Magija Ashtanga Mysore satova

Updated

Od svih satova možda su upravo Mysore satovi ponajviše obavijeni velom misterije. „Tamo vježbaš sam.“ „To ti je samo za napredne vježbače.“ – šuška se među joga polaznicima. U ovom kratkom članku pokušat ću demistificirati ovaj za neke zastrašujući stil i približiti vam njegovu magiju.

ashtanga mysore

Za početak dobro je znati od kuda ovim satovima potječe ime. Iako se ponekad jogiji šale da ime Mysore dolazi od “my sore“ što se otprilike može prevesti kao moja bol (ah taj ashtangijski humor:)), ime Mysore dolazi od naziva indijske pokrajine Mysore. Upravo u Mysoreu je nastala Ashtanga joga kakvu poznajemo danas. Ondje je podučavao Krishnamacharya svoje učenike među kojima i Shri K. Pattabhi Joisa. Shri K.P. Jois se smatra ocem Ashtanga joge te je i sam podučavao u Mysoreu upravo stilom o kojem upravo čitate. I stoga Mysore stil je tradicionalan način podučavanja Ashtanga Vinyasa sustava.

Sama činjenica da je nešto tradicionalno ne znači nužno da je to i kvalitetno, ali u ovom slučaju tradicionalno pristup još uvijek je i najkvalitetniji. Zašto?

Studentu se na Mysore satovima pristupa jedan na jedan, odnosno svakom zasebno. Svakog studenta posebno se uči točna metoda Ashtanga Vinyasa sustava koja uključuje točnu vinyasu (kada ide udah, kada izdah, koji pokret gdje..), bandhe, dristi (pogled). Ova metoda uči se korak po korak, asanu po asanu u individualnom tempu studenta. Samo nizanje asana nepravilno izvedeno bez točne metode i primjene ovih suptilnijih elemenata nema neke velike koristi te čak može biti i štetno. Stoga nam je ovakav pristup, kakav je nemoguć na vođenim satovima, od neprocjenjive važnosti.

Svaki student vježba u vlastitom ritmu. Znamo da smo svi mi jedinstveni. Iako ćemo u Ashtanga Vinyasa sistemu svi vježbati iste asane postoji mogućnost da ćemo im pristupiti na drugačiji način. Pristup se mijenja s obzirom na stanje tijela, emocija, uma, dob, spol. Učitelj koji „vodi“ Mysore je ovdje vama na usluzi kako bi asanu do određene mjere prilagodio upravo vašem jedinstvenom stanju. Takav pristup nije ovdje da bi vam olakšao praksu ili ju nužno učinio ugodnijom već je ovdje kako biste iz vaše prakse dobili najveću moguću korist. Uloženi trud s vaše strane je uvijek nužan. A kad već ulažete trud u nešto, lijepo je znati da taj trud ide u nekom korisnom i smislenom smjeru.

Mysore satovi su za sve razine vježbača. I potpuni početnici i napredni vježbači su dobrodošli na ove satove. Početnici će prilikom prvog dolaska učiti „samo“ Pozdrave Suncu korak po korak te mali dio završne serije. Kako student napreduje tako će od učitelja dobivati asanu po asanu, ali ne prije nego je savladao prethodnu. Time, među raznim drugim dobrobitima koje su materijal za članak za sebe, smanjujemo mogućnost ozljede i osiguravamo potpunije razumijevanje i integriranje svake pojedine asane prije nego što se prijeđe na slijedeću.

Mysore nas podučava samostalnoj praksi. Ashtanga praksa je praksa za cijeli život i često ćemo se naći u situaciji da nismo u stanju otići do joga studija. Mysore stil svojom samostalnom praksom razvija mogućnost vježbanja bilo kad i bilo gdje.

Mysore kao inspiracija. Iako se vježba samostalno, grupne energije na ovim satovima itekako ima. Svi vježbači, od početnih do naprednih ulažu maksimalan trud i doprinose zajedničkoj energiji koja nosi sve zajedno ali i svakog zasebno na valovima vlastitog daha u meditativno stanje.

Ovakvim metodičnim pristupom osiguravamo efekt koji se želi postići Ashtanga vinyasom. Nepreskakanjem asana i ispravnom metodom postižemo posebne efekte unutar svake pojedine Ashtanga serije. U prvoj seriji to je terapija tijela i uma, u drugoj čišćenje energetskih kanala.

ashtanga vinyasa sustav

Zalažem se za Mysore stil jer ga i osobno prakticiram od svojih Ashtanga početaka (od 2009. g.) te trenutno ovaj stil isključivo i podučavam. Zašto? Zato jer vjerujem u njega iz dna duše. Na sebi samoj vidim promijene tijela, emocija, uma.. I strastveno zastupam stajalište da treba podučavati samo ono što i sam prakticiraš te iza čega stojiš ne samo svojim iskustvom već i srcem.

Za sve one koje žele napredovati na putu Ashtanga Mysore stil je neizbježan.

Tekst pripremila: Ines Jukić
Foto: OM joga