Meditacija pod tušem – Isperite sav stres i negativnost

Updated

Tehnika meditacije koja opisuje osviještenost kao ‘povratak osjetilima’ – na način da posvetite punu pozornost bez osuđivanja na ono što vaše tijelo osjeća, na ono što vidite, čujete, kušate i mirišete. Drugim riječima, primijetiti sve što vam u ovom trenutku nude osjetila. Kad izađete iz svoje glave i vratite se osjetilima, ostavljate iza sebe priče koje nam naše misli pričaju o onome što se događa i vraćate se sirovom i izravnom doživljaju onoga što se događa sada.

Fokusiranje na sada ne djeluje samo terapeutski, pružajući nam predah od tjeskobnog ili stresnog razmišljanja, nego nas približava stvarnosti svakog trenutka. Možete si dozvoliti stvarni odmor od razmišljanja i prisustvovati zenovskoj jednostavnosti primjećivanja.

Za vrijeme tuširanja možete imati izvrsnu priliku da svaki dan dođete svojim osjetilima na način da na primjer osjetite temperaturu vode ili prisno osjetite sapun na koži. Fokusiranje na osjetilna iskustva tijekom tuširanja sa punom i nepodijeljenom pažnjom, otvara vrata jasnoj i otvorenoj svijesti koja trenutku donosi spokoj i slobodu.

Mirisanje aroma sapuna, slušanje toka vode ili osjet trljanja šampona na tjeme su prekrasna iskustva fokusiranja i vježbanja osviještenosti za vrijeme tuširanja, na način da se oslobodite uspomena iz prošlosti,  pustite planove za budućnost i vratite namjernu i fokusiranu pozornost na sada.

Meditacija na znači uvijek mirno sjedenje na tlu, pogotovo kada je riječ o vježbanju osviještenosti ili koncentracije. Inače, Buddha je podučavao o četiri trenutaka za prakticiranje osviještenosti – tijekom sjedenja, stajanja, hodanja i ležanja, što zapravo znači cijelo vrijeme, stoga se razumnim čini i uključiti vrijeme tijekom tuširanja.

Zapravo vrijeme tijekom tuširanja je savršeno vrijeme za stvaranja rituala osviještenosti i uključenje aktivne meditacije u vašu dnevnu rutinu.

Meditacija tijekom tuširanja je izvrstan način da se vratimo svojim tijelima, doslovno, i bez osuđivanja naučimo da nam bude ugodno u našoj koži, utjelovimo sadašnji trenutak i uživamo u jednostavnom zadovoljstvu koje tuširanje može biti.

Tuširanje je također izvrsna metafora za ispiranje prošlosti i pročišćenje uma, otkrivanje prirodne čistoće gole i otvorene svijesti koja je uvijek prisutna samo je ponekad prekrivena prljavštvinom koju usput pokupimo.

Tuširanje može duboko pročistiti auru – možda negativni ioni koje stvara tekuća voda, a za koje je objavljeno da imaju za zdravlje bitne pogodnosti ili je možda do dubokog čišćenja tekuće vode kroz etersko polje. U svakom slučaju tuširanje može biti izvrsno, a izvrsno je vrijeme da svu svijest usmjerite u sadašnji trenutak i primite sve blagodati koje osviješteno tuširanje može imati.

Lako je tijekom tuširanja misliti na milijun stvari, iskoristiti tih par minuta za planiranje dana ili razmišljanje o prošlim događajima, ali meditacija pod tušem nije ovdje da ponesete sve sa sobom u tuš kabinu, nego jednostavno da se tijekom tuširanja, samo tuširate.

Vježbanje kako biti u potpunosti povezan sa sadašnjim osjetilnim iskustvom onoga što radite i ništa više.

Pripremila: Melani Max
Izvor: thewayofmeditation.com.au
Foto: unsplash.com