Korištenje eteričnih ulja tijekom meditacije

Updated

Zbog naših užurbanih, modernih života meditacija nam je potrebnija više nego ikad. Meditacija nam pomaže smiriti um, preusmjeriti našu energiju te potiče zdrava i pozitivna razmišljanja. Doduše, zbog silnog stresa u našim životima i brojnih stvari koje nam odvraćaju pažnju ponekad je teško, ne samo započeti meditaciju, nego i ostati dovoljno fokusiran da bi i osjetili sve prednosti koje nam meditacija može donijeti. Tu nam mogu pomoći eterična ulja. Eterična ulja pospješuju cijeli doživljaj meditacije, potiču opuštenost i duhovnu otvorenost.  Korištenjem ulja tokom meditiranja možete dobiti jasnoću i smirenost uma koja nam svima treba u ovom užurbanom životu.

Kako koristiti eterična ulja kod meditiranja?

Eterična ulja se mogu koristiti na dva načina tokom meditacije. Prvi način je da raspršite ulje po zraku koristeći isparivač za eterična ulja da potaknete aromaterapiju. Tokom meditacije udisanje izoštrava osjetila, potiče opuštanje i stvara ambijent u kojem se možemo opustiti.

Drugi način je da nanesete eterična ulja direktno na kožu. Nekoliko je načina da to napravite tokom meditiranja. Možete ih nanijeti na bolna područja koja uzrokuju distrakciju, možete ih nanijeti na dlanove za direktnu inhalaciju ili ih možete nanijeti na pulsne točke tako da se brže dohvate ciljana područja. Dakle, način na koji usklađujete eterična ulja s vašom meditacijom u potpunosti ovisi o tome što želite postići.

Korištenje eteričnih ulja tijekom meditacije

Najbolja eterična ulja za meditaciju

Toliko je odličnih eteričnih ulja koja vam mogu pomoći pri meditaciji, a ovo su neke naše preporuke:

Sandalovina

Sandalovina je najvjerojatnije najbolje eterično ulje za meditaciju. Nevjerojatno je pročišćavajuća i može prekinuti niz loših misli u glavi i stresa koji se nakuplja. Ako vas okupira unutarnja buka i nemiran um i ne možete se fokusirati, opustiti i meditirati sandalovina vam može pomoći smanjiti tu buku. Također može sniziti krvni tlak tako da se možete i fizički opustiti tokom meditacije.

Muškatna kadulja

Razne kulture diljem svijeta su koristile muškatnu kadulju tisućama godina kako bi se riješili negativne energije kojom smo okruženi. Korištenje muškatne kadulje tokom meditacije može raščistiti prostor od negativne energije koja može utjecati na naš um i spriječiti nas da se fokusiramo. Muškatna kadulja je također antidepresiv tako da vam može podići raspoloženje i možete imati pozitivno iskustvo meditacije.

Tamjan

Tamjan je najjače eterično ulje za duh. Potiče prizemljenost, ravnotežu i otvorenost. Tamjan vam pomaže da se povežete duhovno sami sa sobom. Tamjan također pokušava stabilizirati glavnu čakru tako da vam energija može strujati kroz druge čakre. Tamjan ima i neke holističke prednosti.  Može smanjiti bol i upale, osloboditi vas stresa i pročistiti vam dišne puteve. Sve ovo vas može ometati tokom meditacije stoga je ovo odlično ulje za koristiti tokom meditacije za zdravlje vašeg uma, duha i tijela.

Lavanda

Lavanda je protiv anksioznosti i depresije te potiče opuštanje. Lavanda je jedno od najboljih eteričnih ulja za meditaciju zato što zbog svojih smirujućih svojstava može dovesti do pravog stanja uma da postignete jasnoću i prosvjetljenje tokom meditacije. Također vas pomaže stabilizirati i smiriti stoga ako ste nemirni dok meditirate pomaže vam da se uravnotežite i fokusirate.

Eukaliptus

Meditacija zahtjeva kontrolu i fokusiranje na disanje. Doduše, ako su vam dišni putovi blokirani ili upaljeni teško ćete doseći idealno stanje meditacije. Eukaliptus je ekspektorans  i pomaže am očistiti dišne putove i otpustiti pritisak u prsima te vam pomoći da lakše, mirnije i stabilnije dišete.

Neroli

Neroli je veoma duhovno transformirajuće eterično ulje. Koristeći ga tokom meditacije može potaknuti da sami sebe volimo i prihvaćamo, smanjuje strahove i potiče kreativnost. U tijelu neroli smanjuje bol i upalu, smanjuje krvni tlak i razinu kortizolate je također antiepileptik. Glavni duhovni i fizički efekti nerolija imaju duboki utjecaj na meditaciju i pomaže vam da postignete stabilnost, jasnoću i unutrašnji mir.

Korištenje eteričnih ulja tokom meditiranja može vam pomoći da vam se um fokusira i centrira. Također vas može osloboditi negativne energije i razmišljanja koje vas mogu omesti da postignete stabilnost i prosvjećenje. Eterična ulja vam također mogu pomoći da smirite svoje tijelo i povežete se sa svojim duhom. Eterična ulja su doista odličan način da poboljšate svoje iskustvo meditiranja. Doduše, ako koristite ulja tokom meditiranja morate se pobrinuti da koristite ona najkvalitetnija inače nećete postići željeni terapeutski efekt. Saznajte kako pronaći u tekstu Kako prepoznati i kupiti kvalitetno eterično ulje?

Izvor: organicaromas.com
Foto: pixabay.com
Pripremila: Eda Zenić