Joga za mir – Važnost osjećaja tuge

Updated

Colleen Saidman Yee, priznata učiteljica joge, model i supruga jogija Rodneya Yee, raspravlja o važnosti osjećaja tuge te nudi slijed za otpuštanje tuge i ostalih zadržanih emocija.

balasana, položaj djeteta

Roshi Joan Halifax, antroplologinja i zen učiteljica, koja je provela posljednjih 45 godina radeći sa smrti i umirućima, kaže da je jedan od najvećih problema u našem društvu neizražena tuga. Toliko se bojimo osjećati tugu da ju prikrivamo. Ubrzo počinjemo vjerovati u masku koju nosimo, a svoje pravo ja zakopavamo sve dublje i dublje. Tijelo zna što je istina i što nije. Stoga, ukoliko nastavljamo živjeti pod tom fasadom međuljudski odnosi postaju zbunjujući, te se u konačnici počinjemo osjećati izolirano i neshvaćeno, umjesto da budemo zadovoljni i mirni.

Veliki učitelj joge Iyengar je rekao ukoliko ne želite da se vaš svijet promijeni, nemojte stati na prostirku. Postaje mnoge teže zavaravati sebe i druge kada vam praksa uđe u kosti. Znate kada lažete i osjećate se grozno. Ponovno, tijelo zna više nego mozak, a praksa joge njeguje intimnost i sposobnost slušanja vlastitog tijela. Postaje sve teže ignorirati i prikrivati emocije. Koliko puta ste ležali u Savasani i plakali naizgled bez razloga? Možda se radilo o otpuštanju dugogodišnjeg osjećaja da morate šutjeti.

Ramanand Patel, učitelj joge, govori o važnosti otpuštanja, te naglašava da su dva najvažnija načina otpuštanja zadržanih emocija plakanje i smijanje. Colleen Saidman Yee ističe kako je tijekom života naučila susprezati emocije i suze te kako joj je Ramanand Patel rekao da mora više plakati. Sada plače gotovo svaki dan, a njezine suze su suze tuge, empatije i radosti. Skidanje maske joj je omekšalo lice i ramena, bolje se nosi s vlastitom i tuđom tugom što daje i drugima dopuštenje da skinu masku iz čega može izrasti prava komunikacija i povezanost.

Kada prikrivamo vlastite emocije ostajemo zarobljeni u zaštitničkom položaju. Sljedeći slijed počinje s Pozdravima Suncu kako bi se protreslo cijelo tijelo i očistila težina. Colleen preporučuje vježbanje bez rigidnosti, čak i ako to znači da ne uđete potpuno u sve položaje. Uskladite dah s pokretima.

12 položaja za otpuštanje tuge

Treba vam blok i deka
Urdhva Hastasana
Stanite u položaj planine na vrhu svoje prostirke. S udahom, ispružite ruke prema gore.

položaj planine, tadasana

Uttanasana
Izdahnite spuštajući se u stojeći pretklon.

pretklon, stojeći pretklon

Visoki Lunge
Udahite, zakoračite jednim stopalom u visoki lunge.

visoki lunge, high lunge

Adho Mukha Svanasana
Izdahnite, povucite kukove unazad u položaj psa prema dolje.

pas prema dolje

Plank
Udahnite, uđite u plank.

plank

Chaturanga Dandasana
Izdahnite, savinite laktove u Chaturangu.

chaturanga dandasana

Urdhva Mukha Svanasana
Udahnite i uđite u položaj psa prema gore tako da vrhove nožnih prstiju stavite na prostirku, podignete bedra, te pokrenete prsa, vrat i glavu prema gore. Potom, vratite kukove nazad u položaj psa prema dolje. Zakoračite ili skočite prema naprijed i ponovite 3 do 5 puta od položaja planine, mijenjajući nogu kojom prvom krećete.

Urdhva Mukha Svanasana

Prilagođena Balasana
Iz psa prema dolje, spusitite koljena na pod te smjestite bedra na stopala, ruke smjestite pored tijela kako biste se okrenuli prema unutra. U ovom polažaju ste sigurni, a ne izloženi. Važno je da se otvorite polagano. Kada je osoba tužna i u zaštitničkom položaju, ne želite ih otvarati na silu. Budite gdje su i oni.

balasana, položaj djeteta

Konstruktivan odmor
Legnite na leđa, savinite i lagano spojite koljena. Rukama se zagrlite. Ovo se smatra neutralnim položajem, a ovdje je kao tranzicija u backbend. Ležeći na leđima malo ste izloženiji, no položaj nema ranjivost poput backbenda, a ruke su vam prekrižene za dodatnu ugodu i zaštitu.

konstruktivan odmor, opuštanje

Restorativna Matsyasana
Zarolajte deku i smjestite ju horizontalo preko prostirke. Legnite na deku tako da je točno ispod vaših lopatica. Noge su ravne i parlaleno čvrsto na podu. Ovo je restorativni backbend, stoga se možete odmarati dok vas otvara. Ovo bi moglo doprinijeti da vaša tuga izađe na površinu jer je vaše prednje tijelo potpuno izloženo, a srce je otvoreno. Dopustite si tu nježnost.

Matsyasana, položaj ribe

Setu Bandha Sarvangasana (s blokom ispod sakruma)
Ležeći na leđima savinite koljena, podignite kukove i smjestite blok na najnižu razinu ispod sakruma. Savinite laktove i stisite gornji dio ruku na pod tako da vam prsa ostanu fluidna. Ovo stvara otvaranje u backbendu i zatvara grlenu bandhu (Jalandhara Bandha), stoga dolazi do okretanja prema unutra, hlađenja, slušanja i refleksivnosti.

Setu Bandha Sarvangasana

Sukhasana
Sjednite u lagani položaj i primjetite kako se osjećate. Ako želite ruke stavite u položaj molitve. Primjetite bilo koju težinu u tijelu. Sjedite s njom. Uđite unutra – možda postoji ljutnja ispod površine. Dišite i sjedite s njom. Kopajte dublje, možda naiđete na strah. Ostanite. Nemojte se vrpoljiti. Strah se pretvara u tugu. Osjetite ju duboko. Dišite u nju. Držite svoju tugu. Nastavite ići dublje. Svaki sloj postaje sve nježniji dok ne dođete do plavog neba. Smijte se. Plačite. Osjećajte. Volite. Povežite se.

Sukhasana

Izvor: www. yogajournal.com
Foto: Zev Starr-Tambor/yogajournal