirujući ritam.

Kapha: Hodajuća meditacija

Kretanje i dobra cirkulacija važni su za nagomilavanje teških i gustih svojstava kapha doshe tijekom kišne proljetne kapha sezone Možete smanjiti višak kaphe korištenjem meditacijskih tehnika koje imaju oštrinu, lakoću i pokretljivost. Jedna od meditacija koje preporučuje Larissa je hodajuća meditacija jer se tijelo kreće, a istovremeno povećava fokus i mentalnu jasnoću.

Kako izvesti hodajuću meditaciju?
Izdržite 15-20 minuta. Ako je hladno vani, potražite mirno mjesto za unutarnju hodajuću meditaciju, poput dugog hodnika, knjižnice, joga studija ili čak hodanje u krug kroz bilo koju sobu u vašem domu. Skinite cipele i čarape, ako je moguće. Stanite u položaj Tadasane i udahnite par puta, primijetite kako se osjećate i postavite svoju namjeru prije meditacije.

S normalnim, prirodnim disanjem i pogledom prema dolje, počnite se polako i ritmično kretati, naprijed-natrag i nakon nekog vremena počnite hodati u krug. Dok hodate, počnite upotrebljavati ove tri fraze: “podigni, kreni, stani”. Usmjerite pažnju na vaše noge i stopala i primjetite osjećaj kako se stopalo “podiže” s poda, “kreće” kroz prostor i “ostaje” natrag na podu.

ayurveda, dosha, pitta, vata, kapha

Pitta: Meditacija na dah

Mir i tišina – to je ono što vam je potrebno kada se vruće, oštre kvalitete pitta doshe pretjerano povećavaju u umu tijekom vruće, vlažne ljetne sezone. Višak pitta doshe manifestira kao mentalni nadražaj, frustracija, nestrpljivost ili ljutnja. Meditacija na dah osvježava, fokusira i smiruje.

Kako meditirati na dah?
Pronađite udobno mjesto gdje vas nitko neće prekidati ili ometati. Sjednite uspravno, s rukama na krilu i okrenutim dlanovima prema gore. Zatvorite oči. Opustite mišiće na licu i čeljust. Pozornost prebacite na svoj trbuh. Ne kontrolirajući disanje jednostavno promatrajte prirodni pokret daha i kako se vaš trbuh miče. Nastavite 10-20 minuta, dok ne osjetite da vam je um miran i tih.

Izvor: yogajournal.com
Foto: the-conscious-mind.com