Jogijske tehnike za spas od vrućina

Updated

Određene asane, vježbe disanja i vizualizacijska meditacija mogu vam pomoći da se rashladite tijekom vrućih ljetnih dana.

Bilo koja vrsta aktivnosti nam je teška kada je prevruće, postajemo tromi i sporiji i sve nam postaje naporno. Asane koje nisu prezahtjevne i u čijem se položaju duže zadržavamo idealna su tjelovježba, ali i način da se rashladimo.

Manish Pole, jogina i suosnivačica Total joge kaže: ‘Ljeti kada je prevruće treba izbjegavati asane koje uključuju naginanje unazad. Kada je vruće treba izvoditi pretklone i tvisteve.’

Donosimo vam 7 asana koje možete prakticirati ljeti kada se želite rashladiti:

Janu Sirsasana A

Izvođenje: Iz sjedećeg položaja sa nogama izduženim prema naprijed, savinite desno koljeno prema van pod kutom od 90 stupnjeva, a stopalo desne noge unutar bedra lijeve noge. Uhvatite se za potkoljenicu lijeve noge ili za stopalo, udahnite, izravnajte kukove, a zatim izravnajte trup preko opružene noge. Izdahom produbite položaj i spustite se u pretklon. Izravnajte kralježnicu i izdužite se u prsima. Pazite na kralježnicu, ona mora biti duga i ravna. Povucite prste lijeve noge prema sebi i izdužite petu istovremeno nježno pritišćući desno stopalo u lijevo bedro. Pazite da su vam oba stopala aktivna. Neka vaše sjedne kosti budu priljubljene uz podlogu, a položaj zadržite 5 do 10 dahova i promijenite stranu.

Kako djeluje: Mnogi jogiji znaju da prakticiranjem Janu Sirsasane na kraju prakse zapravo rashlađuju svoje tijelo. Ova asana odmah djeluje na parasimpatički živčani sustav pa se tijelo počinje ohladiti.

jogijske tehnike za hlađenje organizma

Padahastasana

Izvođenje: Stanite ravno sa nogama razdvojenim u širini kukova, a ruke položite na kukove. Izdahom trup nagnite prema naprijed i uhvatite se za palčeve ili za laktove i pustite trup i glavu da slobodno padaju. Uvucite trbuh i podižite sjedne kosti prema stropu. Aktivirajte kvadricepse, ali i savinite koljena ukoliko su vam tetive još uvijek krute i zategnute. Ako su fleksibilne, trup privucite prema bedrima. Zadržite položaj 5 do 10 dahova.

Kako djeluje: Ova asana je jednostavna i za njeno izvođenje se ne trebate zagrijavati. Samim spuštanjem tijela prema naprijed, opustit ćete svoj živčani sustav i smanjiti brzinu metabolizma i tjelesnu toplinu.

Padangusthasana

Supta Jaṭhara Parivartanasana

Izvođenje: Lezite na leđa, savinite koljeno i privucite ga na prsa. Tu nogu prebacite preko suprotne noge. Koristite ruku kako bi lagano pritisnuli savijeno koljeno dolje prema podu. Držite oba ramena ukorijenjena na pod. Ispružite suprotnu ruku i pogled usmjerite prema ruci. Za dublje rastezanje, ispravite savijeno koljeno i aktivirajte oba stopala.

Kako djeluje: Kralježnica vam omogućuje da se opustite duboko, a time se ponovo prelazi u aktivaciju simpatičkog u parasimpatički živčani sustav.

Supta Jaṭhara Parivartānāsana

Ardha Matsyendrasana

Izvođenje: Sjednite na pod ispruženih nogu i pripazite da su vam obje sjedne kosti čvrsto u prostirci. Savinite obje noge u koljenima, zatim savijte lijevu nogu tako da vam bedro i koljeno dotiču prostirku, a desnu nogu prebacite preko lijeve, tako da vam desno stopalo bude s vanjske strane lijevog koljena. Na udah podignite desnu ruku i položite je iza leđa, kraj sjednih kostiju, pa na udah podignite lijevu ruku, savinite je u laktu i prislonite na desno koljeno. S udahom se probajte još malo izdužiti, a s izdahom rotirati torzo i glavu prema iza. Pogled bi trebao u ovoj asani biti preko desnog ramena. Pripazite da su vam obje sjedne kosti čvrsto u podlozi i kod ove vježbe aktivirajte oba stopala. Ponovite vježbu par udaha i izdaha te zatim promijenite stranu.

Kako djeluje: Uz ovu asanu ćete se također duboko opustiti. Izvodite ju nakon svoje prakse ili samostalno kad god vam odgovara, bitno je samo ne izvoditi ju s punim želucem.

Jogijske tehnike za spas od vrućina

Shavasana

Izvođenje: Privucite obje noge i položite ih na prsa te ih zagrlite, pretvarajući se u loptu. Udahnite i ispružite se na prostirku. Noge ispružite do krajeva prostirke, a ruke položite sa strane sa dlanovima okrenutima prema nebu. Zatvorite oči i opustite se u ovoj asani 7 do 10 minuta.

Više o Shavasani pročitajte na: Zašto je Shavasana najteža asana?

Kako djeluje: Shavasana uz duboko disanje opušta živčani sustav više nego bilo koja druga asana. I odmah smanjuje tjelesnu temperaturu.

corpse pose

Sitali pranayama

Izvođenje: Jezik je zarolan i formira cjevčicu kroz koju udišemo (kroz usta) te tako hladi zrak pri ulasku u dišni sustav. Proizvodi tipičan zvuk šištanja. Izdah se izvodi kroz nos.

Kako djeluje: hladi cijeli organizam, čuva krv hladnom, osvježava i opušta um i tijelo. Kada dišemo kroz ovu pranayamu snižavamo temperaturu tijela i aktiviramo parasimpatički živčani sustav što će nam donijeti mir i relaksaciju.

pranayama za rashlađivanje

Vizualizacijska meditacija

Udobno se sjednite, zatvorite oči i usmjerite pažnju na dah.Pokušajte zamisliti ledene planine i hladnoću koja se na njima može osjetiti. Također vam može pomoći zamišljanje tamno plave boje koja je suprotna žarko žutoj boji sunca.