Nježna majčinska energija eteričnog ulja prave lavande

Updated

Lavanda, prava (Lavandula angustifolia) je crnogorični grm koji naraste 1 metar u širinu i u visinu sa ljubičastim cvjetićima koji rastu na vrhovima tankih stabljika. Potječe iz sredozemnog dijela južne Evrope a najveći proizvođači eteričnog ulja su Francuska i Španjolska. Eterično ulje se dobiva parnom destilacijom cvjetnih vrhova.

Lavanda djeluje kao analgetik, obnavlja kožu, umiruje, koristi se za njegu svih tipova kože, akne, alergije, gljivice, modrice, ekcem, prhut, dermatitis, opekline, psorijazu, kod uboda kukaca, astmu, prehladu, kašalj, bolne menstruacije, depresiju, glavobolju, stres, nesanicu i PMS.

lavanda, sahasrara, čakre

Dobro se slaže sa citrusnim i cvjetnim eteričnim uljima, muškatnom kaduljom, geranijiem, pačulijem i vetiverom.

Lavanda balansira 7. čakru (Sahasrara) te pomaže kod jakih emocija kao što su ogorčenost, razdražljivost, tjeskoba, panika i nesanica. Simbolizira majku koja se nesebično brine o našem zdravlju. Pomaže nam kod neugodnih emocija iz djetinjstva, pomaže voljeti dijete u sebi, vraća nam osjećaj sigurnosti i opušta nas na svim razinama.

Lavanda je ime za cijeli rod biljaka, četrdesetak različitih vrsta. Najpoznatije vrste lavandi su prava lavanda (Lavandula angustifolia), širokolisna lavanda (Lavandula spica), španjolska lavanda (Lavandula stoechas) i lavandini (Lavandula x hybrida) od kojih su najpoznatiji lavandin klon abrial i lavandin klon super.

Prava lavanda raste u južnoj Francuskoj, u brdima Provanse, na visini do čak 1500 metara nadmorske visine. Ona u prirodnom staništu nikada ne raste uz more. Bliže moru raste širokolisna lavanda. U Hrvatskoj ne raste prava lavanda nego lavandin, križanac prave i širokolisne lavande koji ima drugačiji miris i djelovanje od prave lavande te se eterično ulja lavande često patvori.

Uljna mješavina za njegu tijela

U bočicu od tamnog stakla nakapajte eterična ulja i dolijte do vrha biljna ulja, zatvorite i dobro protresite bočicu. Uljna mješavina nije za trudnice i dojilje.

Izvor: Stribor Marković, Chrissie WIldwood, Joanna Hoare