Američki ratni veterani uživaju u jogi i meditaciji

Updated

Joga pruža dobrobiti svim ljudima, a posebno ljekovite učinke ima za osobe koje su doživjele traumatska iskustva kao što je populacija ratnih veterana. Ratni veterani imaju velike psihičke, fizičke i emocionalne izazove koji se najčešće manifestiraju putem post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP). PTSP je psihološko stanje koje nastaje nakon događaja prijetećih po život, a uključuje simptome poput depresije, anksioznosti, kronične boli, nesanice, fobija, poteškoća u međuljudskim odnosima, usamljenosti, krivnje, poricanja itd. Muškarci i žene koje pate od PTSP-a često ponovno proživljavaju te prijeteće događaje kroz sjećanja i noćne more. Ako pate od samo jednog simptoma to im ozbiljno može narušiti kvalitetu života, no najčešće se nose s kombinacijom nekoliko simptoma.

veterans yoga project

Prema podacima organizacije Veterans Yoga više od milijun američkih ratnih veterana pati od PTSP-a. Vojnici na bojnom polju su u neprestanom stresu, u stalnom stanju “borbe ili bijega”, emocionalnog odgovora na stresnu situaciju koje priprema tijelo za borbu ili bijeg u stvarnoj ili zamišljenoj situaciji. Tijekom tog stanja u krvotok se otpuštaju adrenalin, noradrenalin i kortizol, disanje postaje plitko i brzo, krv iz probavnog sustava putuje u ruke i noge kao priprema za borbu ili bijeg, zjenice se šire, te svjesnost raste. Veterani se često u sličnim situacijama nalaze svaki dan, u običnim svakodnevnim situacijama, stoga je ključno naučiti relaksirati tijelo i um. Zato su važni posebno osmišljeni programi rehabilitacije i resocijalizacije.

U SAD-u država financira rehabilitacijske programe za veterane koji uključuju psihološku terapiju i savjetovanje, ali i mogućnost prakse joge i meditacije. Trenutno postoji oko 67 besplatnih programa joge za veterane diljem države, najviše pod okriljem Ministarstva za veterane i projekta Vet Center, te organizacije Veterans Yoga. Danas Pentagon zahtjeva da veterani u tri mjeseca nakon povratka kući prođu tri psihološke procjene kako ne bi patili u tišini prije postavljanja dijagnoze i tretmana kao što je bio slučaj s mnogim veteranima iz ranijih ratova. Mnogi terapeuti i učitelji joge rade na širenju programa diljem države.

Hatha joga

Nedavno istraživanje Zdravstvenog centra za veterane u San Franciscu pokazalo je da je program hatha joge dvaput tjedno tijekom 8 tjedana značajno smanjio simptome depresije kod muških veterana starije dobi. Dr. Lindsey B. Hopkins, suradnica u istraživanju, ističe da je joga jedinstvena jer ujedinjuje nekoliko aspekata koje empirijski istraživači smatraju ključnim za mentalno zdravlje: fizičko vježbanje, mindfulness i vježbe disanja. Veterani su osim smanjenja simptoma depresije istaknuli da su uživali u programu te su na skali od 1 do 10, jogi dali prosječnu ocjenu 9.4 za uživanje i preporučili bi program drugim veteranima.

PTSP, ratni veterani

Kako se nose s poteškoćama

Veterani se mogu osjećati usamljeno, neshvaćeno, izolirati se od obitelji i prijatelja, imati poteškoća u održavanju kvalitetnih međuljudskih odnosa. Druženje s kolegama koji imaju slične izazove, savjetnicima i učiteljima joge može im pomoći da se osjećaju prihvaćeno i podržano od strane zajednice. U okviru Vet Centera održavaju se individualna savjetovanja i grupni sastanci gdje veterani uče kako se nositi s anksioznošću, ljutnjom i održavati zdrave odnose s drugim ljudima. Sat joge je produžetak gdje osjećaju povezanost i empatiju. Uz sve navedeno oporavak predstavlja postupni i stalni proces.

Veterani shvaćaju da je PTSP stanje s kojim će se vjerojatno nositi cijeli život, no ukoliko imaju podršku osjećaju se ohrabreno izraziti svoje osjećaje. Joga pomaže veteranima da otpuste duboko potisnutu bol, strah, sjećanja na nasilje koje nose godinama, pa čak i desteljećima, te pronađu olakšanje u sadašnjem trenutku. Mark Strait, bivši marinac koji prakticira jogu u okviru američkog projekta Veterans Yoga, kaže “Joga je sjajna terapija. Ne morate pokušati razumijeti svoje emocije ili osjećaje na satu joge. Umjesto toga, samo ih trebate otpustiti”.

Ako se veterani nauče opustiti u asanama, onda će se lakše opustiti i u situacijama koje im uzorkuju stres izvan prostirke ili ih barem dočekati uz miran dah i priznati ih za ono što jesu. Primjerice, Thomas tvrdi da ga je joga reprogramirala, te kaže “U Vijetnamu sam izgubio mnogo prijatelja. Postanete imuni na to, jednstavno otupite. Naučili smo tretirati ljude kao objekte. Tako se nosite s tim. No, sve dolazi na naplatu kada se vratite kući. Ne postoji program koji to briše iz vašeg sustava. Međutim, joga to zaista može. Uz jogu u svom tijelu pronalazim stvari za koje nisam niti znao da postoje, zglobove i mišiće. Otvaraju se i tada se sve otvara, vaš mentalni kapacitet, percepcija i tada počinjete ponovno vidjeti, okusiti i osjećati stvari”.

Mark se slaže, “Sjajno je biti sposoban raditi fizičke stvari da si pomognete mentalno. Naravno, fizičke vježbe će očistiti vaš um. No, u jogi pokrećete svoje tijelo da biste otpustili loše stvari i mislili na dobre, čak i ako to traje samo trenutak.”

ratni veterani, joga

Tom Boyle, terapeut i savjetnik u Vet Centeru, ohrabruje veterane da na PTSP gledaju kao na svog prijatelja i kaže “Sve obrambene aktivnosti koje ste imali tijekom bitki pomogle su vam da ostanete živi. Ako shvatite da kada pretjerano reagirate na poslu, to je vaš PTSP, a ne vi, imate više šansi za izlječenje”. Ideja da je PTSP prijatelj je slična jogijskom konceptu prihvaćanja životnih poteškoća. U Bhagavad Giti bitke s kojima se Arjuna suočava su unutarnje bitke. Veterani koji su prošli ratna stradanja sada se moraju suočavati s unutarnjim bitkama. “Svačija bitka je jača kada se odupire traumi, nego kada se suočava s njom. Krishnina poruka je “Bitka je savršena za vas.””

Joga dopušta da se otpuste pohranjena negativna sjećanja, misli, emocije uz svjesnost da se radi o procesu i da mu nauče vjerovati, te naglašava važnost sadašnjeg trenutka. Život je putovanje, a svaki dan, svaki trenutak je prilika za praksu. Uz jogu ratni veterani uče kako živjeti jogijsku filozofiju na i izvan prostirke.

Izvori:
yogainternational.com
yogajournal.com
health.com