Kako spriječiti upijanje tuđih, negativnih emocija

Updated

Emocije poput straha, ljutnje, frustracije i osjećaja nemoći su energija. Postoji mogućnost da te iste energije upijete od ljudi, bez da ste ih primijetili. Ako znate biti emocionalna spužva, dobro  je na vrijeme spoznati kako izbjeći preuzimanje negativnih emocija ili čak kako odbiti negativnosti koje se slobodno kreću u gužvi oko nas.

emocije, emocionalna spužva

Kronična tjeskoba, depresija ili stres može nas pretvoriti u emocionalnu spužvu. Odjednom postajemo hipersenzibilni za ostale, naročito koji pate od slične boli. Upravo tako empatija djeluje – spuštamo se na nivo problema koji su neriješeni u nama.

S energetskog gledišta, negativne emocije mogu poteći iz više izvora: ono što osjećamo može biti naše, tuđe, ili može biti jednostavno kombinacija. Evo kako razaznati razliku i strateški povećati pozitivne emocije kako ne biste upijali negativnosti koje nisu vaše.

Prestanite upijate tuđe emocije

Identificirajte jeste li podložni tuđim emocijama. Osoba koja će najvjerojatnije biti preplavljena negativnim energijama koje vas okružuju je empat, netko tko se ponaša kao emocionalna spužva.

Znakovi da ste možda empatična osoba:

Potražite izvor

Udaljite se od potencijalnog izvora

Pomaknite se najmanje šest metara, promotrite osjećate li olakšanje. Nemojte misliti da ćete uvrijediti strance. Na javnom mjestu, nemojte se nećkati promjeniti sjedala ako osjećate da vas obuzima neraspoloženje.

Centrirajte se koncentrirajući se na svoj dah

Čineći to, povezujete se s vašim bićem. Par minuta izdahnite negativnost, a udahnite mir. Ovo nam pomaže da se uzemljimo i očistimo od straha ili drugih teških emocija. Vizualizirajte negativnost kao sivu maglu koja se uzdiže iz vašeg tijela, i nadu kao zlatnu svjetlost kako ponovo ulazi u vaše tijelo.

solarni pleksus, čakre

Izbacite štetu

Zaštitite se

Zgodan alat zaštite koji mnogi ljudi koriste je vizualizacija kruga bijele svjetlosti (ili bilo koje boje) oko cijelog svog tijela. Zamišljajte to kao štit koji blokira negativnost ili fizičku neugodnost, ali dopušta ono što je pozitivno da uđe.

Upravljajte emocionalnom opterečenošću

Tražite pozitivne ljude i situacije

Stvorite i održavajte luku za isključivanje