Kako joga liječi ratne rane Pojasa Gaze

Updated

Nakon preživljena tri rata u samo šest godina, rane ovog povijesnog sukoba između Izraela i Palestine se čine predubokima da bi zacijelile.

Tu nastupa Centar za medicinu uma i tijela. Preko deset godina se u Centru osposobljavaju savjetnici s obje strane za podučavanje žrtava tehnikama samoosviještenja kako bi na taj način umanjili simptome ratnih trauma.

Kako joga liječi ratne rane Pojasa Gaze

Centar za medicinu uma i tijela je osnovano Dr. James Gordon, a usavršio je Program umanjenja traumatičnih događaja za koji se pokazalo da umanjuje do 80% ne samo simptome poremećaja dugotrajne izloženosti stresu nego i simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a).

Tajna njihovog uspjeha? Spajanjem znanstvene strogoće i mudrosti drevnih tradicija liječenja, poput joge, kako bi se izliječila veza uma i tijela, na koju se često ne obaziru tradicionalne grupe potpore.

Psihološka trauma, izniman stres i veza uma i tijela

Dr. Gordon je objasnio za časopis The Guardian zašto je usredotočenje na vezu uma i tijela toliko bitno. ”Ukoliko su ljudi psihološki traumatizirani, nisu u stanju na pravi način imati koristi od savjetovanja.”

Slušajući priče Palestinaca o zadnjem 51-dnevnom ratu, lako se može vidjeti ispravnost riječi Dr. Gordona. Jedna žena, Sarah al-Hafi, je za Al Jazeera vijesti pričala o razaranju koje je ona i njena obitelj iskusila otkako je prošlo ljeto njihova kuća uništena u bombardiranju Izraelaca.

joga u palestini

Živeći s još sedam rođaka u jedinoj preostaloj sobi njihove kuće, Hafi je bila izložena iznimnom stresu, ali i pogoršanju fizičkog zdravlja- poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka.

Od očaja do osnaživanja

Podučavanje joge i meditacije ženama poput Hafi može uistinu imati veliki utjecaj na njihov život.

Unatoč njenim teškim životnim uvjetima, Sarah al-Hafi je rekla za Al Jazeera, ”Sada jedva čekam slijedeći sat joge i uranjanje u svoj svijet smirenosti, zamišljajući svijetlu budućnost u kojoj ja i moj suprug ponovno izgrađujemo svoju kuću i pridonosimo svemu što naša djeca požele.”

joga i PTSP

Dokazi nadalje pokazuju kako je joga učinkovito sredstvo za smanjenje simptoma PTSP-a i poboljšanja svakodnevnih aktivnosti. Joga i meditacija pružaju traumatiziranim osobama alate koje trebaju kako bi umanjili stres i fizičku bol.

Na mjestima poput Gaze gdje je lako osjećati se bespomoćnima, ovakve sposobnosti mogu značiti razliku između očaja i osnaživanja.

joga u pojasu gaze

Zajedništvo u ozdravljenju

Razlike koje ove tehnike čine u životima traumatiziranih osoba su dokaz neočekivanog uspjeha u zbližavanju Izraelaca i Palestinaca.

Savjetnici iz Izraela i Palestine dolaze u Centar za medicinu uma i tijela na osposobljavanje u duha mira i sloge.  Tijekom kriznog vremena, ovi savjetnici podučavaju traumatizirane osobe s obje strane blokade tehnikama za umanjenje stresa.

Možda ne poznajući jedni druge, Izraelci i Palestinci u isto vrijeme možda uče jednake tehnike joge, udaljeni par kilometara, čak i u vrijeme najjačih sukoba.

Joga, koja se grubo prevodi sa dnevnog sanskrtskog sa ‘sklad’, ne može riješiti desetljećima dug sukob između Izraelaca i Palestinaca, ali može pomoći i Palestincima i Izraelcima da zaliječe vlastite unutarnje ratne rane. Možda promicanjem unutarnjeg mira će se ova regija za jedan korak približiti postizanju mira za svakoga.

Izvor: doyouyoga.com
Pripremila: Melani Max