Kako prepoznati i kupiti kvalitetno eterično ulje?

Updated

Eterična ulja koja se koriste u aromaterapiji moraju biti kvalitetna i potpuno prirodna kako bi imala terapeutsko djelovanje. Na našem tržištu postoje različite vrste eteričnih ulja, pa obratite pažnju prilikom kupovine jer u trgovinama, ljekarnama i drogerijama naći ćete puno nekvalitetnih, sintetskih eteričnih ulja. Prava eterična ulja sadrže stotinu različitih tvari i nemoguće je napraviti identičnu sintetsku kopiju u laboratoriju.

oshadhi primjer

Prepoznati kvalitetno eterično ulje zapravo je jednostavno, potrebno je samo obratiti pažnju na deklaraciju (etiketu) sa bočice.

Na njoj trebaju biti navedeni slijedeći podaci:

1. Ime biljke na latinskom jeziku (npr. Citrus limon)
2. Dio biljke iz koje je proizvedeno eterično ulje (npr. usplođe)
3. Način dobivanja eteričnog ulja (npr. hladno tiještenje)
4. Način uzgoja (npr. organski uzgoj)
5. Kemijski sastav tj. kemotip (npr. limonen, beta-pinen, beta-bisabolen, gama-terpinen)
6. Zemlja porijekla (npr. Italija)
7. Lot broj tj. broj serije
8. Rok trajanja

Ako neki od tih podataka nedostaje na bočici eteričnog ulja vjerojatno se radi o ulju loše kvalitete, sumnjivog sastava koje se ne preporučuje koristiti na koži jer ulja se ne zadržavaju na površini naše kože nego prodiru duboko u kožu i cijeli organizam.

Natpis ‘100 % prirodno eterično ulje’ na etiketi ne znači ništa ukoliko nema gore navedenih podataka na deklaraciji. Obratite pažnju i na to da su kvalitetna eterična ulja pakirana isključivo u bočice od tamnog stakla (tamno plave ili tamno smeđe boje).

Iz nekih biljaka dobiva se nekoliko različitih vrsta eteričnih ulja koja imaju različito djelovanje jer se razlikuju po kemijskom sastavu tzv. kemotipu. To znači da eterična ulja imaju različiti kemijski sastav (i djelovanje) ovisno o staništu, klimatskim razlikama i malim genetskim varijacijama. Primjerice ružmarin (Rosmarinus officinalis) ima nekoliko različitih kemotipova: ružmarin cineol, ružmarin verbenon , ružmarin kamfor.

Umjesto lavande (Lavandula angustifolia) kod nas se često prodaje eterično ulje lavandina (Lavandula x hybrida). Naša lavanda nije lavanda nego lavandin; kod nas na Jadranu ne raste prava lavanda jer je njeno prirodno stanište na većim nadmorskim visinama. Zbog različitog sastava ta dva eterična ulja istog roda ali različite vrste imaju i različito djelovanje.

Na našem tržištu mogu se kupiti tri kvalitetna branda eteričnih ulja koja se koriste za primjenu u aromaterapiji a to su Oshadhi, Pranarom i Florihana.

Foto: Oshadhi